Ένα από τα προβλήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε γυρίζοντας από τις διακοπές μας είναι να δούμε τη βεράντα μας και τα φυτά μας σε άσχημη κατάσταση.
Τι μπορούμε να κάνουμε αν δούμε τις γλάστρες ή τον κήπο μας με χώμα στεγνό, τα φυτά μας σκονισμένα, τα φύλλα μαραμένα ή πεσμένα;
Αν φύγαμε για διακοπές νομίζοντας ότι έχουμε προνοήσει, αλλά το σύστημα του αυτόματου ποτίσματος βούλωσε από τα άλατα;
Ας δούμε ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε στα φυτά μας, αν -γυρίζοντας από τις διακοπές- βρεθούμε αντιμέτωποι με τα παραπάνω προβλήματα.
-Αρχικά, μπορούμε να καταβρέξουμε τα φύλλα με νερό ή να τα καθαρίσουμε με ένα μαλακό υγρό σφουγγάρι.
-Αφαιρούμε παράσιτα, ξερά φύλλα και κλαδιά.
-Καταπολεμούμε κάποιον εχθρό που ενδεχομένως έχει προσβάλλει το φυτό μας, ζητώντας συμβουλές από κάποιο γεωπονικό κατάστημα.
-Κάνουμε ελαφρά λίπανση με ψεκασμό στα φύλλα.
-Γεμίζουμε τις γλάστρες με χώμα, αν χρειάζεται.
Ας μη ξεχνάμε εξάλλου πως η εποχή αυτή είναι η κατάλληλη για νέες σπορές, επομένως μπορούμε να αδράξουμε την ευκαιρία για να περιποιηθούμε τον κήπο ή τις γλάστρες μας λίγο παραπάνω. Η εποχή από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Σεπτέμβρη θεωρείται η πλέον κατάλληλη για νέες σπορές. Είναι ευκαιρία -αφού συλλέξουμε τους σπόρους από φυτά που έχουν κλείσει τον βιολογικό τους κύκλο- να ξεριζώσουμε τα παλιά εποχιακά φυτά μας και να τα αντικαταστήσουμε με καινούρια, με βάση πάντα την εποχή σποράς. Φροντίζουμε λοιπόν τον κήπο μας για την άνοιξη που έρχεται και εκμεταλλευόμαστε την εποχή για να σπείρουμε νέους βολβούς, για παράδειγμα αρκετά λαχανικά όπως το σπανάκι, τα μαρούλια, τα ραδίκια και τη ρόκα. Επίσης, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να συλλέξουμε και τους δικούς μας σπόρους βασιλικού, αν είχαμε στη γλάστρα μας.
clipit.gr
Κανένα σχόλιο