Ιδιοκατασκευή φωτοβολταϊκού στο μισό κόστος!
Εδώ θα παρουσιάσουμε την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πανελ 90 Watt. Ένα τέτοιο φωτοβολταϊκό παράγει περίπου 450 Wh κάθε ημέρα με καλή ηλιοφάνεια.Θα είναι ικανό να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια κάθε μέρα για φωτισμό με 3 λαμπτήρες επί 4 ώρες, μία τηλεόραση 21″ για 3 ώρες, το φορητό υπολογιστή για 3 ώρες, φόρτιση κινητού τηλεφώνου, ραδιόφωνο και άλλες μικροσυσκευές! Αν το φτιάξουμε μόνοι μας θα κοστίσει περίπου τα μισά χρήματα σε σχέση με ένα έτοιμο εμπορικό πάνελ! Για αρχή ας δούμε αναλυτικά όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε για την κατασκευή του φ/β πάνελ. Στο τέλος αυτού του άρθρου υπάρχει και σύνδεσμος προς τη σελίδα με τα βίντεο της κατασκευής. Τα φ/β στοιχεία: Το βασικότερο μέρος ενός φωτοβολταϊκού συλλέκτη (πανελ) είναι φυσικά τα επιμέρους μικρά φωτοβολταϊκά στοιχεία (ή φ/β κυψέλες) που συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα. Τα φ/β στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουμε εδώ είναι πολυκρυσταλλικά υψηλής απόδοσης (περίπου 15%). Κάθε φωτοβολταϊκό στοιχείο δίνει περίπου 0,6Voc και λίγο πάνω από 2,5 Watt. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα τέτοιο πολυκρυσταλλικό φ/β στοιχείο.
Πάνω στην κάθε κυψέλη υπάρχουν “οδηγοί”, δύο λεπτοί διάδρομοι πάνω στους οποίους κολλάμε τα ειδικά καλώδια (πλακέ μεταλλικές ταινίες) διασύνδεσης με ηλεκτρικό κολλητήρι 40 έως 60 Watt. Τα ειδικά καλώδια είναι ήδη εμποτισμένα και δεν χρειάζονται καλάι. Πολλοί ρωτούν για ποιό λόγο φτιάχνουμε τα φωτοβολταικα πάνελ με τάση πάνω από 17 ή 18 Volt και όχι με 12 Volt. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι μπαταρίες των 12 Volt δεν φορτίζουν με 12 Volt αλλά με περίπου 14 Volt (όχι ακριβώς, αλλά …δεν είναι του παρόντος). Έτσι κι αλλιώς μεταξύ του πάνελ και της μπαταρίας απαιτείται ένας ρυθμιστής φόρτισης ο οποίος θέλει πάνω από 15V για να φορτίσει σωστά τη μπαταρία… Και για να πιάνουμε αυτή την τάση ακόμη και με ελαφριά συννεφιά ή τις πρωινές και απογευματινές ώρες, χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω από 15 Volt. Η καλωδιοταινία διασύνδεσης: Το καλώδιο που αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο είναι μια ειδική καλωδιοταινία (πλακέ) που είναι ήδη εμποτισμένη και δεν χρειάζεται καλάι για να κολλήσει στην πάνω και την κάτω πλευρά των φωτοβολταϊκών στοιχείων.
Το φ/β πλαίσιο ή πάνελ: Δηλαδή η “κορνίζα” μέσα στην οποία θα τοποθετήσουμε (θα κολλήσουμε με λίγη κόλλα) τις σειρές με τις φ/β κυψέλες που περιγράψαμε παραπάνω.
Σύνοψη:
- 36 φ/β στοιχεία
- 20 μέτρα καλωδιοταινία
- Γυαλί (ή plexiglass με προστασία UV) 5mm για πλάτη πλαισίου και γυαλί πάχους 5mm (ή plexiglass UV πάχους 3mm) για μπροστά. Οι διαστάσεις πρέπει να είναι 122 Χ 58 εκατοστά.
- Σιλικόνη για περιμετρική μόνωση του πλαισίου.
- Το κόστος κατασκευής του φωτοβολταϊκού συλλέκτη.
Βήμα 2ο: Η συγκόλληση των καλωδίων
Πήρα 2 φ/β κυψέλες για δοκιμές και κόλλησα – ξεκόλλησα καλώδια περίπου 10 φορές, μέχρι που συνήθισε το χέρι. Τα μυστικά είναι: Το κολλητήρι να είναι 40 έως 60 watt με επίπεδη μύτη (μικρότερο δεν κάνει). Πρέπει να ζεσταθεί καλά πριν αρχίσουμε (περ. 15 λεπτά). Το κρατάμε αρκετά πλάγια ώστε να πατά όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια της μύτης πάνω στην καλωδιοταινία. Ξύνουμε πολύ ελαφρά τις γραμμές-οδηγούς πάνω στις ηλιακές κυψέλες με ένα ίσιο κατσαβιδάκι σε όλο το μήκος τους, για να φύγει λίγη από την λευκή επικάλυψη και να κολλήσει ευκολότερα η καλωδιοταινία. Πριν την κόλληση περνάμε λίγo υγρό flux για κολλήσεις (σαν την πάστα-λίπος-σολντερίνη σε υγρή μορφή όμως) πάνω στις γραμμές-οδηγούς του φ/β στοιχείου για ευκολότερη και ισχυρότερη εφαρμογή (πωλείται σε καταστήματα ηλεκτρονικού υλικού). Κρατάμε την καλωδιοταινία με το δείκτη και τον αντίχειρα πάνω στη γραμμή και ξεκινάμε την κόλληση από τη μέση μέχρι κάτω με σταθερό πέρασμα και ελαφρά μόνο πίεση για 2-3 δευτερόλεπτα. Μετά γυρνάμε την φ/β κυψέλη 180 μοίρες και κολλάμε με τον ίδιο τρόπο το υπόλοιπο κομμάτι. Στη φωτογραφία πάνω, φαίνεται ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο χωρίς καλώδια,ένα με τα καλώδια κολλημένα στην μπροστινή όψη και ένα φ/β στοιχείο από την πίσω όψη (τα καλώδια που φαίνονται στο 3ο φ/β στοιχείο εξέχουν από την μπροστινή / μπλέ πλευρά: Στην πίσω όψη δεν κολλάμε ακόμη καλώδια. Αυτό θα γίνει αργότερα). Στην επόμενη φωτογραφία φαίνονται όλα μας τα στοιχεία έτοιμα για τη διασύνδεση μεταξύ τους. Το μήκος κάθε τμήματος καλωδιοταινίας είναι τέτοιο ώστε να φθάνει και για την πίσω πλευρά της επόμενης φ/β κυψέλης που θα κολληθεί, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Στην τελευταία φωτογραφία με φ/β στοιχεία κάτω, φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα διασυνδεθούν μεταξύ τους: Τα δύο καλώδια θα πάνε από την πάνω πλευρά της 1ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 2ης. Τα πάνω καλώδια της 2ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 3ης. Τα πάνω καλώδια της 3ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 4ης, κ.ο.κ. Στη φωτογραφία κάτω έχω συνδέσει 3 κυψέλες σε σειρά κι απλά τις δείχνω από την μπροστινή όψη και άλλη μια φορά από πίσω. Αυτή η στήλη των τρών φ/β στοιχείων βγάζει 3 Χ 0,6 = 1,8 Volt. Στο τέλος η στήλη θα έχει 6 κυψέλες σε σειρά και θα υπάρχουν 6 τέτοιες στήλες στον φωτοβολταϊκό πάνελ (συνολικά 36 φ/β στοιχεία).
Πηγή : http://www.iqsolarpower.com
Κανένα σχόλιο