Τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε μια πόλη, η οποία εκκινεί να αγκαλιάζει το πράσινο και να προστάζει την τέλεση ενός πιο υγειούς τρόπου ζωής. Οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες ατόμων και οργανωμένων ή μη ομάδων που έχουν προκύψει έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη του ανθρώπου να αναπνεύσει στις αφιλόξενες μέχρι στιγμής πόλεις για το πράσινο. Αρωγός στην πράσινη ανάπτυξη θεωρείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πολιτικές που έχει λάβει, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την υιοθέτηση ενός πιο υγειούς τρόπου ζωής από τους πολίτες του μέλλοντος.
Συγκεκριμένα, για τη Θεσσαλονίκη μια εξαιρετικά σημαντική ευρωπαϊκή δράση συντελεί η λειτουργία και η χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου Natura. Σε ολόκληρη την Ελλάδα προστατεύονται 26.000 φυσικές περιοχές στο σύνολό τους. Στη Θεσσαλονίκη περιοχές Natura είναι η Λιμνοθάλασσα Επανομής, τα στενά της Ρεντίνας, τα Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, η Λίμνη Αγγελοχωρίου, οι Λίμνες Βόλβη και Λαγκαδά και επιδιώκεται σε βάθος χρόνου να διενεργηθούν περαιτέρω προεκτάσεις.
Ακόμα, στη Θεσσαλονίκη εδρεύει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο είναι αρμόδιο για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των επικείμενων ενεργών πολιτών, καθώς και για τη γενικότερη περιβαλλοντική μέριμνα και εκπαίδευση. Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα γειτονίας δόθηκε η δυνατότητα δημιουργίας αστικών λαχανόκηπων. Ο πιο φημισμένος είναι αυτός στη Λαγκαδά και Αγίων Πάντων, ενώ διενεργούνται συνεχώς προσπάθειες για τη δημιουργία περισσότερων. Ορισμένα πρόσθετα δείγματα στροφής προς τις διεγερτικές ιδιότητες που έχει η επαφή του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση και της υιοθέτησης μιας στάσης ευαισθησίας προς το επιβαρυμένο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης αποτελεί η δημιουργία της Νέας παραλίας, συνοδευόμενης από μια πληθώρα πάρκων ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης, η εμφάνιση ποδηλατοδρόμων, η προώθηση της ανακύκλωσης και της δεντροφύτευσης. Ωστόσο, είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν, με πρώτο και κυριότερο την καθαριότητα των δημοσίων χώρων πρασίνου.
Τέλος, στη Θεσσαλονίκη για την εμφύσηση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και την προστασία του περιβάλλοντος διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο αρκετές ομάδες ανθρώπων. Μερικές από αυτές είναι η Περιβαλλοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, οι φίλοι νέας παραλίας, οι φίλοι του πρασίνου Θεσσαλονίκης, ο όμιλος φίλων δάσους και η Καλλιστώ. Επιπροσθέτως, συχνά πυκνά διοργανώνονται και διάφορα φεστιβάλ και εκθέσεις, ενώ δεν εκλείπουν τα συνέδρια και οι ημερίδες για την ενημέρωση των πολιτών πάνω σε διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Επιμέλεια: Ελεάνα Πολύδωρα
Κανένα σχόλιο