Γράφει η Άρτεμις Ζερδελή
Η διατροφή και το περιβάλλον είναι δυο αμφίδρομα συστήματα. Μέσω των διατροφικών μας επιλογών μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιες συνήθειες οι οποίες είναι πιο υγιεινές αλλά και φιλικές προς τον πλανήτη γη.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες διατροφικές συμβουλές που δεν είναι τόσο επιβαρυντικές στο περιβάλλον.
• Περιορίστε το κρέας σε μια 2 φορές εβδομαδιαία όπως άλλωστε υποστηρίζει το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Η κανανάλωση κρέατος παράγει σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αέρια θερμοκηπίου από ότι η κατανάλωση λαχανικών.
• Προτιμήστε εφόσον είναι εφικτό κρύα γεύματα (π.χ. κρύο τοστ,κρύο σαντουιτς,ωμά λαχανικά).
• Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχιακά και όχι μεγαλωμένα σε θερμοκήπιο.
• Μειώστε την κατανάλωση junk food διότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να παραχθούν και επίση αυξάνεται η κατανάλωση χαρτιού λόγω της συσκευασίας.
• Προτιμήστε εγχώρια προιόντα και βιολογικά πιστοποιημένα κρέατα.
• Περιορίστε την ποσότητα νερού σε βραστά γεύματα.
• Κόβετε τις τροφές σε κομμάτια πριν τα μαγειρέψετε διότι έτσι χρειάζονται λιγότερο χρόνο.
• Κλείνετε το μάτι της κουζίνας 5 λεπτά πιο πριν ετοιμαστεί το γευμα.
• Σκεπάστε με καπάκι την κατσαρόλα ώστε να περιορίσετε το χρόνο μαγειρέματος!
• Ο φούρνος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ότι την μαγειρική στο μάτι της κουζίνας ή ακόμη καλύτερα την χύτρα ταχύτητας!
Μόνο όταν το τελευταίο δέντρο έχει πεθάνει ,ο τελευταίος ποταμός δηλητηριαστεί και το τελευταίο ψάρι πιαστεί,τότε θα συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορούμε να φάμε τα λεφτά. (Ινδιάνικη παροιμία).
Επιμέλεια : Άρτεμις Ζερδελή Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Κανένα σχόλιο