GREENPEACE
Έτσι, είναι σχεδόν αδύνατο εμείς, ως καταναλωτές, να φάμε ψάρι που έχει αλιευτεί βιώσιμα. Η μόνη πραγματική λύση είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που ψαρεύουμε. Με λίγα λόγια, οι παράκτιοι ψαράδες χαμηλής έντασης πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στο ψάρεμα, καθώς χρησιμοποιούν μεθόδους με ελάχιστες επιπτώσεις στους ωκεανούς μας και τους ιχθυοπληθυσμούς, όπως πετονιά, παγίδες ή παράκτια δίχτυα.
Μπορείς να υποστηρίξεις αυτούς τους ψαράδες στον αγώνα τους για δίκαιη αλιεία στο www.greenpeace.org/fishfairly
Γνώρισε καλύτερα τα ψάρια που αγοράζεις:
1. Ρώτα πώς και πού ψαρεύτηκε και απόφυγε τα είδη που έχουν αλιευθεί με καταστροφικές πρακτικές (π.χ. η κουτσομούρα αλιεύεται κυρίως από μηχανότρατες, ενώ η σαρδέλα και ο γαύρος από γρι γρι).
2. Απόφυγε το γόνο. Αν βρεις γόνο στην αγορά, ενημέρωσέ μας για τον τόπο και την ημερομηνία πώλησης, καθώς και για το είδος του ψαριού.
3. Αγόρασε ψάρια στην εποχή τους, δηλαδή όχι την περίοδο αναπαραγωγής. Αν δεν γνωρίζεις ποια είναι αυτή, ρώτα τον ιχθυοπώλη.
4. Ζήτα από τον ιχθυοπώλη σου να φέρνει ψάρι που έχει αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο, από μικρούς παράκτιους ψαράδες. Σκέψου ότι έτσι ενισχύεις την τοπική οικονομία σε διάφορες παράκτιες περιοχές της χώρας.
5. Αγόρασε απευθείας ψάρι από τους παράκτιους ψαράδες στα καΐκια τους (θα τους βρεις σε πολλά λιμάνια της χώρας, ακόμα και κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα). Θα γνωρίσεις νέα είδη ψαριών και αν δεν ξέρεις πώς να τα μαγειρέψεις, μη διστάσεις να ρωτήσεις τους ίδιους τους ψαράδες.
6. Απόφυγε τα είδη υδατοκαλλιέργειας. Οι υδατοκαλλιέργειες δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της υπεραλίευσης, ενώ με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα επιβαρύνουν περισσότερο τις θάλασσές μας.
Κατέβασε το βιβλίο εδώ!
http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2014/dekemvrios/vivlio-sintagon/
Κανένα σχόλιο