Γνωρίστε την εκπαιδεύτρια λύκων Tonya Carloni Littlewolf

RND: Tonya Littlewolf

Η Tonya Littlewolf, γνωστή και ως «Mamawolf» (μαμά-λύκαινα), φωτογραφίζεται με τον Balto (μπροστά) και τον Wacipi. © Φωτογραφία: Ian Spanier, 2015, All rights reserved.

Το να γνωρίσεις κάποια η οποία ασχολείται με τους λύκους από τότε που γεννήθηκε δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά για την Tonya Littlewolf ή αλλιώς «Mamawolf» το να έχει στη ζωή της αυτά τα όμορφα πλάσματα είναι απολύτως φυσιολογικό. Πράγματι το έχει ως σκοπό να υπερασπίζεται και να προστατεύει αυτό το ζώο το οποίο αποκαλεί πνευματικό αδερφό της.

Με ρίζες από το Νέο Μεξικό, η Littlewolf είναι μισή Τσιρικάουα Μεσκαλέρο Απάτσι και μισή Σικελή και όπως λέει η ίδια αστειευόμενη «δεν είναι καλός συνδυασμός». Ο παππούς της την έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με την άγρια ζωή προκειμένου να γνωρίσει τους λύκους και τα κούγκαρ με τα οποία συνδέονται σε πνευματικό επίπεδο και με τα οποία πολύ γρήγορα δημιούργησε έναν δεσμό. Μετά από χρόνια, η Littlewolf ίδρυσε το καταφύγιο για λύκους «Wolf Mountain Sanctuary» στην κοιλάδα Lucerne της Καλιφόρνια που βρίσκεται ανατολικά του Λος Άντζελες στις ΗΠΑ, για να διδάξει στην «άτριχη αγέλη» − όπως αποκαλεί τους ανθρώπους − ότι θα πρέπει να συμβιώνουν αρμονικά με τους λύκους. «Δουλεύουμε ομαδικά» λέει η Littlewolf. «Οι λύκοι είναι μέρος του κύκλου της ζωής, τα ρυάκια, τα δέντρα, τα λουλούδια, τα πουλιά. Συμπορευόμαστε με την άγρια ζωή».

Ακόμη, επικοινωνούμε με αυτήν. Η ιδιαίτερη συμπάθεια της Littlewolf για τα ζώα (και το αντίστροφο) γίνεται άμεσα αντιληπτή: πουλιά προσγειώνονται στους ώμους της, τα κογιότ εγκαταλείπουν την έμφυτη νευρικότητά τους όταν βρίσκονται γύρω της. Όσο για τους εννέα λύκους της αγέλης της − ναι, είναι η δική της αγέλη και είναι το κυρίαρχο θηλυκό − τους μιλάει· και αγγλικά και Απάτσι. Για κάποιον ξένο αυτό μοιάζει περίεργο, αλλά η αφοσίωση και ο σεβασμός των λύκων για την Littlewolf είναι εμφανή.

Το δώρο της Littlewolf για την ευγνωμοσύνη που δείχνει σε αυτά τα άγρια αλλά παρεξηγημένα αρπακτικά δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ξεκάθαρο από όταν παρατηρούμε την ευγένεια και την τρυφερότητα που της δείχνουν όταν βρίσκονται κοντά της. Επικίνδυνα; -Μπορεί. Όμως αυτά τα επιβλητικά πλάσματα, που ως ενήλικα μπορεί να φτάσουν έως και τα 60 kg περίπου, μεταμορφώνονται σε αρνάκια όταν είναι δίπλα της, τρέχοντας να φτάσουν στην αγκαλιά της σαν κουτάβια που ζυγίζουν όσο το 1/10 του βάρους τους. Ο θαυμασμός είναι αμοιβαίος:«Νιώθω άνετα με μερικούς ανθρώπους» λέει η Littlewolf «αλλά αισθάνομαι ασφαλής με τους λύκους».

Μετάφραση/Επιμέλεια: Οικονομίδου Μαρία

dasarxeio.com

Follow us