Κατά τη διάρκεια της αίθριας νύκτας φαίνονται κάποτε στον ουρανό πολλά φωτεινά φαινόμενα…, την ημέρα εμποδίζει ο ήλιος, τη νύχτα εκτός από το ιωδες, τα άλλα δεν έχουν ομοιομορφία…περιγράφει ο αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης που φέρεται ως ο πρώτος επιστημονικός παρατηρητής του φαινομένου τoυ Βόρειου Σέλλας.

Το Βόρειο Σέλλας η aurora borealis, ένα από τα πιο εντυπωσιακα φαινόμενα της φύσης που όπως η ίδια η ετυμολογία της ονομασίας του μαρτυρεί είναι η αυγή του βόρειου ανέμου.( aurora προέρχεται από την Ελληνική θεότητα Αυγή και borealis από το Βόρρειο άνεμο Βορρά.


Στη λαογραφία πολλών λαών συναντάμε αρκέτες ενδιαφέρουσες ερμηνείες . Στη Σκανδιναβική μυθολογία θεωρούσαν ότι ήταν οι Βαλκούριες, άγγελοι που προστάτευαν τους γενναίους πολεμιστές, οι Νορβηγοί ότι ήταν ανύπαντρες γυναίκες που κουνούσαν τα μαντήλια τους ενώ οι Λάπωνες πίστευαν ότι ήταν δαίμονες από τους οποίους συνήθιζαν να κρύβουν τα παιδια τους .

Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι τουρίστες που επισκεπτόνται την Φιλανδία για να δουν το Βόρειο Σέλλας. Καθώς όμως η κάθε στιγμή που εμφανίζονται είναι μοναδική και διαφορετική για αυτό θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τη δική μας northern lights εμπειρια!!!!!

“Φορέστε ζεστά ρούχα και έτοιμαστείτε” ήταν η εντολή.

Για ακόμα μία φορά ο Pauli Sorsakari θα μας έδινε την ευκαιρία να τον ακολουθήσουμε σε μια μοναδική και μαγική εμπειρία.

Μέσα στην παγωμένη λίμνη, περιτρυγισμένοι από το απέραντο σκοτάδι το μόνο που διακρίνονταν ήταν το φως των αστεριών.

Καθώς παρατηρούσαμε τους αστερισμους της Κασσίωπης και τη Μεγάλη Αρκτο στον φιλανδικό ουρανό, ένας εκωφαντικός ήχος από το εσωτερικό του πάγου προμηνυσε την έναρξη της ΄’παράστασης” .

Μια άσπρη γραμμή κατέκλυσε τον ορίζοντα ενώ το κρύο γινόταν όλο και πιο αισθητό.

Ο Πάολι ήταν έτοιμος να καταγράψει το θέαμα που επρόκειτο να παρουσιαστεί σε λίγα λεπτά μπροστά μας.

Ηταν η στιγμή για τα aurora borealis!!!!!!

Ηταν η στιγμή που οι ουράνιες μπαλαρίνες εμφανίστηκαν για να σχημάτισουν το μοναδικό χορό τους.

Ενας ουρανός κατακλυσμένος από πράσινες , ροζ αποχρώσεις και άσπρες κινούμενες γραμμές , ένα μαγευτικό θέαμα που οι εικόνες και οι λέξεις είναι αδύνατον να αποτυπώσουν.

Τα aurora borealis διάχυτα μπροστά μας υπενθύμιζαν πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μέσα στο απέραντο μεγαλείο της φύσης.

Αν η αίσθηση της ελευθερίας θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε μια στιγμή, αυτή θα ήταν σίγουρα το Βόρειο Σέλλας!

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες απο τον φωτογράφο Pauli Sorsakari.

Αλεξάνδρα Ηλία και Φανή Θεοδοσίου

metsakartanoblog.wordpress.com

Follow us