Από τη στιγμή που αποκατασταθεί η λειτουργία του καταψύκτη, το επόμενο μέλημά σας είναι να διασώσετε το περιεχόμενό του. Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα προϊόντα που άρχισαν να ξεπαγώνουν εδώ και αρκετές ώρες δεν πρέπει να καταψυχθούν εκ νέου και ίσως πρέπει να πεταχτούν. Καθώς ορισμένα τρόφιμα ξεπαγώνουν πιο αργά από άλλα, πρέπει να ελέγξετε κάθε τρόφιμο χωριστά.
Τα μαγειρεμένα τρόφιμα και τα οστρακοειδή δεν πρέπει να καταψύχονται εκ νέου και πρέπει να πεταχτούν εάν παρέμειναν σε θερμοκρασία άνω των 5 βαθμών Κελσίου για διάστημα άνω των τριών ωρών. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε πιέζοντας την κλειστή συσκευασία. Εάν υπάρχουν κρύσταλλοι πάγου, η θερμοκρασία είναι κάτω των 5 βαθμών Κελσίου. Εάν δεν υπάρχουν κρύσταλλοι πάγου, πετάξτε το φαγητό.
Το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια ξεπαγώνουν πιο αργά όταν είναι ωμά παρά όταν είναι μαγειρεμένα. Το ωμό κρέας που παρέμεινε σε θερμοκρασία άνω των 5 βαθμών Κελσίου για μέγιστο διάστημα 6 ωρών μπορεί συνήθως να διασωθεί, εάν καταναλωθεί αμέσως. Για επιπλέον ασφάλεια, το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί σε θερμοκρασία 75 βαθμών Κελσίου. Το κρέας και τα πουλερικά που είναι ωμά και περιέχουν κρυστάλλους πάγου μπορούν να καταψυχθούν εκ νέου.
Τα φρούτα επιβιώνουν της απόψυξης με ελάχιστη βλάβη και μπορούν να καταναλωθούν άμεσα ή να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα με ασφάλεια. Μπορούν να καταψυχθούν εκ νέου, εάν δεν φαίνεται να έχουν χαλάσει, ενώ τα λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν και πάλι μόνον εάν περιέχουν κρυστάλλους πάγου. Τα αρτοποιήματα που θα μπορούσαν, υπό κανονικές συνθήκες, να διατηρηθούν αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, μπορούν να καταψυχθούν εκ νέου, εφόσον δεν εμφανίζουν ενδείξεις μούχλας. Τα αρτοποιήματα με επικάλυψη ή γέμιση κρέμας, οι πουτίγκες και τα παγωτά πρέπει να πεταχτούν.
Μερικές φορές δεν μπορείτε να ξέρετε πόσο χρόνο διήρκησε η απόψυξη των τροφίμων. Στην περίπτωση αυτή είναι ασφαλέστερο να πετάξετε όλα τα τρόφιμα.
Στους καταψύκτες μπορεί να υπάρχει μεγάλο εύρος ψυχροτρόφων μικροβίων (δηλαδή μικροβίων που αναπτύσσονται στο κρύο). Ορισμένα είναι επικίνδυνα και άλλα προκαλούν δυσάρεστες οσμές.
Όταν ο καταψύκτης ή το ψυγείο δεν λειτουργούν, η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί την ταχεία αναπαραγωγή των μικροβίων. Τα υγρά που στάζουν από τα τρόφιμα που ξεπαγώνουν μπορεί να καταλήξουν σε χαραμάδες και να αλλοιωθούν εκεί. Έτσι, οι συσκευές αποκτούν μια δυσάρεστη οσμή. Όταν ψυγείο και καταψύκτης συνδυάζονται στην ίδια συσκευή, το ψυγείο μπορεί να συνεχίσει να μολύνει τον καταψύκτη, συντηρώντας την κακοσμία και τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Μια λύση είναι να καθαρίσετε διεξοδικά τόσο τον καταψύκτη όσο και το ψυγείο με υποχλωριώδες λευκαντικό οικιακής χρήσης (αραιωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του μπουκαλιού).
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καινούργια, καθαρά πανιά για να καθαρίσετε τις επιφάνειες, ώστε να αποφύγετε τη μόλυνσή τους με εκατομμύρια νέα μικροβιακά κύτταρα. Η διαδικασία του καθαρισμού πρέπει να ολοκληρώνεται με ξέπλυμα χρησιμοποιώντας διάλυμα διττανθρακικού νατρίου. Οι περισσότερες οσμές μούχλας οφείλονται σε πτητικά λιπαρά οξέα. Τα άλατα του νατρίου που περιέχουν δεν είναι πτητικά ∙ επομένως, η αντίδραση με το διττανθρακικό νάτριο σταματά την κακοσμία.
Βλάβη του καταψύκτη μπορεί να σημαίνει απώλεια τροφίμων, χρόνου και χρήματος. Η καλύτερη στιγμή για να αποφασίσετε πώς θα χειριστείτε την έκτακτη αυτή κατάσταση είναι προτού συμβεί.
Πηγές:
- North Carolina Cooperative Extension Services. The Notebook of Food and Food Safety Information. 1997
- VanGarde, Shirley J. and Margy Woodburn. Food Preservation and Safety: Principles and Practice. Iowa State University Press. 1994
- EUFIC
Κανένα σχόλιο