Τα πρώτα βήματα για την ελεγχόμενη καλλιέργεια τρούφας κάνει στο Δεμάτι το Troufa club σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου.

mavri_troufa

ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ & ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Εδώ και δύο χρόνια περίπου, το Troufa club έχει ξεκινήσει συστηματική καλλιέργεια φυτών εμβολιασμένων με τρούφα, σε μεγάλη έκταση στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, μια περιοχή στην οποία ήδη αναπτύσσεται στο φυσικό περιβάλλον τρούφα πολύ καλής ποιότητας.

Με αφορμή τον επιτυχή εμβολιασμό τρούφας σε τοπικά είδη δέντρων – τον πρώτο στην Ελλάδα – που επιβεβαιώθηκε και με ανάλυση DNA από το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, η «τρουφοπαρέα» διοργάνωσε για τους μανιταρόφιλους μια όμορφη εκδήλωση και γευσιγνωσία στο Δημοτικό σχολείο στους Βουτανσαίους. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να μυρίσουν από κοντά φρέσκια μαύρη τρούφα, καθώς και να γευτούν ένα μενού, στο οποίο πρωταγωνιστούσε.

Οι τρούφες είναι τα «πολύτιμα» υπόγεια μανιτάρια, τα οποία σχετίζονται με τις ρίζες κάποιων φυτών. Η καρποφορία του μύκητα μας δίνει την τρούφα. Η αξία της τρούφας οφείλεται στο έντονο και μοναδικό άρωμά της, ενώ η μεγάλη ζήτησή της αυξάνει την τιμή (η ζήτηση της είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την προσφορά). Τα είδη τρούφας με την μεγαλύτερη γαστρονομική και οικονομική αξία είναι η λευκή, η καλοκαιρινή, η φθινοπωρινή και η μελανόσπορη ή αλλιώς μαύρη τρούφα.

Ο Πρόεδρος του Troufa club Βασίλης Μυλωνάς, αφού περιέγραψε τα στάδια του εμβολιασμού και την αξία του εμβολιασμού, είπε ότι «μπορεί να αναπτυχθεί μια επικερδής δραστηριότητα και να αξιοποιηθούν σχολάζουσες εκτάσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, να προωθηθεί η καλλιέργεια τρούφας σε τοπικά είδη δέντρων και θάμνων ώστε να αποφευχθεί γενετική μόλυνση από εισαγόμενα είδη, και να εμπλουτιστούν δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις με εμβολιασμένα δέντρα με σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένου θεματικού τουρισμού». Ειδική αναφορά έκανε για την συνεργασία του Troufa club (Γ. Λάμπρου, Χ. Ζιάβρας, Κ. Νόλα) με το ΤΕΙ Ηπείρου και τοπικά εργαστήρια αναλύσεων. Για το επόμενο βήμα σημείωσε ότι απαιτούνται συνεργασίες με επαγγελματίες γεωπόνους, φυτωριούχους, καλλιεργητές και φορείς βασικής μελέτης και υποστήριξης, όπως το δασαρχείο.

Την επιστημονική μέθοδο του εποικισμού – εμβολιασμού των δέντρων που ακολούθησαν στα εργαστήρια του ΤΕΙ Ηπείρου, περιέγραψε ο Δρ. Γιώργος Καρράς. «Τα μυκόριζα είναι απαραίτητο στοιχείο του εδαφικού οικοσυστήματος, καθώς αυξάνουν την επιφάνεια απορρόφησης της ρίζας, αυξάνοντας την προσρόφηση θρεπτικών στοιχείων και συμβάλλοντας στην αύξηση της καρποφορίας. Η τεχνική ήδη χρησιμοποιείται για την προστασία οπωροκηπευτικών (ντομάτα, αγγούρι), έχοντας δείξει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Την ίδια διαδικασία ακολουθήσαμε με μικρές παραλλαγές στην τρούφα, και πέτυχε αυτός ο εποικισμός», ανέφερε και τόνισε τον σημαντικό ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το ΤΕΙ Ηπείρου, στην προστασία των παραγωγών ως κέντρα πιστοποίησης, αλλά και την συμβολή της Περιφέρειας σε ανάλογες προσπάθειες. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ειδικού τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΤΕΙ Ηπείρου Δημήτρης Κύρκας μίλησε για την επιστημονική βάση του εγχειρήματος. «Για να διαπιστώσουμε ότι ο μύκητας, που εμβολιάσαμε ήταν η τρούφα, πήραμε τμήμα από τα μυκόριζα και κάναμε ανάλυση DNA. Η διαδικασία δεν ήταν τυχαία και δεν διαπιστώθηκαν μολύνσεις από άλλους μύκητες», εξήγησε.

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Ζαγόρι παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία φυτών (περίπου 2000), κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, σημείωσε ο Δρ. Γ. Καρράς. «Υπάρχει μια νέα τάση στην Ευρώπη που λέγεται “Ανακαλύψτε τη φύση” ή αλλιώς βοτανικός τουρισμός. Οι αρμόδιοι φορείς, Δήμος και Περιφέρεια, έχουν υποχρέωση να αναδείξουν αυτή την πηγή πλούτου, που μπορεί να φέρει τουρίστες και να επεκτείνει την τουριστική περίοδο», υπογράμμισε.

«Υπάρχει πλούτος εκεί που κανείς δεν το περιμένει! Τέτοιες καινοτόμες δράσεις μπορούν να αξιοποιηθούν», ανέφερε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου. Και συμπλήρωσε πως ο Δήμος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. «Υπάρχει μια πρόταση, η οποία έχει αναφορά στην τρούφα και ελπίζουμε να ενταχθεί σύντομα σε πρόγραμμα χρηματοδότησης», είπε.

Πηγή: http://www.agon.gr

Follow us