Το γεράνι είναι διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα που το συναντάμε σχεδόν σε όλους τους κήπους, τις αυλές, τα μπαλκόνια, τις βεράντες και τα πάρκα της χώρας μας. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία, στα μεγάλα λουλούδια καθώς και στην ποικιλία χρωμάτων του. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γερανιών, άλλες με ύψος 10-20 εκατοστά και άλλες που φθάνουν μέχρι και το 1,5 μέτρο. Το γεράνι ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και δίνει άνθη που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα. Επίσης, στην οικογένεια των γερανιών ανήκουν τα πελαργόνια και οι βαμβακούλες ή μαστιχάκια που είναι τα κρεμαστά γεράνια.
Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το γεράνι;
Τα γεράνια ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση. Προτιμούν ηλιόλουστα σημεία, με νότιο προσανατολισμό, για να χαρίσουν πλουσιότερη ανθοφορία. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες. Μπορεί να ανθοφορήσουν ακόμη και σε σκιερές ή ημισκιέρες θέσεις, ειδικά μερικές από τις νεότερες ποικιλίες, αλλά η ανθοφορία τους θα είναι φτωχότερη. Είναι κατάλληλα για παραθαλάσσιες φυτεύσεις καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους, αλλά απαιτεί προστασία από τους δυνατούς παγετούς.
Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει το γεράνι;
Το γεράνι θέλει τακτικό πότισμα για να δίνει συνεχή ανθοφορία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά για τα γεράνια σε γλάστρες, φροντίσετε να αφήνετε πρώτα το χώμα να ξεραίνεται και μετά να ξαναποτίζετε, καθώς και να αδειάζετε το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας. Για να ενισχύσετε την ανθοφορία, του γερανιού, χρησιμοποιείστε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 20-30 ημέρες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.
Πώς και πότε κλαδεύουμε το γεράνι;
Το γεράνι κλαδεύεται αυστηρά κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης για να ανανεωθεί και να δημιουργήσει νέα βλάστηση. Οι βλαστοί πρέπει να κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους καθώς και να αραιώνονται μερικοί για καλύτερο αερισμό. Το γεράνι πρέπει, επίσης, να κλαδεύεται και όταν θέλουμε να το μεταφυτέψουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα επειδή η παλιά είναι πολύ μικρή. Επιπλέον, θα πρέπει να αφαιρείτε πολύ συχνά τα ξεραμένα λουλούδια, για όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας, για να βοηθήσετε το γεράνι να παράγει καινούργια άνθη.
Πως πολλαπλασιάζεται το γεράνι;
Ο πολλαπλασιασμός του γερανιού γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Κόβουμε τα μοσχεύματα με μήκος περίπου 10 εκατοστά, από τις κορυφές των βλαστών, την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού. Αφαιρούνται τα περισσότερα φύλλα και φυσικά το άνθος, αν υπάρχει, και τα φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες με μίγμα χώματος, κομπόστ και περλίτη. Όταν τα μοσχεύματα ριζοβολήσουν και φθάσουν σε ύψος περίπου 15 εκατοστά, κορφολογούνται για να αναπτύξουν πλάγιους βλαστούς. Πάντως, στον πολλαπλασιασμό του γερανιού, δεν είναι απαραίτητη η ορμόνη ριζοβολίας.
Κι ένα μυστικό για το γεράνι
Αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι το γεράνι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λουλούδια του ελληνικού τοπίου, λίγοι γνωρίζουν ότι προέρχεται από τη Νότιο Αφρική. Λόγω του παρόμοιου κλίματος, πρασαρμόστηκε γρήγορα και εξαπλώθηκε στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Πάντως, το όνομά του είναι ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη γερανός γιατί το σχήμα του μοιάζει με γερανό.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
mistikakipou.gr
Κανένα σχόλιο