Πατάτες, θυμάρι, τομάτες και πράσινες πιπεριές, λαχανικά που θυμίζουν εύκρατη ζώνη, καλλιεργούν στον παγωμένο Αρκτικό Κύκλο οι κάτοικοι της Γροιλανδίας.
Η κλιματική αλλαγή έφερε μεγαλύτερα και θερμότερα καλοκαίρια, γεγονός που σημαίνει ότι οι ντόπιοι μπορούν να καλλιεργήσουν σοδειές που πριν λίγα χρόνια ούτε καν θα μπορούσαν να φανταστούν.
Τα προϊόντα που παράγουν τα καταναλώνουν οι ίδιοι ή τα πωλούν στα σούπερ μάρκετ της πρωτεύουσας, Νουούκ.
Η εμπορική καλλιέργεια στη Γροιλανδία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ωστόσο η κυβέρνηση σύστησε φέτος μια επιτροπή για να μελετήσει πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να παράγουν τα δικά τους προϊόντα, αντικαθιστώντας τα ακριβά εισαγόμενα είδη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η νότια Γροιλανδία καλλιέργησε το 2012 πάνω από 100 μετρικούς τόνους πατάτες, ποσό διπλάσιο συγκριτικά με το 2008, ενώ φέτος η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 200 μετρικούς τόνους.
Όπως προαναφέρθηκε, η κλίμακα της αγροτικής καλλιέργειας και της κτηνοτροφίας είναι σήμερα πολύ μικρή ωστόσο ο συμβολισμός της είναι τεράστιος: ένα παγκόσμιο κλίμα που αλλάζει και αύξησε τις θερμοκρασίες στην Αρκτική κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με την προ-βιομηχανική περίοδο.
«Τα λαχανικά και τα φρούτα αναπτύσσονται γρηγορότερα. Κάθε χρόνο δοκιμάζουμε και κάτι καινούριο», δήλωσε ο Δανός σεφ Kim Ernst, που εργάζεται στο εστιατόριο Roklubben στη Γροιλανδία και πέρυσι καλλιέργησε τις δικές του φράουλες.
«Όταν πρωτοήρθα εδώ το 1999 κανείς δεν είχε καν ονειρευτεί να καλλιεργήσει. Ωστόσο τα καλοκαίρια είναι θερμότερα και μακρύτερα», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι τον Μάρτιο η Γροιλανδία έχει 20 βαθμούς Κελσίου, ηλιοφάνεια και ανοιξιάτικο αέρα.
Πηγή: inout.gr
Κανένα σχόλιο