Πνίχτη ονομάζουμε ένα κολάρο (συνήθως αλυσίδα) το οποίο κάθε φορά που ο σκύλος μας τραβάει, σφίγγει γύρω απο τον λαιμό του με αποτέλεσμα να τον πνίγει!
Γιατί λοιπόν ο πιστός μας φίλος δεν θα πρέπει να φοράει ένα τέτοιο κολάρο;
Ακολουθούν μερικοί λόγοι.

1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ
Ίσως έχετε ακούσει πως η “σωστή” χρήση του πνίχτη δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Η αλήθεια όμως είναι οτι δεν υπάρχει σωστή κ λάθος χρήση απο την στιγμή που το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: πνιγμός!
Όσο λοιπόν τραβάει το σκυλί μας, τόσο πιο πολύ πνίγεται με κίνδυνο να τραυματιστεί τόσο στην τραχεία όσο κ στην σπονδυλική του στήλη.

2. ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Λογικά, για να φοράει κάποιος ιδιοκτήτης πνίχτη στο σκύλο του, θα αντιμετωπίζει πρόβλημα στη βόλτα. Ο ίδιος άνθρωπος, ίσως υποστηρίξει οτι ο σκύλος του με την χρήση πνίχτη σταμάτησε να τραβάει. Εσείς τι πιστεύετε; Οτι διορθώθηκε όντως το πρόβλημα ή οτι το σκυλί σταμάτησε να τραβάει λόγω του φόβου του για να μην ξανανιώσει πνίξιμο? Εγώ πιστεύω το 2ο… Συγγνώμη αλλά προτιμώ το σκυλί μου να περπατάει δίπλα μου επειδή το θέλει κ όχι επειδή φοβάται οτι αν τραβήξει θα υποστεί πόνο κ πνίξιμο.

3. ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
Φανταστείτε έναν άνθρωπο να πλησιάζει έναν σκύλο κ ο σκύλος θέλοντας να πάει προς το μέρος του να τον χαιρετήσει, τραβάει κ αυτό που νιώθει εκείνη την στιγμή είναι ένα έντονο αίσθημα πνιγμού! Τι συνδυάζει λοιπόν το σκυλί αυτό; Οτι “άνθρωποι που συναντάω στο δρόμο σημαίνουν πόνο, άρα κάτι άσχημο”. Όλο αυτό, έχει σαν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα ο σκύλος κάθε φορά που συναντάει ανθρώπους στο δρόμο να τους φοβάται ή ακόμα κ να τους επιτίθεται.
Σκεφτείτε πως οποιδήποτε ερέθισμα για το σκυλί (παιδάκια, σκυλιά, ποδήλατα κτλ) αν συνδυαστεί με κάτι άσχημο, στη προκειμένη περίπτωση ο πνιγμός, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ δυσάρεστα τόσο για εμάς όσο κ για τον σκύλο μας.

4. Η ΒΟΛΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ
Η βόλτα ίσως είναι η αγαπημένη συνήθεια του σκύλου μας γι αυτό κ θα πρέπει να την τηρούμε καθημερινά. Σύμφωνοι!
Αναρωτηθείτε όμως πως αισθάνεται ένα ζωντανό πλάσμα κάθε φορά που πνίγεται ενώ προσπαθεί να απολαύσει μια δραστηριότητα που αγαπάει πολύ. Νομίζω πως είναι πολύ άσχημο.
Στην ουσία λοιπόν, αυτή η όμορφη κατα τ’αλλα διαδικασία, μετατρέπεται σε εφιαλτική για τον σκύλο κ συνδυάζει ακόμα κ εσάς με κάτι άσχημο με αποτέλεσμα να κλωνίζεται κ η μεταξύ σας σχέση. Είμαι σίγουρη πως κανένας ιδιοκτήτης που έχει τον σκύλο του σαν μέλος της οικογένειας δεν θα ήθελε μια “τραυματισμένη” σχέση ανάμεσα τους.

Αυτό που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να επιλέξετε την θετική μέθοδο εκπαίδευσης η οποία όχι μόνο θα διορθώσει το τράβηγμα με όμορφο κ ευχάριστο τρόπο κ για τους δυο σας χωρίς τραυματισμούς αλλά κ θα βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ σας!
ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΝΙΧΤΕΣ Κ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ.

Προς κοινοποίηση

Άρτεμις Γουργούλη
Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων
Τηλ επικοινωνίας 6948059814
e-mail: artemis.dogtrainer@gmail.com

Follow us