Υλικά για τα μελομακάρονα
  • 2 ποτήρια βούτυρο
  • 2 ποτήρια λάδι (σπορέλαιο )
  • 2 ποτήρια χυμό από πορτοκάλια
  • 1 φλ. Καφέ ζάχαρη
  • 1 φλ. Καφέ κονιάκ
  • ½ κ. σούπας κανέλα τριμμένη
  • ½ κ. σούπας γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ κ. γλ. Σόδα μαγειρικής
  • 10 ποτήρια Αλεύρι 
  • 3 κ. γλ. Baking powder
Υλικά για το σιρόπι (μέλωμα)
  • 4 ποτήρια νερό 
  • 2 ποτήρια ζάχαρη 
  • χυμό από 1/2 λεμόνι 
  • 2 κ. σούπας μέλι
Για το γαρνίρισμα
  • 900 γρ. κουβερτούρα 
  • 1 φλ. Βούτυρο φυτικό    
  • 2 φλ. τσαγιού  τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε με τη βοήθεια του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από τη σόδα , τα καρύδια, το baking και αλεύρι . Γεμίζουμε ένα φλιτζάνι του καφέ με νερό και διαλύουμε τη σόδα , προσθέτουμε το μίγμα της σόδας στο άλλο μίγμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το baking. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να αφήσουμε το μίξερ και να αρχίσουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.
Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα ταψί , πλάθουμε τα μελομακάρονα  και τα τοποθετούμε στο ταψί. Το σχήμα τους θα πρέπει να είναι οβάλ και όχι πολύ παχύ για να ψηθεί ομοιόμορφα και στο εσωτερικό.  Ψήνουμε στους 180ο (με αέρα) για 15- 20 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι για το μέλωμα.
Για το σιρόπι : Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη ανακατεύουμε και μόλις βράσει σβήνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι και το μέλι, ανακατεύουμε  και προσθέτουμε τα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε 10 -15 λεπτά να μελώσουν μέχρι το εσωτερικό τους γυρίζοντας  από όλες τις πλευρές. Αν δεν τα θέλουμε πολύ μαλακά τα βγάζουμε νωρίτερα.  Μόλις τα βγάλουμε από το σιρόπι τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίσουν.
Γαρνίρισμα με σοκολάτα : Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Παίρνουμε τα μελωμένα μελομακάρονα και τα βυθίζουμε στη σοκολάτα. Τα βγάζουμε με το πιρούνι, τα αφήνουμε σε λαδόκολλα και γαρνίρουμε με α καρύδια. Αφήνουμε για 5 ώρες να στεγνώσει η σοκολάτα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Tips : Για το μέλωμα τα μελομακάρονα θα πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι χλιαρό , ή εναλλακτικά τα μελομακάρονα ζεστά και το σιρόπι κρύο.
Κατά το μέλωμα για να δούμε πόσο μελωμένα είναι βυθίζουμε στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα , αν εισχωρήσει εύκολα σημαίνει ότι είναι πολύ μελωμένα, αντίστοιχα αν βυθίζεται δύσκολα είναι στεγνά σο εσωτερικό τους.
Τα σοκολατένια μελομακάρονά μας είναι έτοιμα!!!!
Follow us