Εγγυημένα κέρδη μπορεί να εξασφαλίσει η καλλιέργεια κηπευτικών σε μια νέα οικογενειακή επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον αγροτικό τομέα. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τον νέο κύκλο σεμιναρίων με αντικείμενο την εισαγωγή στο γεωργικό επάγγελμα με κηπευτικά που έχει διοργανώσει το εκπαιδευτικό κέντρο «Δήμητρα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εδρεύει στη Δράμα.Η είσοδος στο αγροτικό επάγγελμα και η ενασχόληση με τα κηπευτικά δεν προϋποθέτει μεγάλο αρχικό κεφάλαιο, δεδομένου πως το κόστος εγκατάστασης είναι μικρό και κατά δεύτερον δεν απαιτεί μεγάλες γεωργικές εκτάσεις.
Στη εποχή της κρίσης, πολλοί είναι αυτοί που ήδη κατευθύνονται προς τον πρωτογενή τομέα, λόγω έλλειψης κάποιων άλλων επιλογών. Η καλλιέργεια κηπευτικών στο ύπαιθρο αλλά και στο θερμοκήπιο δίνει τη δυνατότητα στους νέους να ασχοληθούν με τον τομέα αυτόν γιατί έχει πολλά πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα:•Δεν απαιτεί μεγάλες εκτάσεις. Σήμερα για να είναι βιώσιμη μια γεωργική επιχείρηση που θα έχει ως βάση τις αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά, ενεργειακές καλλιέργειες, βαμβάκι κ.λπ.) θα πρέπει κάποιος να έχει μεγάλο αριθμό στρεμμάτων. Στα κηπευτικά οι εκτάσεις είναι μικρές.•Δεν απαιτεί μεγάλο μηχανικό εξοπλισμό κατά την αρχική φάση. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το γεωργικό επάγγελμα καλλιεργώντας κηπευτικά με όχι πολλά καλλιεργητικά μέσα.•Δεν απαιτεί σημαντικό αρχικό κεφάλαιο για το πρώτο ξεκίνημα. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει με κηπευτικά υπαίθρου και στην πορεία να δημιουργήσει πρόχειρες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.
•Ο καλλιεργητής παράγει προϊόντα και απευθύνεται σε μια αγορά που καταναλώνει λαχανικά (δεν είναι νέα προϊόντα). Εύκολα μπορεί να τα πουλήσει ο ίδιος και να έχει μερίδιο από την εμπορία του προϊόντος.
•Τα προϊόντα που παράγονται θεωρούνται επώνυμα, ποιοτικά, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει καλές τιμές και σταθερό πελατολόγιο.
•Αξιοποιεί πλήρως και κύρια όλο τον χρόνο του στην επιχείρηση και δεν του περισσεύει χρόνος για άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες που θα βελτίωναν το εισόδημα.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γεωπόνος του Κέντρου «Δήμητρα» Δράμας, Α. Νικολαΐδης, η εργασία που θα προσφέρει ο νέος αγρότης στην επιχείρηση που θα ασχολείται είτε με κηπευτικά υπαίθρου είτε με προϊόντα σε μικρές θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, θα του εξασφαλίσει ένα εισόδημα που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις οικογενειακές του οικονομικές ανάγκες.
Η χώρα μας πλεονεκτεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην καλλιέργεια και πρωιμότητα των κηπευτικών, λόγω της ηλιοφάνειας και του ήπιου γενικά και εύκρατου κλίματος. Το ύψος της ελληνικής παραγωγής σε λαχανικά ανέρχεται στα 4 εκατ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 8,6% της κοινοτικής παραγωγής.
Ο τομέας των λαχανικών και των φρούτων αποτελεί τον δυναμικότερο κλάδο για την ελληνική γεωργία, από άποψη όγκου παραγωγής, εμπορίας, απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού, εισαγόμενου συναλλάγματος και κάλυψης του συνόλου σχεδόν των εγχώριων αναγκών σε αντίστοιχα προϊόντα. Η αύξηση των αποδόσεων στα λαχανικά αποδίδεται στη χρησιμοποίηση βελτιωμένου γενετικού υλικού, στην εκμηχάνιση της καλλιέργειας και στην αύξηση της επιφάνειας των υπό κάλυψη καλλιεργειών.
Οι έντεκα «οικογένειες» των λαχανικών
Τα λαχανικά μπορεί να καταναλωθούν κυρίως ως νωπά-φρέσκα (δεν έχουμε καμία απώλεια σε βιταμίνες κ.λπ.), αλλά και υπερκατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή αφυδατωμένα (αποξηραμένα).
Από τα 250 περίπου είδη λαχανικών που υπάρχουν στον κόσμο, για την Ελλάδα έχουν οικονομική σημασία περί τα 30-40. Τα κηπευτικά (λαχανικά) με βάση τη βοτανική τους συγγένεια ταξινομούνται σε ομάδες που καλούνται οικογένειες. Ο διαχωρισμός τους γίνεται με βάση κάποια κοινά χαρακτηριστικά που έχουν τα μέλη της οικογένειας.
Οι οικογένειες είναι έντεκα, όπως αναφέρονται παρακάτω:
Σολανώδη: Εδώ ανήκουν η ντομάτα, η μελιτζάνα, η πιπεριά και η πατάτα.
Κολοκυνθοειδή: Σ’ αυτή την οικογένεια ανήκουν το κολοκύθι, το καρπούζι, το πεπόνι και το αγγούρι.
Σταυρανθή: Ανήκουν τα φυτά λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο και ραπανάκι.
Λειριίδες: Ανήκουν το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το σπαράγγι.
Ψυχανθή: Ανήκουν το φασόλι, ο αρακάς και το κουκί.
Σκιαδοφόρα: Ανήκουν τα φυτά καρότο, σέλινο και μάραθο.
Μαλαχίδες: Εδώ ανήκει η μπάμια.
Ροδίδες: Ανήκει η φράουλα.
Σύνθετα: Ανήκουν τα φυτά μαρούλι, αντίδι, ραδίκι και αγκινάρα.
Χηνοποδιίδες: Ανήκουν το παντζάρι και το σπανάκι.
Κονβολβουλίδες: Ανήκει η γλυκοπατάτα.
Τα λαχανικά μπορούν να ταξινομηθούν και ανάλογα με τις απαιτήσεις τους στη θερμοκρασία. Ετσι έχουμε αυτά που είναι της θερμής εποχής (θερμοαπαιτητικά, π.χ. καρπούζι, πεπόνι, μελιτζάνα, αγγούρι, μπάμια, κ.λπ.) και αυτά της ψυχρής εποχής (ψυχροαπαιτητικά, π.χ. σπανάκι, λάχανο, μπιζέλι, πράσο, κουκιά, ρεπάνια κ.λπ.).
Τα οφέλη για την υγεία
Ως λαχανικά εννοούμε τα φυτά αυτά, που παράγουν προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα φυτά αυτά παίρνουμε τους καρπούς, το φύλλωμα, το στέλεχος, το ρίζωμα, τους βολβούς ή τους κονδύλους. Ολοι σήμερα παραδέχονται την ανωτερότητα των λαχανικών για μια υγιεινή διατροφή. Είναι λίαν απαραίτητα σε καθημερινή βάση ως συμπλήρωμα της διατροφής του ανθρώπου όλων των ηλικιών, γιατί έχουν διαιτητική αξία με πολύτιμες ιδιότητες.
O οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ασχολείται με την ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Σε κάθε νομό υπάρχει συνήθως ένα κέντρο «Δήμητρα» που προγραμματίζει τις εκπαιδεύσεις που θα υλοποιήσει στη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή ευθύνης του.
Το κέντρο «Δήμητρα» Δράμας έχει υλοποιήσει από την αρχή του έτους 2012 εκπαιδευτικά προγράμματα και ημερίδες με θέματα όπως η σαλιγκαροτροφία, ο ηλίανθος ως η αξιόπιστη λύση των ενεργειακών καλλιεργειών, η αγριοαγκινάρα, το ιπποφαές, η αρώνια, γνωριμία με το φυτό, δυνατότητες και προοπτικές, το γκότζι μπέρι, μια νέα πολυετής καλλιέργεια, μελισσοκομία για αρχάριους, βιολογική κτηνοτροφία κ.ά. Μάλιστα, μέχρι τη λήξη του πρώτου εξαμήνου το κέντρο «Δήμητρα» στη Δράμα θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα για τη μελισσοκομία που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες μελισσοκόμους της περιοχής.
Πληροφορίες:
Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης & Απασχόλησης Αχαρνών 29, Αθήνα 104 39, Τηλ. (210) 8821404-6
Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας, Tηλέφωνο 25210-58175.
www.mikroparagogoi.gr
Κανένα σχόλιο