Εξερεύνηση θαλάσσιων σπηλαίων, γνωριμία με άγνωστες μορφές θαλάσσιας ζωής και εξοικείωση με τη συλλογή και καταγραφή δεδομένων που συμβάλουν στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης, περιλαμβάνει το Καλοκαιρινό Θαλάσσιο Πρόγραμμα πρακτικής της μεθόδου “Citizen Science -Επιστήμη του Πολίτη” που διοργανώνουν στο Πήλιο η οργάνωση iSea και το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Το πρόγραμμα, διάρκειας πέντε ημερών, από 2 έως 6 Ιουλίου, απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για θέματα βιοποικιλότητας και προστασίας του περιβάλλοντος και θέλουν να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουν το επιστημονικό έργο.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε πρεσβευτές της Επιστήμης των Πολιτών στην Ελλάδα, ώστε να συνεισφέρουν στη συλλογή δεδομένων για την Ελλάδα και να βοηθούν τη χώρα στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι τα ξενικά είδη, είναι αναγκαία η συγκέντρωση στοιχείων μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας”, δήλωσε, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο FM 104,9”, ο Νικόλαος Δούμπας, υπεύθυνος ξενικών ειδών στην iSea, περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κάθε μέρα θα επισκέπτονται μία διαφορετική παραλία του Πηλίου, θα γίνεται αρχικά ενημέρωση για τα είδη που μπορούν να συναντήσουν και θα μάθουν πώς να τα αναγνωρίζουν.

“Θα γίνεται επίσης παρουσίαση προγραμμάτων της Επιστήμης των Πολιτών που υλοποιούνται στην Ελλάδα. Θα μάθουν πώς να συλλέγουν δεδομένα μαζικά, χρονικά και χωρικά και πώς να χρησιμοποιούν κάποιες πλατφόρμες, στις οποίες μπορούν να δηλώνουν τα ευρήματά τους”, είπε ο Νικόλαος Δούμπας.

Οι συμμετέχοντες θα κάνουν παρατήρηση, θα καταγράφουν τη βιοποικιλότητα στις παραλίες, οι οποίες επιλέχθηκαν με βάση τη διαφορετικότητα που παρουσιάζουν ως οικότοποι (αμμώδεις, πετρώδεις, περιοχή με σπηλιές) και θα τοποθετούν ενημερωτικές πινακίδες για τους τουρίστες με τις πληροφορίες που συλλέγουν.

Το πρόγραμμα, με ορμητήριο τον οικισμό Λύρη Πηλίου, περιλαμβάνει, επίσης, ενημέρωση για τα ξενικά είδη και το πρόγραμμα καταγραφής “Σε ξενίζει … Μοιράσου το μαζί μας!!!”, συμβουλές για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση εντοπισμού εκβρασμένου είδους σε παραλία, για τη διαδικασία διάσωσης ειδών, πληροφορίες για την κατάσταση των καρχαριών και σαλαχιών στην Ελλάδα και τα ερευνητικά προγράμματα για τους καρχαρίες και τις μέδουσες, καθώς και για τα υδάτινα απορρίμματα, καθαρισμό παραλίας,κ.ά.

Η iSea ιδρύθηκε το 2016 στην Θεσσαλονίκη και αποστολή της είναι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτά μέσα από την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση πολιτικών προστασίας.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να συμβάλει στη διατήρηση της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας, στην παρατήρηση και καταγραφή της βιοποικιλότητας, την περίθαλψη και επανένταξη των άγριων ζώων στο περιβάλλον και τη διάδοση της οικολογικής ευαισθησίας για την άγρια ζωή και το περιβάλλον.

Κ.Γ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Follow us