Tα φυτά μιλούν και επικοινωνούν. Χρησιμοποιώντας μια γλώσσα η οποία γενικά παραμένει άγνωστη, στέλνουν μηνύματα σε άλλα φυτά και στο περιβάλλον. 

Στη Φλωρεντία ,ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα αναλύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του φυτού, χρησιμοποιώντας μια νέα προσέγγιση. «Τα φυτά είναι σε θέση να αισθανθούν το βαρυτικό πεδίο, τα ηλεκτρικά πεδία, τις χημικές κλίσεις… Αυτίος ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που τα φυτά αντιλαμβάνονται και μεταφέρουν, βρίσκονται εκεί, στη διάθεσή μας. Απλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τις αποκωδικοποιήσουμε,και στη συνέχεια να τις κάνουμε κατανοητές.» τονίζει ο γεωπόνος Στέφανο Μανκούζο. Σημείο εκκίνησης είναι η ψηφιακή ανάλυση της συμπεριφοράς ορισμένων φυτών σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

«Παρατηρώντας τα σήματα που παράγονται από τα φυτά, είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στα ερεθίσματα που τα παράγουν, και μάλιστα με καλή ποιότητα. Μετά την ανάγνωσή τους, τα σήματα χωρίς να παραμορφώνονται, και ενδεχομένως να ενισχύονται, ψηφιοποιούνται. Με άλλα λόγια, ένα αναλογικό σήμα το οποίο μεταβάλλεται στο χρόνο μετατρέπεται σε δεδομένα ». εξηγεί ο Ανδρέα Βιταλέτι συντονιστής του προγράμματος Wlab Pleased.

Εδώ είναι η πρόκληση: η επιστροφή στη γενεσιουργό αιτία ,γράφοντας παράλληλα ένα σύνολο δεδομένων αναφοράς για το πώς αντιδρούν τα φυτά.

«Πρόκειται για ένα λεξιλόγιο όπου σε κάθε συγκεκριμένη περιβαλλοντική παράμετρο αντιστοιχεί ένα συγκεκριμένο ηλεκτρικό μήνυμα. Αν είμαστε σε θέση να θεσπίσουμε ένα κώδικα, θα δημιουργήσουμε μια … Στήλη της Ροζέτας για τα φυτά,που θα μας επιτρέπει να δούμε τι προσλαμβάνουν οι αισθητήρες των φυτών.»,τονίζει ο γεωπόνος Στέφανο Μανκούζο
Ένα ψηφιακό δίκτυο και ένας ισχυρός αλγόριθμος μετατρέπει κάθε δέντρο σε ένα «φρουρό» του περιβάλλοντος «Τελικός στόχος είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία που προέρχονται από διάφορα φυτά, να τα συναθροίσουν και στη συνέχεια να τα επεξεργασθούν από έναν κόμβο»,αναφέρει ο Μάριο Πάολι, προγραμματιστής του WLAB.

«Το ίδιο δέντρο θα είναι σε θέση να προσφέρει ταυτόχρονα πληροφορίες για διάφορες περιβαλλοντικές παραμέτρους. Την ίδια στιγμή. Ενώ αν ήταν να χρησιμοποιησουμε τους παραδοσιακούς αισθητήρες, όπως συμβαίνει συνήθως στους σταθμούς ελέγχου, τότε θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε έναν αισθητήρα για κάθε παράμετρο που θέλουμε να αναλύσουμε, και αυτό είναι σίγουρα πολύ ακριβό» τονίζει η αγρονόμος Ελίζα Μάσι.

Η αποκάλυψη της γλώσσας των φυτών επιτρέπει τον παγκόσμιο έλεγχο της υγείας του περιβάλλοντος , με έναν τρόπο δεν είχε γίνει ποτέ πριν.

http://pleased-fp7.eu

Δείτε το βίντεο  εδώ

Follow us