Η ενασχόληση με τους οικιακούς λαχανόκηπους αποκτά όλο και περισσοτέρους φίλους. Η ανάγκη της συμμετοχής στη δημιουργία ενός διατροφικού και όχι μόνο κύκλου, καθώς και η επαφή με τη φύση μας φέρνουν αντιμέτωπους με πειραματισμούς και κατασκευές. Μια από αυτές είναι και τα υπερυψωμένα παρτέρια καλλιέργειας λαχανικών, βοτάνων κλπ. Η ανάγκη που προκύπτει για τη δημιουργία τους είναι τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν.

Αρχικά μας δίνουν την δυνατότητα να επέμβουμε σε μια αρχιτεκτονική και να διαμορφώσουμε την αισθητική του κήπου μας με την βέλτιστη χωροταξία.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε μικρά εργαλεία για τις καλλιεργητικές εργασίες και να ελέγχουμε με ευκολία τα αγριόχορτα.

Έχουμε μεγάλη οικονομία νερού χρησιμοποιώντας είτε σύστημα ύδρευσης με σταλακτοφόρους είτε με απευθείας πότισμα, λόγω του περιορισμένου χώρου καλλιέργειας.

Τοποθετώντας ένα δίκτυ από πάνω προστατεύουμε την καλλιέργεια μας από πουλιά και κατοικίδια.

Οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν προβλήματα μέσης μπορούν πολύ πιο εύκολα και ξεκούραστα να φροντίζουν τα φυτά τους.

‘Όπως επίσης είναι ένας πιο φιλικός τρόπος να συμμετέχουν παιδιά στην φιλοσοφία της ενασχόλησης με τον οικιακό λαχανόκηπο.

Πως όμως μπορούμε να τα φτιάξουμε;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούμε να έχουμε ψηλά παρτέρια.

Ο πιο συνηθισμένος είναι με σανίδες ή μαδέρια ξυλείας (πλανισμένα ή απλάνιστα) δημιουργώντας τελάρα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο στο επιθυμητό ύψος.

Επίσης μεταλλικά ή τσιμεντένια πλαίσια καθώς και πέτρινες κατασκευές.

Μετά την δημιουργία των πλαισίων αυτών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνική Περμακουλτούρας με διαστρωματώσεις υλικών βάζοντας αρχικά κλαδιά και χαρτόνια και μετά κοπριά και χώμα,, έτσι ώστε να φτιάξουμε το έδαφος της καλλιέργειας.

Προσωπικά χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια ξύλινα και μεταλλικά υπερυψωμένα παρτέρια απολαμβάνοντας τα οφέλη της αλλαγής του τρόπου καλλιέργειας .

Είναι κάτι που προτείνω και συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους ασχολούνται με τον οικιακό λαχανόκηπο.

Επιμέλεια : Χρήστος Πηλιχός

chrispili(παπάκι) gmail.com

Follow us