Οι διατροφικές συνήθειες είναι υπεύθυνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πολλές χώρες μπορούν να βελτιώσουν το αποτύπωμα άνθρακα αν τις μεταβάλουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ειδικότερα, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία) θα μπορούσαν να μειώσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές CO2, υιοθετώντας πιο βιώσιμη διατροφή.
Στην περίπτωση των εν λόγω χωρών, τα προϊόντα γάλακτος, τα τυριά και τα αβγά αποτελούν τους κύριους αυτουργούς. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, καταλαμβάνει την 38η θέση στην κατάταξη.
Οι χώρες του Νότου, και πιο συγκεκριμένα η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, κατατάσσονται στην 28η, 31η και 42η αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα και η Γαλλία βρίσκονται στη 16η και 17η θέση αντίστοιχα, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος που είναι πολύ λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τα πουλερικά ή τα ψάρια.
Σε διεθνές επίπεδο, οι τρεις κύριες χώρες που θα μπορούσαν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακά τους με την κατανάλωση λιγότερων κρεάτων είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία και η Ισλανδία.
Η διεθνής μελέτη συγκρίνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 130 χώρες, σύμφωνα με τις διατροφικές τους συνήθειες, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του FAO.
«Η μελέτη αποδεικνύει πως θα μπορούσαμε να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα αλλάζοντας απλώς τις συνήθειές μας. Δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε τα οφέλη για την υγεία και για ολόκληρο τον πλανήτη που πηγάζουν από τροφές πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Robert Sünderhauf.
Κανένα σχόλιο