Το γλυκό Ναπολέων είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνετε από στρώσεις σφολιάτας και κρέμας ζαχαροπλαστικής. Τη συνταγή την βρήκα από ένα βιβλίο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωριτών Θεσσαλονίκης, που μου είχε δώσει ένας φίλος από το Ελατοχώρι Πιερίας..
Αφού το δοκίμασα και έπαθα πλάκα, έψαξα τη συνταγή για να το φτιάξω και γω..Μοιάζει λίγο με μιλφέιγ…Φοβερό γλυκό!!
Δείτε την συνταγή :
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια του καφέ σπορέλαιο
- 2 φλιτζάνια του καφέ γάλα
- 2 αυγά
- Αμμωνία
- Αλεύρι όσο πάρει
Υλικά για την κρέμα:
- 2 λίτρα γάλα
- 1 κουτί κάστε πάουντερ
- Ζάχαρη όσο θέλουμε
Εκτέλεση:
Αφού έχουμε χτυπήσει τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και τα αυγά, ζεσταίνουμε πολύ το γάλα και ρίχνουμε μέσα την αμμωνία. Γίνετε αφρός το ρίχνουμε στο μίγμα και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ώστε να μη μας γίνει η ζύμη σκληρή αλλά ούτε και πολύ μαλακή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη, ανοίγουμε 3 φύλλα τα ψήνουμε ένα – ένα. Τοποθετούμε εναλλάξ ένα φύλλο μία στρώση κρέμα και τελειώνουμε πασπαλίζοντας με κανέλλα και καρύδια.
Πόσο αμμωνία?
Μόλις το έφτιαξα. Ωραία η ζύμη των φύλλων αλλά θεωρώ ότι μια συσκευασία καστορ παουντερ για δύο λίτρα γάλα είναι λίγη (μου πήρε πολύ ώρα για να πήξει ).Ποσότητα αμμωνίας δεν αναγράφεται (έβαλα μια κουταλιά της σούπας κοφτή).Δοκιμάζω και επανέρχομαι.
“Το γλυκό Ναπολέων είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνετε από στρώσεις σφολιάτας”
.Σε ποιο σημείο της συνταγής βάζουμε φύλλα σφολιάτας; Δεν είδα πουθενά φύλλα σφολιάτας. Αντιθέτως η κρέμα εναλάσεται με φύλλα ζύμης.
Όπως αναφέρω η συνταγή είναι παρμένη από ένα παλιό βιβλίο και αναφέροντας στα φύλλα σφολιάτας εννοώ τα φύλλα ζύμης. Ελπίζω να βοήθησε
παρακαλώ γράψτε την ποσότητα της αμμωνίας