Με την στρεμματική απόδοση να φθάνει και τα 2.500 ευρώ, το σπαράγγι αναμφίβολα ανήκει στα χρυσά φυτά της Φύσης και μάλιστα με σχεδόν εξασφαλισμένη πώληση στο εξωτερικό όπου είναι και ιδιαίτερα αγαπητό. Σύμφωνα με στοιχεία, οι εξαγωγές σπαραγγιού φθάνουν τα 49 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν καθώς το 92% της καλλιέργειας κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού.
Βέβαια, η τιμή πώλησης του σπαραγγιού στις αγορές του εξωτερικού εξαρτάται από την ποιότητα του προϊόντος και την εποχή διάθεσής του. Οι σπαραγγοπαραγωγοί κάθε χρόνο προσπαθούν να ολοκληρώνουν έγκαιρα τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν τη συγκομιδή του προϊόντος όσο το δυνατόν νωρίτερα, αφού η πρωιμότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού σπαραγγιού, αλλά και το σημαντικότερο πλεονέκτημά του.
Η φετινή παραγωγή σύμφωνα με τον παραγωγό, Χρήστο Κιρτικίδη, που καλλιεργεί σε 40 στρέμματα στο Πλατύ Ημαθίας με βιολογικό σπαράγγι, αναμένεται να κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα από τα περυσινά. Όπως λέει, σε σχέση με πέρυσι- που η συγκομιδή ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου- φέτος οι καλές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν να ξεκινήσει η συγκομιδή νωρίτερα. Στο πλαίσιο αυτό η συγκομιδή φθάνει σήμερα στο 20%-25% της καλλιέργειας, ενώ κορυφώνεται από τις 15 Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαϊου. Συνολικά η συγκομιδή φθάνει τις 50 με 55 ημέρες.
Αναφερόμενος στην πρωιμότητα, όπως λέει ο ίδιος μπορεί να φέρει και καλύτερες τιμές, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι και δεδομένο. Και ο λόγος όπως εξηγεί είναι η “άλλη πλευρά του νομίσματος”: στη Γερμανία που κατά βάση εξάγεται το 90% του ελληνικού σπαραγγιού, επικρατούν εξίσου καλές καιρικές συνθήκες δημιουργώντας ανάλογη πρωιμότητα στις εκεί καλλιέργειες με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ανταγωνισμού.
“Το ενθαρρυντικό είναι”, σημειώνει ο Αθανάσιος Μαλτεπιώτης παραγωγός και μέλος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού με έδρα το Τυχερό Έβρου, ότι γίνονται προσπάθειες να διεισδύσει το ελληνικό σπαράγγι και σε άλλες δυναμικές αγορές του εξωτερικού όπως η Ιταλία αλλά και η Ελβετία. Όπως λέει, είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε δειλά πριν από τρία χρόνια και έχει πια εντατικοποιηθεί αποκλείοντας από τη διανομή μεσάζοντες και αφήνοντας έτσι καλύτερες αποδόσεις στους παραγωγούς. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο ίδιος, έχει ξεκινήσει υπό την εποπτεία της ΕΑΣ Καβάλας ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προώθηση του ελληνικού σπαραγγιού στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Στο πρόγραμμα αυτό μετέχουν εκτός από την ΕΑΣ Καβάλας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αχελώος (Αγρίνιο), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καμαρών (Εβρος) και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίασμα Καβάλας. Συνήθως, κατά τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού για το συμβατικό πράσινο σπαράγγι κυμαίνεται από 1,80 ευρώ το κιλό μέχρι 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ το βιολογικό είναι ακριβότερο κατά 25%-30%.
Κι ενώ το 90% της εγχώριας παραγωγής εξάγεται, το υπόλοιπο 10% παραμένει στην εσωτερική αγορά για την κάλυψη των αναγκών της. Το πιο εντυπωσιακό, όμως είναι οι τιμές πώλησής του επώνυμου προϊόντος το οποίο διατίθεται με “καπέλο” στην τιμή έως και 300%. Και αυτό, όπως ομολογούν παραγωγοί συμβαίνει γιατί από το χωράφι έως το ράφι μεσολαβούν “3-4 χέρια” τα οποία θέλουν να καρπωθούν και το ανάλογο κέρδος.
Το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό
Καταρχήν η απόδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας που είναι πολυετής (10 χρόνια) ξεκινά μετά το δεύτερο χρόνο και φθάνει περίπου τα 800 κιλά το στρέμμα. Το maximun της απόδοσης είναι μεταξύ του τρίτου και του έβδομου χρόνου. Για να καλλιεργηθεί ένα στρέμμα απαιτούνται περί τα 1.800-2.000 ριζώματα. Το κόστος για κάθε ρίζωμα είναι 48-50 λεπτά άρα το καταρχήν κόστος φθάνει τα 1.000 ευρώ, ενώ όπως προείπαμε δεν υπάρχει απόδοση για τα δύο πρώτα χρόνια. Εάν στην συνέχεια προστεθούν και τα ραντίσματα- ποτίσματα κ.λπ. τότε το κόστος ανεβαίνει στα 1.350 ευρώ περίπου. Βεβαίως και σε αυτή τη καλλιέργεια το υψηλότερο κόστος αφορά τα εργατικά, καθώς η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Πηγή:www.reporter.gr
Κανένα σχόλιο