Μέσα στο καταπράσινο πάρκο του κτήματος Συγγρού εδρεύει ένα από τα έξι Δημόσια Γεωργικά Λύκεια της Ελλάδας. Πρόκειται για την Επαγγελματική Σχολή Συγγρού (Αμαρουσίου) (ΕΠΑΣ Συγγρού), η οποία αποτελεί μια από τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-Δήμητρα (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Η Σχολή έχει δημόσιο χαρακτήρα ενώ ο κύκλος σπουδών ανέρχεται στα δυο έτη. Από το 2011 διδάσκεται η ειδικότητα των φυτοτεχνικών επιχειρήσεων – αρχιτεκτονικής τοπίου.

Μέσω ενός προγράμματος, τόσο θεωρητικής όσο και εργαστηριακής εκπαίδευσης, έχει ως απώτερο στόχο τον εφοδιασμό των μαθητών με τις πιο σε σύγχρονες τεχνικές, που αφορούν το φάσμα των κηποτεχνικών εφαρμογών, καθώς και με γενικότερες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να αναπτύξουν βιώσιμα μια επιχείρηση ως τεχνίτες φυτοτεχνικών επιχειρήσεων – αρχιτεκτονικής τοπίου.

Σημαντικό πλεονέκτημα για τους μαθητές είναι η τοποθεσία της σχολής κι αυτό γιατί περιβάλλεται από περίπου 1.000 στρέμματα πρασίνου, μέσα στα οποία κανείς μπορεί να βρει μεταξύ άλλων, φιστικιές, ελιές, μουριές, αμπελώνες κα. Οι εγκαταστάσεις της ΕΠΑΣ Συγγρού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, δύο αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα σχεδίου και υπολογιστών ένα αγροκήπιο ενός στέμματος, όπου και πραγματοποιούνται αρκετές θεωρητικές και πρακτικές εργασίες των εκπαιδευόμενων, στα πλαίσια των μαθημάτων τους

Η φοίτηση στη σχολή είναι δωρεάν, ενώ βασική προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι, κατ’ ελάχιστον, απόφοιτοι της Α΄ Λυκείου χωρίς κάποιον ηλικιακό περιορισμό. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται πρωινές ώρες ενώ η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην πλειονότητα τους από γεωπόνους και περιλαμβάνουν θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Η εκπαίδευση των μαθητών ολοκληρώνεται στο εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών με εκμάθηση της χρήσης Η/Υ καθώς και την εξειδίκευση πάνω σε σχεδιαστικά προγράμματα αρχιτεκτονικής τοπίου (AUTOCAD).

Τα κίνητρα

Η ανάγκη για την ενασχόληση με τη φύση και ειδικότερα με την κηποτεχνία καθώς η επαγγελματική αποκατάσταση είναι μερικά από τα κίνητρα των μαθητών που επιλέγουν την ΕΠΑΣ για τη φοίτησή τους.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Σχολής, Ιωσήφ Παπαναστασίου «έχει παρατηρηθεί ότι άτομα τα οποία δεν έρχονται στοχευόμενα για να γίνουν κηποτέχνες τελικά οδηγούνται σε αυτή την κατεύθυνση, διότι η καθημερινή ενασχόληση με τη φύση τους ξυπνάει ένα από τα βασικά ένστικτα που συνδέει τον άνθρωπο με το φυσικό του περιβάλλον».

Μάλιστα, αναφέρει πως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών ο απόφοιτος της Σχολής δεν έχει μόνο μεγάλες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά αυτό που κερδίζει είναι «η ευρύτητα των γνώσεων σε θέματα γεωπονίας, καθώς και ερεθίσματα σχετικά με άλλους τομείς της αγροτικής παραγωγής τα οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός του στο μέλλον».

Από τη μεριά τους μαθητές της σχολής τόνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «πρόκειται για μια “μίνι” Γεωπονική Σχολή». Οι ίδιοι, μαθητές διαφόρων ηλικιών, επέλεξαν τη σχολή αυτή προκειμένου να δουλέψουν κοντά στη φύση, έχοντας περισσότερες και «σωστότερες» γνώσεις. Μάλιστα αρκετοί ήταν αυτοί που σημείωσαν ότι θα προσπαθήσουν να συνδυάσουν τα επαγγέλματα στα οποία απασχολούνται τώρα με τη δουλειά στη φύση.

Πολλοί είναι οι επαγγελματίες του κλάδου που διατηρούν επαφή με τη σχολή, κάνοντας έτσι την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας ακόμη πιο εύκολη. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου «σε ορισμένες περιπτώσεις σπουδαστές έχουν προσληφθεί προτού ολοκληρώσουν τις σπουδές του».

Η σωστή εκπαίδευση είναι ένα από τα προσόντα που θα λάβει υπ’ όψιν του και θα εκτιμήσει ο υποψήφιος πελάτης

Στην περίπτωση που ένας σπουδαστής αποφασίσει να ασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας – κηποτέχνης, ο υποψήφιος πελάτης θα εκτιμήσει ιδιαίτερα τη σωστή εκπαίδευση που έχει λάβει από τη σχολή, με αποτέλεσμα τη σύντομη επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων παρά τη δεδομένη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας της περιόδου που διανύουμε.

Μερικές από τις ειδικότητες στις οποίες θα μπορούν να εργαστούν οι απόφοιτοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες – κηποτέχνες ή ως υπάλληλοι είναι σε επιχειρήσεις φυτοτεχνικών έργων του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), σε θερμοκηπιακές επιχειρήσεις, φυτώρια, Ανθοκομικά καταστήματα, Πολυλειτουργικά αγροκτήματα κα.

«Σχεδιάζεται πρωτόκολλο συνεργασίας της Σχολής με συλλογικές ομάδες επιχειρήσεων του κλάδου με σκοπό την ομαλότερη ένταξή των αποφοίτων στον εργασιακό τομέα και την από κοινού διάχυση της γνώσης» υπογραμμίζει ο κ. Παπαναστασίου και προσθέτει «ο κλάδος της κηποτεχνίας και της διαχείρισης φυτοτεχνικών έργων έχει σήμερα ανάγκη από πιστοποιημένους τεχνίτες εφοδιασμένους με τις απαραίτητες γεωπονικές γνώσεις ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν το επάγγελμα και να συνεργαστούν με τους εξειδικευμένους γεωτεχνικούς του χώρου στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα».

Η Ιστορία της ΕΠΑΣ Συγγρού

Η Επαγγελματική Σχολή Συγγρού ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1926 στο κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού, χήρα του Ανδρέα Συγγρού, όπου ιδρύθηκε το Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο εντός του κτήματος στο Μαρούσι Αττικής. Κατά προτεραιότητα στο σχολείο αυτό φοιτούσαν γόνοι γαιοκτημόνων οι οποίοι φιλοδοξούσαν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κηπουρική.

Το κτήμα Συγγρού ή δάσος των Αναβρύτων, ένα δενδρόφυτο αγρόκτημα, έκτασης περίπου χιλίων στρεμμάτων σε τετράγωνο σχήμα, βρίσκεται μεταξύ των δήμων Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Μελισσίων με την κύρια είσοδό του επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με την μορφή της Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ.Συγγρού) ανήκει στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ και εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Θ. Παπακώστας

ΑΠΕ ΜΠΕ

Follow us