Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Γκέκο, οι άρχοντες του καμουφλάζ!

uroplatus-guentheri

Το θαυμάσιο αυτό πλασματάκι της σαυροειδής οικογένειας με το όνομα gecko (γκέκο), έχει καταφέρει να αναπτύξει τόσο ιδιαίτερα το καμουφλάζ, που κατάφερε να το ενσωματώσει ριζικά στα γονίδια του μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και προσαρμογής.

leaf-tailed-geckoΥπάρχουν οχτώ είδη gecko, ανάμεσα σε διακόσια δέκα είδη σαύρας που υπάρχουν μόνο στο Αφρικανικό νησί Μαδαγασκάρη, και μερικά μικρά νησιά που το περιβάλλουν.

mossy-leaf-tailed-geckoΤα gecko του γένους Uroplatous (Gekkoninae Uroplatus Sikorae) βρίσκονται στα τροπικά δάση της Μαδαγασκάρης, όπου δυστυχώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξαφάνισης όλων των ειδών «gecko» λόγο της ραγδαίας αποψίλωσης των δασών.

mossy-leaf-tailed-gecko-2

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από τα δέκα έως τα τριάντα εκατοστά (10-30cm) αναλόγως με το είδος, και το κάθε είδος έχει προσαρμόσει την εμφάνιση του να εξαρτάται καθαρά από συγκεκριμένες δασικές περιοχές της Μαδαγασκάρης λόγο διαφορετικής βλάστησης, κάτι που χρειάστηκε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να αναπτυχθεί αυτή η προσαρμοστικότητα του καμουφλάζ στο DNA.

mossy-leaf-tailed-gecko-3
© J.P. Lawrence

Η διατροφή τους είναι σαρκοφαγική και αποτελείτε κυρίως από έντομα, όμως τυχαίνει να τρέφονται και με μικρότερες σαύρες, μικρά τρωκτικά και ερπετά, και κυνηγούν κυρίως τη νύχτα.

mossy-leaf-tailed-gecko-5

Το τέλειο καμουφλάζ τους επιτρέπει να είναι αόρατα στα αρπακτικά από τα οποία κινδυνεύουν. Τα κυριότερα από τα αρπακτικά είναι οι αετοί και οι κουκουβάγιες, όπως επίσης τα φίδια και οι αρουραίοι.

Η ικανότητα των οργανισμών να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους είναι απείρως εκπληκτική και ενδιαφέρουσα, σε μελλοντικά άρθρα του Blackstate.gr θα ξετυλίξουμε στην οθόνη σας και άλλες ενδιαφέρουσες μορφές ζωής, μείνετε συντονισμένοι!

© Χριστόφορος Χιονίδης , για το Blackstate.gr

Follow us

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish

«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Enter your email address:

Αρχείο

GreekEnglish