Ενώ κάθε λουλούδι έχει να πει μια ιστορία, το τριαντάφυλλο έχει τόσες πολλές, που όποιος επιχειρεί να τις αναζητήσει βρίσκεται να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο.
 
Οι τριανταφυλλιές καλλιεργούνται στην Κίνα και την Περσία εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια και στην Ελλάδα από την εποχή του Χαλκού. 
 
Η καλλιέργεια των ρόδων ξεκινά από την αρχαιότητα.Ο Θεόφραστος αναφέρει τα πεντάφυλλα,τα δωδεκάφυλλα,τα εικοσάφυλλα και τα εκατοντάφυλλα ρόδα από τους ροδώνες του Παγγαίου και των Φιλίππων.Η συστηματική απόσταξη των ρόδων άρχισε στην Περσία το 810ή 817 μ.Χ .Με την κατάλληλη διασταύρωση διαφορετικών άγριων και καλλιεργημένων ειδών και μακροχρόνιες τεχνικές επιλογής ανά τους αιώνες έγινε δυνατή η δημιουργία πολλών υβριδίων και ποικιλιών με διαφορετικές ιδιότητες που σήμερα καλλιεργούνται σε πολλά μέρη του κόσμου-τελευταία και στην Ελλάδα.
 
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, περιγράφει 20 είδη ρόδων και αποδίδει σε καθένα το όνομα του τόπου της προέλευσής του.
 
 
Το Γαλατικό Ρόδο (Rosa gallica) είναι τότε η πηγή του ροδέλαιου που χρησιμοποιούν οι Ρωμαίοι σε μεγάλες ποσότητες όπως και τα ροδοπέταλα. Φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες από ροδοπέταλα, γεμίζουν τα μαξιλάρια τους, τα απλώνουν στο έδαφος για να δημιουργηθούν έτσι δρόμοι στρωμένοι με ροδοπέταλα. Τα χρησιμοποιούν σε τόσο μεγάλες ποσότητες που είναι αναγκασμένοι να εισάγουν ρόδα από την Αίγυπτο, από την Καρθαγένη και από τη Κυρηναϊκή. Έτσι από τον 6ο προ Χριστού αιώνα μέχρι και τον 2ο αιώνα μετά Χριστόν, σε όλη δηλαδή την Ελληνορωμαϊκή εποχή τα ρόδα κυκλοφορούν από την Περσία στην Αγγλία και από την Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο. 
 
Το τριαντάφυλλο είναι ένα από τα κρατικά και εθνικά σύμβολα της Βουλγαρίας, λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας και των εσόδων που αποφέρει.
 
Στο «Άσμα των Ασμάτων», το Ρόδο συμβολίζει το Ισραήλ. 
 
Στο βιβλίο των Φαρσί της θρησκείας του Ζωροάστρη, το ρόδο ζούσε χωρίς τα αγκάθια και τα απέκτησε όταν εμφανίστηκε το πνεύμα του κακού. 
 
Για την Ελληνική μυθολογία το ρόδο ήταν το λουλούδι της Αφροδίτης  ή με το αθάνατο αίμα της ή με το νέκταρ των θεών του Ολύμπου που κατέπεσε στα άνθη της τριανταφυλλιάς και από λευκά βάφτηκαν με αίμα και νέκταρ.Ακόμα στα όνειρα, αν βλέπουμε ότι κάποιος μας δίνει ένα μπουκέτο από ρόδα είναι προμήνυμα ότι θα βρούμε έναν πιστό σύντροφο, και αν είναι άγρια, τότε να περιμένουμε γάμο.
 
 
Στην Ρωμαϊκή μυθολογία, το λευκό ρόδο κοκκίνισε όταν ο γιος της Venus έχυσε το κρασί του πάνω στο λουλούδι. 
 
Η πρώτη νύχτα της Κλεοπάτρας με τον Μάρκο Αντώνιο κύλησε σε ένα κρεβάτι με ροδοπέταλα πάχους σαράντα εκατοστών.
 
Το 400 περίπου χρόνια μετά τον Χριστό, το λευκό ρόδο (Rosa alba), έγινε το σύμβολο της αγνότητας. 
 
Το 1187, όταν ο Σαλαντίν ανακατέλαβε την Ιερουσαλήμ από τους σταυροφόρους εξάγνισε το μουσουλμανικό τέμενος με ροδόνερο το οποίο μετέφερε καραβάνι με 500 καμήλες.
 
Το 1453 ο «Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής εξάγνισε με ροδόνερο την Αγιά Σοφιά πριν τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τζαμί. 
 
Το Ρόδο με τη γροθιά είναι το έμβλημα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
 
Το «Λευκό Ρόδο» (Die Weie Rose), ήταν κίνημα αντίστασης στον Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Οι ιδρυτές του θανατώθηκαν το 1943. 
 
 
Το «Κόκκινο Τριαντάφυλλο» συνδέθηκε από τον Francois Mitterrand με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το ίδιο σύμβολο υιοθετήθηκε και από το «Labour Party», το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας και από το Partido Socialista Obrero Espanol -PSOE- το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας. 
 
Τον Δεκέμβριο του 2003 το Ρόδο ήταν το σύμβολο του κινήματος μη βίας της «Επανάστασης των Ρόδων» στη Γεωργία. 
 
Σε κάποιες ειδωλολατρικές μυθολογίες, τα ζόμπι ή τα φαντάσματα (ιδιαίτερα τα βαμπίρ ) δεν μπορούν να διασχίσουν το δρόμο που φυτρώνει μια άγρια τριανταφυλλιά.
 
Το άγριο ρόδο είναι σύμβολο της αγνότητας, της καλοσύνης, αλλά και της σιωπής και χρησιμοποιήθηκε σαν έμβλημα μαζί με το Σταυρό από τη ροδοσταυρική αδελφότητα τροφοδοτώντας μέχρι τις μέρες μας ένα πανάρχαιο μυστικιστικό ρεύμα.
 

Στη Φρικηπαίδεια ,εδώ, την ελεύθερη παρωδία σχετικά με νεώτερες χρήσεις του συμβόλου γράφει: 
 
Οι Γκάνζ εν Ρόουζιζ ή Guns ‘n Roses ή Όπλα και Ρόδα (τα τριαντάφυλλα όχι ο τροχός) ειναι μια αμερικάνικη ποζεράδικη μπάντα αριστερά στα FM, πιονέροι του κινήματος του Φλωρόκ. Οι Guns ‘n Roses είναι απίστευτα δημοφιλείς στους πόζερς ανα την υφήλιο και ειδικότερα τις Κουκουβάουνες, στη μαθητιώσα νεολαία και στα κοριτσόπουλα. 
 
Το όνομά τους το πήραν από δύο μπάντες… Τους L.A. GUNNS και τους HOLLYWOOD ROSES. Ο Axl Rose ήταν αρχηγός των Hollywood Roses και ο Tracey Guns ήταν αρχηγός της άλλης μπάντας που επίσης εμφανίζονταν και ως Slash. Συνήθως έπαιζαν στα ίδια μαγαζιά και ήταν μεταξύ τους φίλοι.
 
Follow us