Ο φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει! Διανύουμε τον τελευταίο μήνα του χειμώνα και περιμένουμε με αγωνία την άνοιξη και την αναγέννηση των φυτών και του κήπου!

Μάθε παρακάτω ποιες εργασίες πρέπει να κάνεις στον κήπο σου αυτό το μήνα, ώστε να είναι πάντα περιποιημένος και να αποφύγεις τις δυσάρεστες συνέπειες της παγωνιάς.

Φρόντισε, αν δε το έχεις κάνει ήδη, να προφυλάξεις τα φυτά σου από το κρύο .

Αυτό το κάνεις βάζοντας μέσα στο σπίτι ή σε θερμοκήπιο ευαίσθητα φυτά όπως ιβίσκος, φυτά εσωτερικού χώρου, παχύφυτα και κακτοειδή. Από τα υπόλοιπα φυτά τα περισσότερα θα τα καταφέρουν στο κρύο, αλλά μερικά δε θα αντέξουν τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Αυτά τα φυτά, τύλιξέ τα με ένα διαφανές νάιλον ή ειδικό φυτοπροστατευτικό ύφασμα και τοποθέτησέ τα σε σημείο που δεν τα ενοχλεί ο αέρας.

Αν δεν φύτεψες βολβούς το φθινόπωρο,(καλοκαιρινοί βολβοί : γλαδιόλα, υάκινθος, γλοξίνια, ντάλια κ.α.) , μπορείς αυτή την εποχή να προμηθευτείς έτοιμους φυτρωμένους βολβούς στο εμπόριο. Εσύ απλά θα τους μεταφυτέψεις, ανάμεσα σε άλλα λουλούδια ή μόνους τους, και σε λίγο καιρό, που θα ανθίσουν, θα είναι μούρλια! Ο χειμώνας είναι κατάλληλος για να συντηρήσεις τα μηχανήματά σου και να καθαρίσεις τα εργαλεία σου. Αυτή την εποχή, μπορείς να πας τα χορτοκοπτικά και τα σκαπτικά σου μηχανήματα για σέρβις και να εξυπηρετηθείς άμεσα, καθώς είναι νεκρή περίοδος και δεν έχει πολύ κόσμο στα καταστήματα αυτά.

Μην ξεχάσεις να καθαρίσεις τα κλαδευτήρια, τα φτυάρια και τις τσάπες σου. Καλό θα είναι να απολυμάνεις τα κλαδευτήρια με καθαρό οινόπνευμα. Πρόσεχε να μην αποθηκεύεις ποτέ εργαλεία με χώματα, λάσπες ή άλλες βρωμιές!

Κλάδεμα

  • τελειώστε τα χειμερινά κλαδέματα στα καλωπιστικά δέντρα, θάμνους και αναρριχώμενα φυτά.
  • κλαδέψτε τα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, βερικοκιά, κερασιά κλπ. ) πριν σκάσουν τα μπουμπουκία στο ύψος του 3ου οφθαλμού
  • κλαδέψτε τους καρποφόρους θάμνους (φρούτα του δάσους): αφαιρέστε τα ξερά κλαδιά και κρατήστε 8- 10 εύρωστους βλαστούς σε κάθε φυτό που θα τους κλαδέψετε σε ύψος 80 εκ.
  • κλαδέψετε τα αμπέλια σας.
  • κλαδέψτε τα εσπεριδοειδή: διορθώστε το σχήμα της κόμης αραιώνοντας τα κλαδιά στο εσωτερικό της , καθώς και τα λαίμαργα κλαδιά (έχουν κατακόρυφη και πολύ έντονη ανάπτυξη) που εκτύχθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Κάντε το κλάδεμα μόνο όταν είστε βέβαιοι ότι έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού.

Λαχανόκηπος

  • σπείρετε καρότα, ανοιξιάτικα μαρούλια και πατάτες απευθείας στο έδαφος και ξεκινήστε σε προστατευόμενο σπορείο αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες & τομάτες.
  • φυτέψετε φράουλες και προστατέψτε τες από παγετούς με φυτοπροστατευτικά καλύμματα
  • προετοιμάστε τα παρτέρια που θα φυτέψετε τα καλοκαιρινά φυτά σκεπάζοντας το αφύτευτο χώμα με μαύρο πλαστικό για να μειώσετε τους πληθυσμούς των ζιζανίων και να αυξήσετε τη θερμοκρασία του εδάφους, ώστε να μεταφυτέψετε αργότερα τα φύτρα που θα έχετε ετοιμάσει.

Χλοοτάπητας

  • συνεχίστε τα αραιά κουρέματα
  • συνεχίστε τα βοτανίσματα για τα πλατύφυλλα ζιζάνια
  • καταπολεμήστε τα βρύα και τις λειχήνες που αναπτύσσονται

και από livingreen.gr

Follow us