Παραλίες, σα να βγήκαν από όνειρο.
1.«Λευκές παραλίες» 
 
Όλοι έχουμε ακούσει για τις «λευκές αμμουδιές» (σαν αυτές στις Μαλδίβες, ή στα Φίτζι). Αναρωτήθηκες ποτέ σου όμως από τι είναι φτιαγμένες; Από κομμάτια κοραλλιών που ξέβρασε το κύμα και δεν μπορεσαν να αποσυντεθούν, όπως και από φύκια και από κομμάτια χαλαζία! 
2.«Ροζ  παραλίες»
 
 Οι ροζ αμμουδιές προέρχονται από την αφθονία ενός ειδικού είδους της foraminifera (αμοιβαδοειδή), που ζουν σε μικρά κοκκινωπά-ροζ κοχύλια. Όταν πεθαίνουν, τα κέλυφη παραμένουν, και τελικά θρυμματίζονται. Μαγικό;
3. «Παραλίες από θαλασσινά κοχύλια»
Σε μέρη όπως η Shell Beach στην Αυστραλία, ο Άγιος Βαρθολομαίος, η Jeffreys Bay στη Νότια Αφρική, και η Νήσος Σάνιμπελ στη Φλόριντα, η ακτογραμμή είναι γεμάτη κοχύλια. Οι αιτίες για την τόση αφθονία των κοχυλιών ποικίλλουν. Από την έλλειψη θηρευτών που οδηγεί σε τεράστιους πληθυσμούς θαλασσίων πλασμάτων με κέλυφος μέχρι τη μοναδική γεωγραφική θέση που επιτρέπει τα κοχύλια απ’ όλο τον κόσμο να μαζεύονται στις συγκεκριμένες ακτές.
4.«Κόκκινες παραλίες»
Όταν ηφαιστειακά πετρώματα και σίδηρος συγκρούονται, οι κόκκινες παραλίες γεννιούνται. Υπάρχουν τρεις μεγάλες παραλίες με κόκκινη άμμο στον κόσμο: Η Κόκκινη Παραλία στην Ελλάδα (στη Σαντορίνη προφανώς), η Kaihalulu Beach στη Χαβάη, και μιαν ακόμη, στα Γκαλαπάγκος.
5.«Πορτοκαλί παραλίες»
 
Σπάνιο φαινόμενο. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε σίδηρο, οι παραπάνω παραλίες διακοσμούνται με ένα πορτοκαλί χρώμα που τις καθιστά μοναδικές… Παραλίες σαν κι αυτές της γειτονικής Μάλτας…
6.«Γυάλινες παραλίες»
Κι όμως…! Παραλία στην Καλιφόρνια. Η οποία και χρησιμοποιούνταν ως «χωματερή» έως τη στιγμή που καθαρίστηκε. Κι εμφανίστηκε αυτό! Κομμάτια γυαλιού, σμιλευμένα από την θάλασσα και την αλμύρα.
Νίκος Μπέικος

  http://news.youropia.gr

Follow us