Από τη στιγμή που φυτρώνουν οι μαϊντανοί στην τηλεόραση… ακόμα αναρωτιέστε πόσο δύσκολο είναι να  φυτρώσουν στο σπίτι σας;

Τι κι αν δεν έχουμε κήπο.. Κλείστε την τηλεόραση και δείτε!
img19349_7d49d600468c199f25a2a7c2fd4792e6_600_550
Είναι τόσο απλό: μια ζαρτινιέρα, γλάστρα ή ακόμα καλύτερα: ας δώσουμε ζωή σε ό,τι θεωρούμε σκουπίδι (ντενεκές, πλαστικό δοχείο). Ακόμα χρειαζόμαστε λίγο χώμα, ένα φτυαράκι, χαμόγελο και φύγαμε!

Θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσα φυτά και πόσο εύκολα καλλιεργούνται σε γλάστρες: σέλινο, μαϊντανός, άνηθος, κρεμμυδάκια, μαρούλια, ρόκα, καρότα, πράσα, ακόμα και βότανα όπως: φασκόμηλο, μέντα, δυόσμος, βασιλικός κ.α. Μπορείτε να φυτέψετε σπόρο, να κάνετε έτσι τα πρώτα σας πειράματα, τηρώντας έναν απλό και βασικό κανόνα: η στρώση του χώματος που θα σκεπάσει τα σποράκια να είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του σπόρου. Αν πάλι φυτέψετε έτοιμα φυντάνια, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και θα έχετε, πολύ πιο γρήγορα, έτοιμη συγκομιδή.

Το κάθε ένα θέλει χώμα, νεράκι και ήλιο, λιγότερο ή περισσότερο. Το καλό με τα χειμωνιάτικα λαχανικά, είναι ότι από τα περισσότερα τρώμε το φύλλο ή το λουλούδι (μαρούλι, ρόκα σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι), οπότε δεν χρειάζονται πολύ ήλιο.

Προτιμήστε χώμα οργανικό, χωρίς λιπάσματα. Δώστε έτσι τη χαρά στα παιδιά να παίξουν με το χώμα, να το πιάσουν, χωρίς να φοβάστε .

Μπορείτε για να ξεκινήσετε άμεσα. Ανάλογα με τι θέλετε και τι χώρο διαθέτετε, συμβουλευτείτε το φυτώριο της γειτονιάς σας.

Τα οφέλη είναι πολλά:

  •     πρασινίζουμε τα μπαλκόνια μας
  •     μαθαίνουμε εμείς και τα παιδιά μας πώς παράγεται η τροφή
  •     μπορεί, να μην εξασφαλίσουμε ποσότητες, αλλά αυτό το λίγο είναι καθαρό, χωρίς χημικά, από τα δικά μας χέρια.
  •     δεν ξεμένουμε από μυρωδικά, που χρησιμοποιούμε συχνά.
  •     Θα χαρούμε από το σποράκι που φύτρωσε και μεγάλωσε. Η κηπουρική, όπου κι αν αυτή γίνεται, θεωρείται από τις καλύτερες θεραπείες για την κατάθλιψη.

Τι περιμένετε λοιπόν; Πρασινίστε το μπαλκόνι, τη βεράντα σας. Βάλτε πράσινο στη ζωή σας!

Της Γιώτας Καραδήμα
sinergasia.gr via enallaktikos.gr

Follow us