3D χάρτης του δάσους που δημιουργείται χρησιμοποιώντας ταυτόχρονο εντοπισμό και χαρτογράφηση σύμφωνα με την τροχιά του ρομπότ. Συγγραφέας του χάρτη: Marek Pierzchała

Γράφει η Πάλλια Φιλιώ

Έως 800 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το 2030 και θα αντικατασταθούν από ρομποτικό αυτοματισμό, σύμφωνα με νέα έκθεση συμβουλευτικού γραφείου. Η μελέτη 46 χωρών και 800 επαγγελμάτων από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey διαπίστωσε ότι θα επηρεαστεί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Είπε ότι το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού σε πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να επανεκπαιδευτούν για άλλες θέσεις εργασίας. Οι χειριστές μηχανών και οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα θα πληγούν περισσότερο, αναφέρει η έκθεση. Οι φτωχότερες χώρες που έχουν λιγότερα χρήματα για να επενδύσουν στον αυτοματισμό δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ, σύμφωνα με το McKinsey. Αλλά τι γίνεται με τις θέσεις εργασίας στον τομέα των δασών; Τα ρομπότ θα πάρουν δουλειές δασοκόμων, τεχνικών δασών ή εργαζομένων στη συντήρηση; Ας το ελέγξουμε! 

Το 2013 οι Carl Benedikt Frey και Michael A. Osborne δημοσίευσαν μια έκθεση με τίτλο  “Το μέλλον της απασχόλησης: Πόσο ευαίσθητες είναι οι θέσεις εργασίας;”. Οι συγγραφείς εξέτασαν πώς επηρεάζεται η εργασία, για 702 επαγγέλματα, εφαρμόζοντας μια νέα μεθοδολογία για την εκτίμηση της πιθανότητας μηχανοργάνωσης, χρησιμοποιώντας έναν ταξινομητή της διαδικασίας Gauss.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, περίπου το 47% της συνολικής απασχόλησης στις ΗΠΑ κινδυνεύει. Αν και η έκθεση είναι συγκεκριμένη για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, είναι εύκολο να δούμε πώς αυτό μπορεί να ισχύει σε όλο τον κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον τομέα της δασοκομίας και της βιομηχανίας ξύλου από την ιστοσελίδα WILL ROBOTS TAKE MY JOB?  , μαζί με πληροφορίες σχετικά με το μέσο ετήσιο μισθό, το ωριαίο ποσοστό, την προβλεπόμενη αύξηση έως το 2024, την πιθανότητα αυτοματοποίησης και το επίπεδο κινδύνου αυτοματισμού.
Τα ρομπότ θα πάρουν θέσεις εργασίας των δασών;
Με βάση την έρευνά, φαίνεται ότι οι δασολόγοι  και οι επιθεωρητές δασικών πυρκαγιών και οι ειδικοί πρόληψης και προστασίας  είναι οι μόνοι τύποι θέσεων εργασίας, τους οποίους τα ρομπότ δεν θα πάρουν τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι, οι δασεργάτες και βιολόγοι άγριας ζωής, θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν ότι τα ρομπότ θα τους «εκθρονίσουν».
Σε πιο δύσκολη κατάσταση είναι οι δασοκόμοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της συντήρησης, οι μηχανικοί και οι χειριστές των πριονιών, οι χειριστές εξοπλισμού υλοτομίας, οι κοπτήρες δέντρων και οι κλαδευτήρες, οι δασοφύλακες και οι πρώτοι επιθεωρητές δασικών εργατών, καθώς τα ρομπότ παρακολουθούν ήδη αυτές τις θέσεις.
Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, στη χειρότερη περίπτωση είναι οι γερανοί και οι μηχανές κοπής, οι χειριστές μηχανών επεξεργασίας ξύλου και οι χειριστές βιομηχανικών φορτηγών και ελκυστήρων, οι οποίοι είναι καταδικασμένοι.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν τίθεται θέμα εντατικοποιημένης ένταξης των ρομπότ στην δασοκομία, καθώς δεν διατίθενται ούτε οι οικονομικοί πόροι, ούτε και οι κατάλληλες εκτάσεις για να μπορούν ενδεχομένως να «εργαστούν» τα ρομπότ, αφού η ελληνική δασική γη χαρακτηρίζεται από μεγάλες κλίσεις και ορεινό ανάγλυφο.
Η αντίληψη του δάσους είναι δύσκολη. Οι άνθρωποι που μελετούν την επιστήμη των δασών συνειδητοποιούν ότι πολλές από τις δασικές ιδιότητες δεν είναι ποσοτικά προσδιορίσιμες και πολύ συχνά, εφαρμόζεται ένας κανόνας όταν πρόκειται για δραστηριότητες διαχείρισης δασών και σχεδιασμού δασών. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο όλες οι ενέργειες που αναλαμβάνονται πρέπει να υποβληθούν σε πιο διαισθητική λήψη αποφάσεων, κάτι το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου με την χρήση ρομπότ!

Επιμέλεια: Πάλλια Φιλιώ

Πηγή: forest-monitor.com

Follow us