Η ταραμοσαλάτα είναι μεζές με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Βασικό του συστατικό είναι ο ταραμάς, δηλαδή αβγά ψαριού (κυπρίνου ή άλλων ψαριών). 
Ο ταραμάς αναμειγνύεται με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί,κρεμμύδι και λεμόνι και ανακατεύεται καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Η γεύση της ταραμοσαλάτας είναι λόγω του ταραμά ιδιαίτερα αλμυρή. Ανάλογο με το χρώμα του ταραμά είναι και το χρώμα της ταραμοσαλάτας, άσπρο ή ροζ· ο άσπρος ταραμάς είναι ανώτερης ποιότητας, επειδή το ροζ χρώμα είναι προϊόν πρόσθετων τεχνητών χρωστικών ουσιών
 
Στην Ελλάδα η ταραμοσαλάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας (κυρίως την Καθαρά Δευτέρα), επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αβγά (πουλερικών) κλπ.
 
Ακολουθεί μια γρήγορη συνταγή για ταραμοσαλάτα της τελευταίας στιγμής και μια συνταγή για ταραµοσαλάτα από λευκό ταραµά :
Τι θα χρειαστούμε:
  • 200 γραμμάρια ταραμάς
  • 350 γραμμάρια ψίχα ψωμιού
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 λεμόνια
  • 1 ποτήρι νερού λάδι
  • Πιπέρι
Εκτέλεση: 
Βρέχουμε την ψίχα και στην στίβουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια βάζουμε στο μούλτι τον ταραμά, το κρεμμύδι, το πιπέρι, την ψίχα και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και το λεμόνι και είναι έτοιμος.
Ταραµοσαλάτα από λευκό ταραµά
Υπέροχη πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα από ταραμά χωρίς χρωστικές ουσίες! Απολαύστε την με φρέσκο, σπιτικό, ζεστό ψωμάκι!
Υλικά:
  • 400 γραμμ. μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί
  • 3 γεμάτες κ.σ. ταραμά λευκό
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 500 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο .
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, αφού το στραγγίξουμε καλά το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το άνηθο.
Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά τα υλικά να πολτοποιηθούν. Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Όσο πιο πολύ χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα μας.
Follow us