de6bc2060c6ad04837b5b250dfe498bf_M

της Μελίνας Ιορδανίδου, Γεωπόνου – Τεχνολόγου Τροφίμων DES MSc

Η καταπολέμηση των εντόμων με φυσικά μέσα εφαρμόζεται ιδιαίτερα συχνά με επιτυχία.

  • Η Θερμότητα  δίνει καλά αποτελέσματα καθώς η ευαισθησία των εντόμων στις υψηλές θερμοκρασίες ποικίλλει.  Κανένα έντομο δεν μπορεί να επιζήσει πολύ αν εκτεθεί σε θερμοκρασίες 60-65οC. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εντόμων θερμοκρασίες 52-55οC για 3 έως 4 ώρες.
  • Το Ψύχος αποτελεί μια  μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τα νωπά φρούτα. Πραγματοποιείται υποβολή σε χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη μεταφορά σε ειδικούς χώρους και ειδικές  ψυκτικές εγκαταστάσεις (ψυκτικοί θάλαμοι, βαγόνια – ψυγεία).
  • Το Ηλεκτροστατικό πεδίο πραγματοποιείται με ειδικά μηχανήματα που παράγουν υψηλής συχνότητας και έντασης ρεύμα, το οποίο διοχετεύεται στο προς απεντόμωση προϊόν και ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος των εντόμων σε θανατηφόρα επίπεδα. Η θερμοκρασία του προϊόντος (κυρίως σπόροι και καπνός) δεν επηρεάζεται αισθητά.

 

agronomist.gr

Follow us