ΑΝΗΘΟΣ-ANETHUM GRAVEOLENS   
 Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-21 C. Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος. Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά.Ημέρες βλάστησης: 15.Μεταφύτευση: Ανάλογα τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες μετά.Ωρίμανση: 40 ημέρες μετά την μεταφύτευση.

Ο Άνηθος (επιστ.: Άνηθον το βαρύοσμον, Anethum graveolens) είναι φυτό της οικογένειας των Σελινοειδών (Apiaceae) (συν. Σκιαδοφόρων (Umbelliferae)). Είναι ιθαγενές, μονοετές φυτό των Μεσογειακών χωρών και της νότιας Ρωσίας.Το ύψος του φτάνει τα 80 εκατοστά, ο βλαστός του είναι κοίλος και γραμμωτός, η ρίζα γογγυλώδης, τα φύλλα του πτερωτά νηματοειδή.

Ιστορία : Ο άνηθος ήταν γνωστός στην Αρχαία Ελλάδα με τις ονομασίες άνηθον και άνησον. Από τα άνθη του παρασκεύαζαν άρωμα, ενώ το πρόσθεταν σε διάφορα κρασιά που είχαν την ονομασία ανηθίτης οίνος. Ακόμα, στεφάνωναν τους νικητές με ανθισμένα κλαδιά άνηθου, και με το αιθέριο έλαιο των καρπών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των μυών.

   

Σήμερα το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε σαλάτες, σούπες, διάφορες σάλτσες και αλλού. Ο άνηθος δίνει λεπτή και αρωματική γεύση σε πράσινες σαλάτες και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε χορτόπιτες, στο αρνάκι φρικασέ, στο τζατζίκι και στη μαγειρίτσα.
Σύμφωνα με τις «Ολοκληρωμένες Τεχνικές Μαγειρικής “Le Cordon Bleu” (Επαγγελματικές Εκδόσεις Μαγειρικής Α. Τσιτσιλώνης )», ο «άνηθος ταιριάζει με σολομό, παστή ρέγκα, μοσχάρι, καρότα, αγγούρι, πατάτες, μαγιονέζα, ξινή κρέμα, μαλακά φρέσκα τυριά.»
Το χαρακτηριστικό του άρωμα μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό διαφόρων φαγητών, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και αποξηραμένος.Στη φαρμακευτική η δράση του θεωρείται ευεργετική κατά διαφόρων κολικών, ενώ χρησιμοποιείται και ως διουρητικό και τονωτικό. 

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :
Καλλιεργείται σε ευρύτερη κλίμακα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή άνηθου. Ακολουθούν η Κίνα, το Μεξικό και η Ισπανία. Σπέρνεται την άνοιξη και φυτεύεται αργότερα.
Έχει βαθύ ριζικό σύστημα, αγαπά τον ήλιο και το νερό έχοντας βαθιές ρίζες. Δεν αρρωσταίνει εύκολα και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει φάρμακα.Φυτέψτε τον άνιθο μέσα Μαρτίου με μέσα Απριλίου, σαν σπόρο περίπου στα 2 εκατοστά βάθος. Αφήστε περίπου 50 εκατοστά περιθώριο ανάμεσα στα φυτά. Μεγαλώνει αργά και είναι μονοετές φυτό. Ο ήλιος και η ζέστη είναι απαραίτητα για την αναπτυξή του. Το καλύτερο είναι να μην το μεταφυτέψετε και κατευθείαν να βάλετε το σπόρο εκεί όπου θα παραμείνει για όλη του τη ζωή. Προτιμά προστατευμένα μέρη με βαθύ και καλό χώμα. Αν τον φυτέψετε στο βοτανόκηπο σας, είναι αποδεδειγμένο οτι μεγαλώνει καλύτερα και πιο γρήγορα, δίπλα σε κολίανδρο. Ο άνιθος θέλει καλό πότισμα, αργά το απόγευμα.
Όταν το φυτό μεγαλώσει και βγει περίπου στα 15-20 εκατοστά, κουρέψτε το κάνοντας το πιο λεπτό και κρατήστε την περιοχή τριγύρω του καθαρή. Αν το φυτέψετε πολύ αργά, το φυτό θα είναι αδύναμο και μικρό, και θα ανθίσει και θα σποριάσει πολύ γρήγορα. Συνήθως το φυτό ανθίζει μετά από 3 μήνες, δηλαδή κοντά στον Ιούλιο και αν είναι επιτυχημένο οι σπόροι θα ωριμάσουν ένα μήνα μετά.
Όταν οι σπόροι αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα προς το γκρι-πράσινο, έχει φτάσει η ώρα της συγκομιδής. Κόψτε το από τη ρίζα και κρεμάστε το ανάποδα σε ένα ξηρό μέρος. Απλώστε από κάτω ένα πανί ή φύλλα εφημερίδας για να μαζέψετε τους σπόρους που θα πέφτουν καθώς ξεραίνεται. Κλείστε τους σε χάρτινα σακουλάκια και αφήστε τα να στεγνώσουν σε καλά αεριζόμενο χώρο. Οι σπόροι χάνουν εύκολα τη γέυση τους, γιαυτό διατηρήστε τους ολόκληρους και τρίψτε τους τη στιγμή που θα τους χρησιμοποιήσετε. Αποθηκεύστε τους σε σκιερό μέρος κλεισμένους αεροστεγώς και θα κρατήσουν το άρωμα τους μέχρι και 2 χρόνια.
Ένας άλλος τρόπος αποθήκευσης είναι αφού πλύνετε τα μέρη του φυτού καλά και τα αφήσετε να στεγνώσουν , τα βάζετε σε μια σακουλίτσα ή τάπερ και τα τοποθετείται στην κατάψυξη.
Tip : Ξέρατε οτι ο άνηθος βοηθά στον ύπνο;
Εκτός από χωνευτικές ιδιότητες, ο άνηθος είναι χαλαρωτικός. Αν και δεν πίνεται ως ρόφημα, μπόλικος άνηθος στο φαγητό συνιστάται σε πολλές παραδόσεις κατά της αϋπνίας. 
 
 
Follow us