της Ιουλίας Χαριστού Διαιτολόγος Διατροφολόγος
1. Αμύγδαλα
Είναι νόστιμα και περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου, ένα μέταλλο το οποίο χρειάζεται το σώμα σας για την παραγωγή ενέργειας, την αύξηση και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού καθώς και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ένα σταθερό επίπεδο σακχάρου στο αίμα, μας βοηθά στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τρ 00002CDC φών που αυτή με τη σειρά της οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους!
Δοκιμάστε να φάτε περίπου 23 αμύγδαλα την ημέρα, έχουν περίπου 160 θερμίδες
2. Αυγά
Δεν θα βρείτε μια πιο τέλεια πηγή πρωτεΐνης. Τα αυγά είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που προτείνουν οι διαιτολόγοι, λόγω της ισορροπίας τους σε απαραίτητα αμινοξέα (δομικά συστατικά της πρωτεΐνης που χρησιμοποιούνται από το σώμα μας για να παράγουν τα πάντα, από μυϊκές ίνες μέχρι χημικές ουσίες του εγκεφάλου). Ερευνητές από το Pennington Biomedical Research Center διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν αυγά το πρωί, ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι όλη την ημέρα από ό,τι όταν έτρωγαν για πρωινό σύνθετους υδατάνθρακες. «Η πρωτεΐνη και το λίπος του αυγού μπορεί να συμβάλλουν στην αίσθηση του κορεσμού».
Δοκιμάστε να τρώτε ένα αυγό την ημέρα, αλλά θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε με το γιατρό σας αν έχετε υψηλή χοληστερόλη αίματος. (ένα αυγό έχει περίπου 213 mg χοληστερόλης.)
3. Σόγια
Η σόγια είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Πλέον, είναι απίστευτα ευπροσάρμοστη. Σνακ με σόγια, σε σούπες με σόγια ή ακόμη και μια κουταλιά σόγιας στο smoothie σας το πρωί. Το υγρό σόγιας, επίσης, είναι καλό υποκατάστατο γεύματος: Μια μελέτη από την Εφημερίδα της American College of Nutrition διαπίστωσε ότι τα υπέρβαρα άτομα που έπιναν γάλα σόγιας ως υποκατάστατο γεύματος, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που κατανάλωναν ένα παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν με βάση την δίαιτα.
Επιλέξτε όλα τα τρόφιμα σόγιας αλλά και προσοχή στα συσκευασμένα προϊόντα με «απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας» δεν μπορούν να παρέχουν όλα τα οφέλη της σόγιας.
4. Μήλα
Μια μελέτη του 2003 στο περιοδικό Nutrition διαπίστωσε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που κατανάλωναν τρία μήλα ή αχλάδια την ημέρα για τρεις μήνες έχασαν περισσότερο βάρος από ό,τι όσες έκαναν μια παρόμοια διατροφή αλλά με μπισκότα βρώμης αντί για φρούτα. Ένα μεγάλο μήλο έχει πέντε γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά αποτελείται επίσης από 85% νερό, το οποίο σας βοηθά να «αισθάνεστε χορτάτοι». Τα μήλα περιέχουν επίσης κερκετίνη, μια ένωση που βοηθά στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου, στη μείωση της χοληστερίνης και στην υγεία των πνευμόνων.
Δοκιμάστε να τρώτε ένα μήλο (ή δύο) την ημέρα.
5. Μούρα
Τα μούρα είναι «φορτωμένα» με φυτικές ίνες. Οι Διαιτολόγοι λένε ότι το καλύτερο είναι να πάρετε 25 με 35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Επίσης, τα μούρα (και άλλα φρούτα) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία όχι μόνο συμβάλλουν στην προστασία σας από χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, αλλά μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στις επιδόσεις σας στη προπονήσή σας.«Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους μυς να συστέλλονται πιο αποτελεσματικά».
Δοκιμάστε να τρώτε τουλάχιστον μισό φλιτζάνι την ημέρα
(περίπου 30 θερμίδες). Μπορείτε να καταναλώνετε μούρα, βατόμουρα, και φράουλες. Εάν μπορείτε δε ψάξετε να βρείτε, φραγκοστάφυλα και μαύρες σταφίδες.
6. Φυλλώδη πράσινα
Τα καροτενοειδή τους βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά θα βοηθήσουν επίσης να συρρικνωθεί η περιφέρεια της μέσης σας! Προσθετουν χαμηλό αριθμό θερμίδων. Ένα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει μόνο 40 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι μπρόκολο έχει 55 θερμίδες και ικανοποιεί το 20 τοις εκατό της απαίτησης σας σε φυτικές ίνες ημερησίως. Τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, ένα απαραίτητο συστατικό για τη σύσπαση των μυών. Με άλλα λόγια, θα βοηθήσει τις προπονήσεις σας.
Δοκιμάστε : τρεις μερίδες ημερησίως. Κρατήστε μια σακούλα με συσκευασμένα μικρά φύλλα από σπανάκι στο ψυγείο σας και ανακατέψτε μια χούφτα σε σούπες, σαλάτες, ζυμαρικά, προσθέστε στις πατάτες, και σάντουιτς. Όταν δεν υπάρχει σπανάκι, αντικαταστήστε το με ένα μάτσακι ρόκα, ή με μπρόκολο, ή και κινέζικο λάχανο.
7. Γιαούρτι
Οι άνθρωποι που παίρνουν το ασβέστιο τους από γιαούρτι και όχι από άλλες πηγές μπορεί να χάσουν περισσότερο βάρος γύρω από τη μέση τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο International Journal of Obesity. Τα προβιοτικά βακτήρια που περιέχουν τα περισσότερα γιαούρτια βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα να παραμείνει υγιές, το οποίο μεταφράζεται σε μικρότερη συχνότητα εμφάνισης του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.
Δοκιμάστε: Ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γιαούρτι. Επιλέξτε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη που περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς. Προσθέστε μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα για γεύση και επιπλέον φυτικές ίνες.
8. Χορτοφαγική σούπα:
Οι ερευνητές στο Pennsylvania State University διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ζωμό σούπας που περιείχε χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δύο φορές την ημέρα, είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στην απώλεια βάρους από ό, τι εκείνοι που έτρωγαν την ίδια ποσότητα θερμίδων σε τρόφιμα ή σε σνακ.
Δοκιμάστε: Τουλάχιστον ένα φλιτζάνι σούπας χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο σούπα λαχανικών κάθε μέρα.
9. Σολομός
Θαλασσινά, ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, είναι μια εξαιρετική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα «υγιεινά λίπη» μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της καύσης του λίπους κάνοντας το μεταβολισμό σας πιο αποτελεσματικό. Μια αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι που έτρωγαν ψάρια ημερησίως, βελτίωσαν την αντίσταση της γλυκόζης-ινσουλίνης. Ποιο απλά, αυτό σημαίνει ότι τα θαλασσινά μπορούν να βοηθήσουν να επιβραδύνει η πέψη αρα και το επόμενο τσιμπολόγημα.
Δοκιμάστε: Δύο με τέσσερις μερίδες την εβδομάδα. Ο άγριος σολομός, αν και ακριβός, περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αν τα θαλασσινά δεν είναι της αρεσκείας σας, μπορείτε να πάρετε τα ωμέγα-3 σας από λιναρόσπορο ή τα καρύδια.
10. Κινόα:
Περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών και 11 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι. Μαγειρέψτε το όπως θα κάνατε με οποιαδήποτε άλλα σιτηρά (αν και ορισμένες μάρκες απαιτούν ξέπλυμα). Έχει γεύση σαν καρυδιού και έχει τραγανή υφή, είναι σαν μια διασταύρωση μεταξύ ολικής αλέσεως κους κούς και μικρόκοκκου καφέ ρυζιού.
Πηγή: zougla.gr |
Κανένα σχόλιο