Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Σχετικά με τη διατήρηση των σπόρων

Για έναν μικροκαλλιεργητή, η σωστή μεταχείριση και διατήρηση των σπόρων που πρόκειται να σπείρει την επόμενη χρονιά αποτελεί μια χρήσιμη γνώση με οικονομικό αντίκτυπο.
καλλιέργεια, σπόροι, διατήρηση των σπόρων 
 Οι σπόροι σποράς γίνεται να προέρχονται είτε από την καλλιέργεια της προηγούμενης χρονιάς, είτε από την αγορά μιας μεγάλης ποσότητας σπόρων που επιβάλλεται να αποθηκευτούν.
Όσον αφορά την εξοικονόμηση χρημάτων από την εκ νέου αγορά σπόρων, θα πρέπει να υπάρξει συνέχιση της παραγωγής προϊόντων με ταυτόσημα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι απίθανο να σταματήσει η παραγωγή μιας ποικιλίας από τις εταιρίες παραγωγής σπόρων κάποια στιγμή, για μια σειρά από λόγους.
Με τυπική παρατήρηση και γνώση είναι πιθανή η διασταύρωση ποικιλιών αξιοποιώντας τα πιο ποιοτικά και παραγωγικά φυτά.
Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στα βασικότερα σημεία για επιτυχημένη διατήρηση των σπόρων.
Όσον αφορά τις συνθήκες αποθήκευσης, η θερμοκρασία θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 4.5οC και η υγρασία του χώρου πρέπει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για να αποκλειστεί η πιθανότητα πρώιμης βλάστησης των σπόρων. Μια έξυπνη λύση είναι ο καλλιεργητής να τους εισάγει σε πλαστικές σακούλες που κλείνουν υδατοστεγώς – αεροστεγώς ή σε ένα δοχείο και μετέπειτα στο ψυγείο.
καλλιέργεια, σπόροι, διατήρηση των σπόρων  
Σημαντικό για τη μακροβιότητα της υγείας και της ζωτικότητας των σπόρων είναι η υγρασία που περιέχεται σε αυτούς. Τα επίπεδα της εμπεριεχόμενης υγρασίας εξαρτώνται από το είδος του σπόρου, με μέσο όρο από 8 μέχρι 11%.
Όσον αφορά την αφυδάτωση των σπόρων, επειδή πολλές φορές δεν είναι δυνατή η επίτευξη της επιθυμητής υγρασίας κατά τη συγκομιδή των σπόρων, ο καλλιεργητής θα πρέπει να ανακαλύψει μία μέθοδο ώστε να απομακρύνεται η περίσσεια αυτής. Με αυτή τη μέθοδο θα διατηρηθούν οι σπόροι ζωντανοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παραμονή των σπόρων στους 38οC για 6 ώρες και μετέπειτα εγκλεισμός σε υδατοστεγές δοχείο που θα τοποθετηθεί στο ψυγείο, οδηγούν σε διατήρηση μέχρι και 10 χρόνια ανάλογα το σπόρο. Η αφυδάτωση μπορεί να γίνει με ειδικό εξοπλισμό ή ακόμη και σε κλίβανο.
Όσον αφορά τους σκληρούς σπόρους, εφόσον το ποσοστό της υγρασίας στους σπόρους πέσει κάτω από 8% τότε είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί το φαινόμενο των σκληρών σπόρων. Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι δεν είναι ικανοί να απορροφήσουν νερό ώστε να συμβεί η διαδικασία της βλάστησης. Χαρακτηριστικοί σπόροι που θέλουν ενυδάτωση για αρκετό χρόνο είναι τα φασόλια και τα μπιζέλια.
ecotimes.gr
Follow us

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish