Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Βασικά παρασκευάσματα – Ονομασίες φυτικών διαλυμάτων.

Έμβρεγμα I (Maceration)
Είναι διάλυμα συστατικών, που παίρνουμε μουσκεύοντας τη φυτική ύλη σε κρύο νερό για αρκετό χρόνο- ως και αρκετές μέρες. 

Έμβρεγμα II (Digestion)
Διάλυμα που παίρνουμε με ζεστό νερό, κάτω του βρασμού (ρίζες, φλοιοί).
Έγχυμα (Infusion) – Τσάι
Είναι διάλυμα συστατικών, που παίρνουμε, όταν τοποθετήσουμε τη φυτική ύλη σε ανάλογο δοχείο και τη σκεπάσουμε με βραστό νερό, στην πρέπουσα ποσότητα. Αυτός ο τρόπος συνίσταται. Αλλά στην πράξη, συνήθως γίνεται το αντίστροφο. Η φυτική ύλη ρίχνεται στο βραστό νερό. Και στις δυο περιπτώσεις, σκεπάζεται το δοχείο και αφήνεται έτσι για μερικά λεπτά, συνήθως 5-10. Η αναλογία είναι συνήθως 2 με 5 μέρη φυτικής ύλης, στα εκατό μέρη νερού.
Αφέψημα (Decotion)
Γίνεται όταν βάλουμε να βράσει η φυτική ύλη, με σιγανό βράσιμο, για μερικά λεπτά, σε νερό- συνήθως για ένα τέταρτο της ώρας. Η αναλογία είναι μια κουταλιά φυτικής ύλης για τέσσερα φλυτζάνια νερό. Το αφέψημα γίνεται κυρίως για τις ρίζες, τους φλοιούς, τα στελέχη και για μερικά φύλλα.
Εκχύλισμα (Extrait)
Γίνεται όταν εξατμίσουμε κατά ένα μέρος, το διάλυμα συστατικών φυτικής ύλης, σε νερό, οινόπνευμα ή αιθέρα.
Σιρόπι (Sirop)
Γίνεται με 180 γραμμάρια ζάχαρης σε 100 γραμμάρια νερό, κρύο ή ζεστό.
Βάμμα (Tenture)
Γίνεται όταν αφήνουμε τη φυτική ύλη σε οινόπνευμα καθαρό, να μουσκέψει για αρκετές μέρες. (Συνήθως δέκα μέρες και σε ποσότητα φυτικής ύλης δέκα, στα εκατό μέρη οινοπνεύματος). Το καθαρό υγρό, είναι το βάμμα.
Αλκολάτ (Alcoolat)
Είναι το απόσταγμα που παίρνουμε, όταν μουσκέψουμε τη φυτική ύλη σε οινόπνευμα.
Αλκοολατύρ (Alcoolature)
Γίνεται όταν τη φυτική ύλη (συνήθως φρέσκια), τη μουσκέψουμε αρκετά σε καθαρό οινόπνευμα και πάρουμε το καθαρό υγρό.
Υδρολάτ (Hydrolat) 
Είναι το απόσταγμα νερού, με αρωματική φυτική ύλη, όπως για παράδειγμα νερό ανθέων πορτοκαλιάς.
Πτυσάνη (Tisan)
Είναι διάλυμα φυτικών συστατικών, που παίρνουμε με ένα από τους απλούς τρόπους, όπως έμβρεγμα, έγχυμα, αφέψημα.
Να έχουμε υπόψη μας, ότι για να γλυκάνουμε τα διάφορα παρασκευάσματα, είναι προτιμότερο το μέλι. Και είναι αξιοσύστατο να χρησιμοποιείται για την ετοιμασία των διαφόρων παρασκευασμάτων δοχείο, εμαγιέ ή γυάλινο, ανάλογο στο μέγεθος με την ποσότητα της φυτικής ύλης που χρησιμοποιούμε.
 
ΠΗΓΗ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΛΗΡΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ, ΙΓΝΑΤΙΟΥ Μ. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ- ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΙΧΑΛΟΣ. 
Follow us

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish

«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Enter your email address:

Αρχείο

GreekEnglish