Γράφει ο Παπαγεωργίου Αθανάσιος , Γεωπόνος (ΤΕ)
Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί διαχρονικά ένα μείζονος σημασίας κεφάλαιο στις διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου κόσμου. Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες διατροφικών σκανδάλων που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Τα κρούσματα αυτά ξεσπούν κυρίως λόγω της κακής μεταχείρισης των τροφίμων από τον ανθρώπινο παράγοντα. Παρόλο που η επιστήμη και η γνώση γύρω από θέματα διατροφής και επεξεργασίας των τροφίμων έχει αυξηθεί τα κρούσματα δεν έχουν εκλείψει.
Η επιμόλυνση των τροφίμων από μικροοργανισμούς ή η αλλοίωση τους μπορεί να λάβει χώρα σε όλα τα στάδια της μεταχείρισης του τροφίμου. Από την παραγωγική διαδικασία έως και την έλευση στον τελικό καταναλωτή, το τρόφιμο μπορεί να επιμολυνθεί από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς με αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των καταναλωτών.
Πριν το στάδιο της συγκομιδής στα αγροτικά προϊόντα είναι απαραίτητο ο αγρότης να ακολουθεί τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές με απώτερο σκοπό την υψηλή παραγωγή σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η χρήση των φυτοφαρμάκων θα πρέπει να γίνεται αυστηρά στα χρονοδιαγράμματα που θέτει ο νόμος και η ποιότητα του φυτοφαρμάκου θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη και να χορηγείται ύστερα από την παρότρυνση γεωπόνου. Το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ζωής σε όλους του ζώντες οργανισμούς. Έτσι λοιπόν και στα αγροτικά προϊόντα η ποιότητα του νερού επηρεάζει την ποιότητα του τελικού προϊόντος καθώς τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού στους ιστούς τους.
Στο μετασυλλεκτικό στάδιο καθοριστικό παράγοντα αποτελούν οι συνθήκες αποθήκευσης του προϊόντος καθώς επίσης και η θερμοκρασία συντήρησής του. Η κατάλληλη θερμοκρασία που συντηρείται ένα τρόφιμο μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά αλλά και να προκαλέσει τροφολοιμώξεις. Η υγρασία και το pH ενός τροφίμου αποτελούν τους σπουδαιότερους παράγοντες για τις βιοχημικές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν σε ένα τρόφιμο.
Όπως διαφαίνεται από τα προαναφερθέντα ο κατάλληλος χειρισμός των τροφίμων αποτελεί μονόδρομο για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία. Ο βαθμός επικινδυνότητας απευθύνεται σε κάθε στάδιο επεξεργασίας και μεταχείρισης του τροφίμου. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και της ορθής βιομηχανικής πρακτικής από πλευράς των επιχειρήσεων μπορεί να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση των διατροφικών σκανδάλων. Η τεχνολογική εξέλιξη και η απελευθέρωση της πληροφορίας και της γνώσης μέσω του διαδικτύου έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον τρόπο χειρισμού των τροφίμων από τη σκοπιά των καταναλωτών.
Παπαγεωργίου Αθανάσιος
Τεχνολόγος Γεωπόνος
Κανένα σχόλιο