Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Εκμέκ καταΐφι με φράουλες

Το αυθεντικό, φτιαγμένο όπως πρέπει εκμέκ καταΐφι σου κλέβει την καρδιά: βάση από τραγανό, γενναιόδωρα αλλά όχι υπερβολικά σιροπιασμένο καταΐφι και κρέμα με γεμάτη γεύση, πλούσια και ανάλαφρη ταυτόχρονα. Μετά έρχεται η σαντιγύ, πάντα φρέσκια και αφράτη. Η αποθέωση;

Φρούτα, όπως οι φράουλες, που συμπληρώνουν δροσερά τη γλυκιά γεύση του.
Εκμέκ καταΐφι με φράουλες λοιπόν, συνδυάζοντας την παραδοσιακή γεύση του γλυκού με δροσερές πινελιές.

ekmek-fraoula-thumb-large

Υλικά

Για το εκμέκ

  • 700 γρ. κανταΐφι
  • 350 γρ. καρύδι τριμμένο
  • 1 κουτ. κανέλα
  • 50 γρ. βούτυρο γάλακτος

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. γλυκόζη

Για την κρέμα πατισερί

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1250 γρ. γάλα
  • 10 κρόκοι αυγών
  • 30 γρ. άμυλο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. ρούμι
  • 100 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
  • 20 γρ. μέλι (θυμαρίσιο Ηπείρου)

Για τη σαντιγύ

  • 500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. ζωική κρέμα γάλακτος
  • 300 γρ. ζάχαρη 

Για τη σάλτσα φράουλα

  • 200 γρ. φράουλες
  • 50 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. άμυλο

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί με διαστάσεις 30 x 30 εκατοστά. Απλώνουμε 350 γρ. κανταΐφι στο ταψί. Ρίχνουμε το καρύδι από πάνω και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Βουτυρώνουμε ελαφρά με πινέλο και το βάζουμε για 20′ στο φούρνο στους 180°C .

Το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά και μόλις πάρει βράση (5′) το σβήνουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Σιροπιάζουμε το κανταΐφι.
Η κρέμα πατισερί: Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο ρούμι με το μέλι. Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε σιγά – σιγά όλα τα υλικά, εκτός τις σταφίδες. Μόλις το μείγμα βράσει προσθέτουμε τις σταφίδες με το μέλι και το ρούμι. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και την αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο εκμέκ.
Η σαντιγύ: Βάζουμε τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν. Απλώνουμε τη σαντιγύ από πάνω.
Η σάλτσα φράουλα: Αλέθουμε στο μπλέντερ τις φράουλες και βράζουμε τα υλικά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει. Απλώνουμε τη σάλτσα φράουλα και προσθέτουμε τριμμένο καρύδι.

Γαρνίρουμε με τις φράουλες. Αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο καλοκαιρινή αίσθηση, δε φτιάχνουμε σάλτσα φράουλα, αλλά ψιλοκόβουμε τις φράουλες και τις τοποθετούμε επάνω στη σαντιγύ.
Στο σερβίρισμα εναλλακτικά προσθέτουμε και μία μπάλα παγωτό βανίλια.

*Ο Βαγγέλης Μπακάλης είναι ο σεφ του ζαχαροπλαστείου «Κολιονάσιος» στα Ιωάννινα.

bostanistas

Follow us
Similar posts
  • Φτιάξτε χαλβά με... Υλικά Για 4-6 άτομα 1 κιλό Ταχίνι από 100% πολτοποιημένο σουσάμι 700 γραμμάρια ζάχαρη 100 ml νερό Για τη γέμιση φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα 1κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη 2 κουταλιές του γλυκού κακάο 1 ολόκληρη σοκολάτα λιωμένη Εκτέλεση Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει καραμέλα στους 125 βαθμούς (χρησιμοποιούμε [...]
  • Μπιφτέκια λαχανι... Υλικά για 3 μερίδες: 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια λευκά ή κόκκινα 1 καρότο ½ κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 3 μικρές πατάτες 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 φλιτζάνι καλαμπόκι 7 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά ½  σκελίδα σκόρδο λιωμένο λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι ρίγανη Εκτέλεση Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό. Το πρωί τα πλένουμε [...]
  • Πότε άλλαξε χρώμ... Η ταραμοσαλάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα, καθώς αποτελεί εκλεκτό σαρακοστιανό μεζέ. Είναι νόστιμη, αλμυρή και κρεμώδης, με κύριο υλικό της τον ταραμά. Ο ταραμάς προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, τα οποία συνήθως ωριμάζουν μέσα σε ξύλινα βαρέλια σε ένα μείγμα από νερό, αλάτι και ζάχαρη και κατόπιν επεξεργάζονται ώστε να παραχθεί [...]
  • Σπιτικό πιροσκί ... ΥΛΙΚΑ Υλικά για τη ζύμη 450 gr. αλεύρι για τσουρέκια 150 ml. νερό χλιαρό 115 gr. βούτυρο 8 gr. μαγιά στιγμής 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κρασί 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 2 αυγά  Για τη γέμιση με πατάτα 600 gr. πατάτες 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 μικρό ματσάκι δυόσμο [...]
  • Μανιταρόσουπα εύ... Περιγραφή Μανιταρόσουπα που γίνεται πανεύκολα, γρήγορα και είναι νόστιμη! Τι χρειαζόμαστε: 400 γραμμάρια μανιτάρια 1 φλιτζάνι τσ. φρέσκο κρεμμυδάκι 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 4 κ.σ ελαιολαδο 1 φλιτζάνι τσ. γάλα φρέσκο (χλιαρό) 2 φλιτζανια τσ. νερό 1 κ.σ αλεύρι 1 κ.γ κόφτο αλάτι ½ κ.γ μοσχοκάρυδο ¼ κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι Πώς το κάνουμε: 1) Κόβουμε [...]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Αρχείο

GreekEnglish