Η διαδικασία βαψίματος είναι αυτή που όσο τίποτα μπορεί να ανανεώσει κάθε χώρο του σπιτιού και να “φρεσκάρει” την διάθεσή σας κι όσο περισσότερο απαλλαγείτε από την ιδέα της “βαβούρας” και της “ταλαιπωρίας” που απαιτεί, τόσο πιο συχνά θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως την πιο απλή αλλά τεράστια διακοσμητικήπαρέμβαση για κάθε δωμάτιο. 
 
Να λοιπόν μερικοί τρόποι που θα κάνουν τα πράγματα πολύ πιο εύκολα από το ξεκίνημα έως και την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε τις μπογιές, τα ρολά και τα πινέλα σας.
1. Το πλύσιμο των εργαλείων, δεν είναι και από τις …ωραιότερες δουλειές. Τον μεγαλύτερο όμως κόπο, μπορείτε να τον γλυτώσετε αν πριν ξεκινήσετε …ντύσετε το σκαφάκι της μπογιάς με αλουμινόχαρτο. Χρησιμοποιείστε ένα καλής ποιότητας (πολλά από τα φθηνότερα είναι πολύ λεπτά, σκίζονται κλπ) και ισιώστε με τα χέρια σας ώστε να εφάπτεται εντελώς σε όλη την επιφάνεια από το σκαφάκι. Είναι ο ιδανικός τρόπος και για όταν βάφετε μικρές επιφάνειες μεδιαφορετικά χρώματα, έπιπλα κλπ. ώστε πετώντας απλώς αντικαθιστώντας το αλουμινόχαρτο να μπορείτε αμέσως να συνεχίσετε με το επόμενο χρώμα χωρίς καμιά επιπλέον ταλαιπωρία πλυσίματος.
2. Δουλεύοντας με πινέλο, μετά από λίγη ώρα, το τρίχωμά του έχει ποτιστείεντελώς με μπογιά κι όσο βάφετε αυτή αρχίζει να κυλά πάνω στο ξύλο του πινέλου, πάνω στα χέρια σας ή …στο πάτωμα και να πλημμυρίζει το χείλος του κουτιού, αν το στραγγίζετε εκεί. Ένα χοντρό λάστιχο περασμένο στο κουτί της μπογιάς, είναι η λύση.
3. Όταν βάφετε με πινέλο, για αρκετή ώρα, κάθετα (τοίχους, κάγκελα, ξύλα) όσο καλά κι αν είναι στραγγισμένο, η μπογιά θα τσουλήσει. Προσαρμόστε στηνβάση του ένα πλαστικό καπάκι από οτιδήποτε, για να σταματά εκεί η επιπλέονμπογιά και όχι …στα χέρια σας.
4. Αν δεν θέλετε, πριν τα βάψετε, να μπείτε στην διαδικασία να ξεβιδώσετεπόμολα και χερούλια από πόρτες και παράθυρα, υπάρχει λύση. Καλύψτε τα εντελώς με αλουμινόχαρτο ή διαφανή μεμβράνη τροφίμων, φροντίζοντας να τα στερεώσετε όσο πιο καλά και σφιχτά γύρω από το σημείο που θέλετε ναπροστατέψετε από το χρώμα.
5. Αν για τον όποιον λόγο, θέλετε να διακόψετε το βάψιμο και να συνεχίσετε την επόμενη μέρα, μην πλένετε τα εργαλεία. Ανάλογα με το μέγεθός τους τυλίξτε ρολά και πινέλα σε πλαστικές σακούλες τροφίμων ή του σούπερ μάρκετ, κλείστε καλά και θα τα βρείτε όπως τα αφήσατε ακόμη και μετά από δύο 24ωρα. Και η μπογιά μέσα στο τοποθετημένο σε νάϋλον σακούλασκαφάκι, δεν θα χρειαστεί παρά ένα απλό ανακάτωμα ή ελαφρό αραίωμα.
6. Πολύ συχνά όταν επιχειρούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ήδη ανοικτό από προηγούμενο βάψιμο κουτί μπογιάς, την βρίσκουμε ξεραμένη, να έχει κάνει μια παχιά κρούστα στην επιφάνεια κλπ.
Τελειώνοντας το βάψιμο, σκουπίστε καλά τα υπολείμματα μπογιάς από τοχείλος του δοχείου, τοποθετείστε μια ζελατίνα ή μια διπλή μεμβράνη τροφίμων και κλείστε πολύ καλά το καπάκι. Στο σημείο που θα αποθηκεύσετε την μπογιά, τοποθετείστε το κουτί ανάποδα. Όταν θα το ξανανοίξετε, η μπογιά θα είναι όπως ακριβώς …την αφήσατε.
7. Κάθε φορά που βάφετε με οποιοδήποτε χρώμα εκτός από λευκό,κρατήστε έστω και ελάχιστη ποσότητα μπογιάς σ΄ένα πλαστικό κουτάκι με τοΝο του χρωματολογίου. Θα σας βοηθήσει να διορθώσετε πολύ εύκολαγδαρσίματα ή μικροφθορές που δημιουργούνται και που πάνω σε τοίχους και σημεία με έντονες αποχρώσεις θα δείχνουν αντιαισθητικά μέχρι το επόμενοσυνολικό βάψιμο του δωματίου.
8. Για δωμάτια που έχετε χρησιμοποιήσει συνδυασμούς αρκετών χρωμάτων ή και για το σύνολο των χώρων του σπιτιού, δημιουργείστε την δική σας …βεντάλια με αποχρώσεις για να ξέρετε ποιες ακριβώς χρησιμοποιήσατε ανά σημείο, ώστε την επόμενη φορά να είναι πολύ εύκολο να τα ξαναζητήσετε από το χρωματοπωλείο.
Follow us