Ανήκει στην οικογένεια των Μαλαχίδων (Malvaceae). Είναι πολύ γνωστή ανά τον κόσμο γιατί φυτρώνει παντού, ακόμη και εκεί που… δε τη σπέρνουν!
Από τα καλλιεργημένα χωράφια μέχρι τα χαλάσματα, σε δρόμους και πετρώδη εδάφη. Ανάλογα με την περιοχή που φυτρώνει βέβαια παρουσιάζει και αλλαγές στο χρωματισμό της ανθοφορίας. Η Μολόχα, που βγαίνει σε γόνιμα χωράφια έχει έντονα ρόδινα άνθη, ενώ αν βγει σε ξερό πετρώδες μέρος τα άνθη είναι ξέθωρα ροζ ή άσπρα ή βιολετιά.
Τα άνθη συλλέγονται την εποχή της ανθοφορίας: Απρίλιο-Ιούλιο
Τα φύλλα και οι βλαστοί, όταν είναι τρυφεροί: Δεκέμβριο-Απρίλιο
Σε μαγαζιά με βότανα και βιολογικά προϊόντα είναι πολύ εύκολο να τη βρούμε αποξηραμένη για άμεση χρήση και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Δραστικές ουσίες: Βλέννες, ίχνη βιταμινών, Α,Β1,Β2 και C, Μαλβαδόλη, Γλυκόζη, Οξαλικό ασβέστιο, ρητίνες.
Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται κυρίως ως μαλακτικό κι αποχρεμπτικό.
Η Μολόχα είναι μαλακτική για τον πονεμένο λαιμό, το βήχα και τη βρογχίτιδα. Εξαιτίας της αποχρεμπτικής ιδιότητας βοηθάει πολύ σε όλα τα είδη της βρογχίτιδας και εξουδετερώνει το φλέγμα.
Είναι επίσης καθαρτική. Μεγάλες δόσεις αφεψήματος με μέλι, διώχνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό.
Χρησιμοποιείται ακόμα…
σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας, εντερικών, κολικών, γαστρίτιδας, κυστίτιδας, διάρροιας, ενώ θεωρείται ότι θεραπεύει την επιληψία (ένα φλιτζάνι μεγάλο πρωί και βράδυ, κάθε μέρα, με βαρύ αφέψημα αραιώνει τις κρίσεις, αναφέρει ο γιατρός Ι.Χαβάκης στο βιβλίο «Φυτά και Βότανα της Κρήτης»)
Ο χυμός της ανακατεμένος με λίγο ελαιόλαδο, θεραπεύει-ανακουφίζει τα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας.
Η ρίζα της Μολόχας μαζί με κερί, μέλι και λάδι γίνετε πολύ καλή αλοιφή για σπυριά και κάλλους ενώ το ζουμί της χρησιμοποιείται σαν ποδόλουτρο για να ξεκουράζει τα κουρασμένα πόδια.
Xρήση:
–Τσάι: βράζουμε εδώδιμα μέρη(φύλλα, βλαστούς και άνθη(κυρίως)) σε ποσότητα 1 γρ. στα 100γρ. νερού). Αφήνουμε για 5-10′ και σερβίρουμε.
–Κατάπλασμα: βράζουμε σε 1 λίτρο νερό, 15-30 φύλλα για εξωτερική χρήση.
–Έγχυμα: 3 κουταλάκια τριμμένη Μολόχα, σε ένα φλιτζάνι δροσερό νερό και το αφήνουμε για 8 ώρες (αφού έχουμε σκεπάσει το φλιτζάνι για να μη γεμίσει σκόνες).
Το έγχυμα χρησιμοποιείτε για πλύσεις σε περιπτώσεις φλεγμονών του δέρματος, κολπικές πλύσεις, κυστίτιδες, ουρηθρίτιδες κλπ κλπ.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η χρήση της αποφεύγεται σε ανθρώπους με πολύ μειωμένα επίπεδα σακχάρου.
Βουτσικάκη Όλγα
Τεχνολόγος Γεωπόνος
Πηγές: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας(ΦΠ), «ο Γιατρός Συμβουλεύει, Βότανα και Υγεία»-Συνεκδοτική, «100 Βότανα 1000 θεραπείες»-Κώστας Μπαζαίος, «Βοτανολογώντας»-Μ.Δούμτσης
Κανένα σχόλιο