Στην Ελλάδα –και ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο ολόκληρο- ιστορία γράφουν συχνά οι παρέες. Οι φίλοι που μοιράζονται το ίδιο όραμα και το ίδιο πάθος και καταφέρνουν να προχωρήσουν ένα, δύο, τρία βήματα ή και χιλιόμετρα μακρύτερα.

Το απόλυτα αληθινό αυτό σενάριο αποδεικνύεται ακόμη μία φορά από την πορεία της Centaur Analytics ιδρύθηκε το 2014 στο Βόλο, από τρεις φίλους επιστήμονες, τους Σωτήρη Μπαντά, Βασίλη Σωτηρούδα και Διογένη Δεβλέτογλου, αλλά ήδη μεταφέρει την έδρα της στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μια ελληνική startup στον αγροτικό τομέα του Internet Of Thing (IoT) και συγκεκριμένα της Αγροτικής Τεχνολογίας (AgTech), που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και αλλάζει τα δεδομένα στην παρακολούθηση και την προστασία της παραγωγής μετά τη συγκομιδή. Έτσι πετυχαίνει την αύξηση της απόδοσης κάθε σοδειάς, τη σημαντική μείωση της σκάρτης παραγωγής, αλλά και τον περιορισμό των ζημιών από ακατάλληλη παραγωγή, που σήμερα υπολογίζονται σε ένα τρισ. δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στον αγροδιατροφικό τομέα, αν σκεφτεί κανείς ότι ενώ βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα κι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην ασφάλεια των τροφίμων, οι συνθήκες διατήρησης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων στην ουσία δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 150 χρόνια!

Υψηλή τεχνολογία

Η μέθοδος της Centaur Analytics είναι η ακόλουθη: Αισθητήρες της τελευταίας τεχνολογίας είναι τοποθετημένοι μέσα στα σιλό, τα κοντέϊνερς, τους αποθηκευτικούς χώρους. Οι αισθητήρες, που είναι αποθηκευμένοι σε ζωτικά προϊόντα, στην ουσία είναι μετρητές της υγρασίας, της θερμοκρασίας και των αερίων. Παρακολουθούν τη σοδειά από την στιγμή της αποθήκευσης μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο ράφι και ανά πάσα ώρα μεταφέρουν τα δεδομένα στους υπολογιστές, τα κινητά και τα tablets των αρμοδίων να παρακολουθούν τη διαδικασία αποθήκευσης ή μεταφοράς, ώστε η κατάλληλη παρέμβαση να είναι άμεση και ακριβής.

Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνονται τα ακόλουθα δύο πράγματα:

Πρώτον, την πρόληψη και την πρόβλεψη των αλλοιώσεων. Η υψηλή υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίας αλλοιώνουν το προϊόν. Με τον εντοπισμό των επικίνδυνων αυτών συνθηκών, ο παραγωγός ή ο επιχειρηματίας αποτρέπει την αλλοίωση, καθώς επαναφέρει τις ιδανικές συνθήκες συντήρησης του προϊόντος.

Δεύτερον, την αποτροπή της προσβολής από τα έντομα. Στα σιλό και στα φορτηγά οι απεντομώσεις γίνονται με συγκεκριμένα αέρια. Οι αισθητήρες ήρθαν για να μετρήσουν την ποσότητα των αερίων απεντόμωσης. Δηλαδή, ο παραγωγός ή ο επιχειρηματίας γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα αέρια, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα θα απελευθερώσει μέσα στο χώρο αποθήκευσης. Μέχρι σήμερα και οι δυο προηγούμενες ενέργειες γίνονταν κατά προσέγγιση. Οι αστοχίες τελικά οδηγούν στην αλλοίωση και την καταστροφή του προϊόντος.

Κέρδος και αειφορία  

Η καινοτόμος –σε διεθνές επίπεδο- πλατφόρμα έχει άμεση συνάρτηση με την αειφορία και τη βιώσιμη γεωργία αυξάνοντας την απόδοση της κάθε σοδειάς. Επιδίωξη της Centaur Analytics είναι να αποτελέσει τον leader της τεχνολογίας AgTech για όλη την αλυσίδα αξίας από το χωράφι ως το ράφι. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Σωτήρη Μπαντά οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί είναι υψηλοί, καθότι η αξία που απελευθερώνει η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι της τάξεως του ενός τρισ. δολαρίων. Τόση είναι η αξία των ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων που κάθε χρόνο εκτιμάται ότι καταστρέφονται λόγω προβλημάτων που συνδέονται με τις συνθήκες αποθήκευσης τους και πλέον μπορούν να διασωθούν.

Ήδη η εταιρεία προσφέρει τα συστήματα και τις υπηρεσίες της σε αλευροβιομηχανίες, εμπόρους σιτηρών, δημητριακών, ρυζιού, βαμβακιού, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, καθώς και σε καπνεμπόρους, που βρίσκονται στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στο Λίβανο.

Χρηματοδότηση από Πειραιώς

Η Centaur Analytics ακολουθεί ήδη διεθνή πορεία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο προσέλκυσε χρηματοδότηση 1,3 εκατ. δολ. από την παγκόσμια κοινότητα, καθώς βασικοί επενδυτές της είναι το ισραηλινό fund OurCrowd First, ένα ελληνικό fund και επενδυτές από τις ΗΠΑ. Του επενδυτικού σχήματος ηγείται ο Yori Nelken, επικεφαλής της OurCrowd First, η οποία συγκεντρώνει τα κεφάλαιά της από μια πλατφόρμα equity crowdfunding και έχει ήδη στο portofolio της 13 εταιρείες με χρηματοδοτήσεις Seed και Pre-A.

Στο σχήμα της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης συμμετέχει και το Piraeus Jeremie Tech Catalyst Fund μαζί με τον angel investor Avi Reichental, ο οποίος έχει ιδρύσει την XponentialWorks και έχει αναλάβει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Centaur Analytics. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Avi Reichental θεωρείται οραματιστής των τεχνολογιών εκθετικής εξέλιξης (exponential technologies) και ενώ επί 12 χρόνια ηγούνταν από τη θέση του CEO της εταιρίας 3D Systems, πρωτοπόρου στην τεχνολογία 3D printing.

H συμμετοχή δύο VC, ενός από το Ισραήλ (OurCrowd First) και ενός από την Ελλάδα (Piraeus Jeremie Tech Catalyst) στον επενδυτικό γύρο της Centaur Analytics, αναμένεται ότι θα ανοίξει ένα δίαυλο για μελλοντική συνεργασία φορέων από τα δύο κράτη. Αυτό μάλιστα έχει πρόσφατα αναδειχθεί και στην ατζέντα διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αν και στην περίπτωση της Centaur συντελέστηκε με αμιγώς ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι πιθανές συνέργειες είναι σημαντικές: Το Ισραήλ πρωτοπορεί στον τομέα του AgTech, ενώ η Ελλάδα προσφέρει πεδίο εφαρμογής για λύσεις που μπορούν να εξαχθούν οπουδήποτε στον κόσμο.

Μετακόμιση στην Καλιφόρνια

Ο τομέας του αγροτικού Internet Of Thing (IoT) είναι αρκετά δραστήριος και υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 3 δισ. δολ., με τις startup επιχειρήσεις Agrilyst, Edyn, Flux, Farmobile, αλλά και τη Slantrange με τα drones που παρακολουθούν μέσω αισθητήρων και υπολογιστικής όρασης τις αγροτικές εκτάσεις. Η Centaur Analytics είναι η μοναδική εταιρεία που εφαρμόζει μεθόδους Big Data Analytics για την ασφάλεια και την ποιότητα αγροτικών προϊόντων.

Το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλι, όπως έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία, θα δαπανηθεί στην επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης των ιδιόκτητων ασύρματων αισθητήρων και των γνωστικών συστημάτων για την άμεση και καλύτερη παρακολούθηση και προστασία των καλλιεργειών μετά τη συγκομιδή. Η συμφωνία αυτή συνοδεύτηκε και από τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας στην Καλιφόρνια, ώστε να προσεγγίσει καλύτερα και γρηγορότερα τις αγορές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Πηγή: greenagenda.gr

Follow us