Βασικά ερωτήματα
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ποιος θα κάνει την περισσότερη δουλειά στον λαχανόκηπο που σχεδιάζετε; Θα είναι ένα οικογενειακό πρόγραμμα όπου θα συμμετέχουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας ή η δουλειά θα γίνεται μόνο από σας; Θα είναι μια απασχόληση του Σαββατοκύριακου ή θα μπορείτε να ασχολείσθε κάθε μέρα; Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους γιατί από αυτές τις προϋποθέσεις εξαρτάται πόσο μεγάλος θα είναι ο κήπος σας και πόσο καλά καλλιεργημένος. Να θυμάστε ότι ένας μικρός αλλά καλά φροντισμένος κήπος χωρίς ζιζάνια παράγει περισσοτερα λαχανικά από ένα μεγάλο κήπο γεμάτο αγριόχορτα.
Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι θέμα γούστου. Ποια λαχανικά αρέσουν σ’ εσάς και στην οικογένειά σας; Κάντε λοιπόν ένα κατάλογο με τις οικογενειακές σας προτιμήσεις σε λαχανικά και κατατάξτε τα με σειρά προτίμησης. Θα είναι ένας πολύ χρήσιμο κατάλογος για να αποφασίσετε ποιά λαχανικά θα φυτέψετε και σε πόση έκταση. Καθώς θα σχεδιάζετε τον κήπο σας, θυμηθήτε να σημειώσετε την εποχικότητα του κάθε είδους που επιλέγετε.
Βασικό επίσης ερώτημα είναι το πώς σχεδιάζετε να χρησιμοποιήστε τα λαχανικά που παράγετε. Αν σκοπεύετε να τα κονσερβάρετε ή να να τα αποξηράνετε ή να τα βάλετε στην κατάψυξη ή να τα αποθηκεύσετε με κάποιο τρόπο, αυτό επηρεάζει το πόσα λαχανικά θα φυτέψετε, ακόμα και το ποιες ποικιλίες θα επιλέξετε.
Μικρά μυστικά του σχεδιασμού
Σχεδιάστε τον κήπο σας πρώτα στο χαρτί. Καταστρώστε ένα χάρτη του κήπου, όπου θα φαίνεται η διάταξη και ο χώρος των διάφορων φυτών. Αν θέλετε ο κήπος σας να παράγει όλο τον χρόνο, πρέπει να καταστρώσετε ανοιξιάτικο, καλοκαιρινό και φθινοπωρινό πλάνο κήπου.
Σχεδιάστε τον λαχανόκηπό σας νωρίς και αγοράστε ή παραγγείλετε τους σπόρους σας από τον Ιανουάριο ή τον Φερβρουάριο. Μερικά λαχανικά μπορούν να φυτευτούν από τον Ιανουάριο σε κλειστό χώρο.
Στον χάρτη του κήπου σας τοποθετήστε τα ψηλά και αναρριχώμενα φυτά στο βόρειο μέρος για να μην κόβουν τον ήλιο στα χαμηλότερα.
Ομαδοποιήστε τα φυτά σας σύμφωνα με το μάκρος της καλλιεργητικής τους περιόδου. Φυτέψτε τα ανοιξιάτικα λαχανικά μαζί ούτως ώστε τα επόμενα φυτά να μπορούν να φυτευτούν στους χώρους των φυτών που ωρίμασαν. Λάβετε υπ’ όψη σας και το μάκρος της περιόδου συγκομιδής εκτός από τον χρόνο ωρίμανσης.
Τοποθετήστε τα πολυετή φυτά (π.χ. αγκινάρες) στα πλάγια του κήπου για να μην καταστραφούν από το ετήσιο όργωμα ή σκάψιμο. Τέλος, εφαρμόστε αμειψισπορά: Προσπαθήστε να μην φυτεύετε τα ίδια ή παρόμοια λαχανικά στο ίδιο σημείο κάθε χρόνο.
Η επιλογή του χώρου
Το ερώτημα πόσο χώρο διαθέτετε είναι ένα καίριο ερώτημα. Αν δεν τίθεται για σας ζήτημα περιορισμένου χώρου, προσέξτε να μη βάλετε κήπο μεγαλύτερο απ’ όσο χρειάζεστε. Αν πάλι ο χώρος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να τον επεκτείνετε αξιοποιώντας γλάστρες και ζαρντινιέρες, ακόμα και σακούλες. Εφ’ όσον οι ανάγκες των φυτών σε φως, νερό και όγκο χώματος ικανοποιούνται, οι γλάστρες, ζαρντινιέρες και σακούλες μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε: Σε διαδρόμους, αυλές, παράθυρα, βεράντες, μπαλκόνια και ταράτσες.
Ο κήπος σας πρέπει να δέχεται τουλάχιστον πέντε με έξη ώρες ήλιο κάθε μέρα. Τα φυλλώδη φυτά μπορούν να αντέχουν και λιγότερο ήλιο. Αλλά τα φυτά που παράγουν καρπούς, όπως οι πιπεριές και οι τομάτες, πρέπει να έχουν όσο περισσότερο ήλιο γίνεται.
Αποφεύγετε να φυτεύετε κοντά ή κάτω από δένδρα ή θάμνους επειδή η σκιά και ο ανταγωνισμός για θρεπτικές ουσίες και νερό μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη των λαχανικών. Αν πάλι πρέπει να φυτέψετε κοντά σε δένδρα, παραχωρήστε τα πιο ηλιόλουστα σημεία σε φυτά που δίνουν καρπούς ή σπόρους. Τα φυτά που δίνουν φύλλα ή ρίζες μπορούν να φυτευτούν σε μερική σκιά.
Επειδή τα λαχανικά απαιτούν πολύ νερό, ιδιαίτερα σε ξηρές περιόδους, ένας χώρος κοντά στο σπίτι σας προσφέρει πλεονεκτήματα, επειδή γύρω από το σπίτι υπάρχει συνήθως άφθονο νερό. Επίσης, δουλεύουμε πιο εύκολα και πιο συχνά στον κήπο, αν αυτός βρίσκεται κοντά στο σπίτι.
Αν ο χώρος που έχετε είναι πολύ κατηφορικός ή έχει κακή αποστράγγιση, μπορείτε να τον βελτιώσετε με υψωμένα παρτέρια. Μόνιμα υψωμένα παρτέρια μπορούν να δημιουργηθούν με παλιά δοκάρια ή τσιμεντόλιθους ή άλλο ανθεκτικό στην υγρασία υλικό. Ο κλειστός χώρος που δημιουργείται πρέπει να γεμίσει από ένα μείγμα καλού χώματος και κομπόστ. Τα μόνιμα υψωμένα παρτέρια είναι εύκολα στην καλλιέργεια και απαιτούν λιγότερο κόπο για τον έλεγχο των ζιζανίων και, το σημαντικότερο, λύνουν το πρόβλημα του προβληματικού χώρου ή του προβληματικού χώματος. Τα παρτέρια αυτά μπορούν να έχουν οποιεσδήποτε διαστάσεις, αλλά τα στενά παρτέρια (1 με 1,2 μέτρα πλάτος) μας επιτρέπουν να φτάνουμε εύκολα το κέντρο τους χωρίς να χρειαστεί να πατάμε στο παρτέρι.
Οι εποχές της φύτευσης
Τα λαχανικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Χειμωνιάτικα λαχανικά και καλοκαιρινά.
Τα χειμωνιάτικα λαχανικά κατάγονται από εύκρατα κλίματα και η καλλιεργητική τους περίοδος είναι οι κρύοι μήνες του έτους. Τα λαχανικά αυτά αναπτύσσονται δύσκολα στην καλοκαιρινή ζέστη. Αν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και μετά τα πρώτα κρύα του φθινόπωρου, πρέπει να τα ξεκινάμε νωρίς ώστε να είναι ώριμα πολύ πριν τα μεγάλα κρύα.
Τα περισσότερα καλοκαιρινά λαχανικά κατάγονται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές και απαιτούν ζεστό καιρό για να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν. Ταλαιπωρούνται ή πεθαίνουν από τις παγωνιές και δεν πρέπει να σπέρνονται στο ύπαιθρο χωρίς προστασία ή πριν περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς. Τα καλοκαιρινά λαχανικά που φυτεύονται το καλοκαίρι για να ωριμάσουν το φθινόπωρο πρέπει να φυρεύονται αρκετά νωρίς ώστε να μην τα προφτάσουν τα φθινοπωρινά κρύα.
Κανένα σχόλιο