Η θρεπτική και όχι μόνο αξία των λαχανικών και των χόρτων στον οργανισμό είναι πέρα για πέρα αδιαμφισβήτητη. Τα λαχανικά τα χόρτα και τα φρούτα, πρέπει απαραίτητα να βρίσκονται στο καθημερινό μας μενού, είτε με τη μορφή του κυρίως πιάτου, είτε με τη μορφή σαλάτας. Αλήθεια όμως τι γίνεται όταν το παιδί μας αρνείται να φάει λαχανικά. Δεν θέλει καν να τα δοκιμάσει. Πως θα καταφέρουμε να τα αγαπήσει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του; Τι κάνουμε όταν του δίνουμε μπρόκολο και εκείνο το κάνει στην άκρη και ζητάει χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες;
Σας παρουσιάζουμε 6 τρικ, 6 κόλπα, με τα οποία έχετε πιθανότητες να καταφέρετε να κάνετε το παιδί σας αν όχι βετζετέριαν, να το κάνετε να αγαπήσει τα λαχανικά και τα χόρτα. Αρχικά πρέπει να σας πούμε ότι όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο εύκολα «πιάνουν» τα κόλπα αυτά. Να σας πούμε επίσης ότι τα λαχανικά, τα χόρτα, τα ζαρζαβατικά είναι εξαιρετικά απαραίτητα στη διατροφή ενός παιδιού, οπότε εάν ο μικρός σας, ή η μικρή σας δεν τρώει πράσινα, μην καθυστερείτε.
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Οχάιο, παρουσιάζεται το φαινόμενο, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο να απομακρύνονται από τις υγιεινές πράσινες τροφές. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόλις το 22% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών τρέφονται σωστά σε ότι έχει να κάνει με την κατανάλωση λαχανικών ενώ όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τα ποσοστά μειώνονται. Έτσι από τα 6 μέχρι τα 11 χρόνια το ποσοστό πέφτει στο 16%, ένω από τα 12 μέχρι τα 18, μόνο 1 στα 10 παιδιά τρέφεται σωστά (ποσοστό 11%)
 Κόλπο 1, η επανάληψη: Ακόμη και όταν το παιδί είναι αρνητικό εσείς να επιμένετε και να τοποθετείτε στο πιάτο του, ήρεμα και δίχως φωνές, μερίδα λαχανικών. Κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσει και θα εξοικειωθεί με τη γεύση τους και μετά θα είναι όλα πιο εύκολα.
 Κόλπο 2, η πείνα: να αποφεύγετε πριν από τα γεύματα να τα αφήνετε να τρώνε διάφορα που θα κορέσουν την πείνα τους. Το πεινασμένο παιδί δεν πρόκειται να μην φάει. Θα φάει και με το παραπάνω. Τότε είναι η ευκαιρία να σερβίρετε τα λαχανικά.
 Κόλπο 3, ο Σπάιντερμαν: Τα παιδιά λατρεύουν τους σούπερ ήρωες, είναι γεγονός. Πείτε του λοιπόν ιστορίες ότι το σπανάκι κάνει τον Ποπάυ ανίκητο, το μπρόκολο είναι το αγαπημένο φαγητό του Σπάιντερμαν, ο Σούπερμαν δεν βγαίνει το πρωί από το σπίτι εάν δεν φάει μαρούλι και άλλα τέτοια.πείτε ένα μικρό ψεματάκι, ότι ακόμη και ο Άιρον Μαν, τρώει μπιζέλια, για αυτό είναι δυνατός
Κόλπο 4, ψώνια και μαγειρική: Προσπαθείστε να πάτε μαζί με το παιδί σας να ψωνίσετε λαχανικά. Αφήστε το να τα πιάσει, πείτε του να τα μυρίσει, εξηγείστε του πόσο πολύ προστατεύουν την υγεία του, κάντε το δηλαδή να έρθει σε επαφή με όλες του τις αισθήσεις με το λαχανικό που τόσο «μισεί». Μετά στο σπίτι πάρτε το μαζί στην κουζίνα και μαγειρέψτε τα μαζί. Να μυρίσει, να πεινάσει να τα θελήσει σιγά σιγά το ίδιο
ψωνίστε και μετά μαγειρέψτε μαζίμε το παιδί σας τα λαχανικά
ψωνίστε και μετά μαγειρέψτε μαζί με το παιδί σας τα λαχανικά
Κόλπο 5, η απόκρυψη και η παραλλαγή: Εάν το παιδί σας αποδειχτεί σκληρό καρύδι και κανένας θεός δεν το πείθει να δοκιμάσει να τρώει λαχανικά, τότε ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε ύπουλα μέσα. Κρύψτε τα λαχανικά μέσα στο φαγητό του. Αλέστε τα κάντε τα πουρέ και πείτε ότι είναι μια νέα «γαλλική συνταγή» η οποία δεν περιέχει κάτι που δεν του αρέσει.
Κόλπο 6, η έσχατη λύση: Αν αφού είδατε και αποείδατε και το παιδί σας είναι αρνητικότατο, τότε χρησιμοποιήστε τα δυνατά σας όπλα σαν γονέας. Πείτε του πώς το να μην φάει το πιάτο με τα λαχανικά του θα έχει επιπτώσεις, και δεν θα φάει επιδόρπιο το υπέροχο κέικ που έχετε ετοιμάσει. Δώστε του το δικαίωμα της επιλογής, και πείτε του ότι από εκείνο εξαρτάται και από κανέναν άλλον. Εάν επιλέξει να φάει τα λαχανικά μπορεί να φάει το επιδόρπιο, εάν η επιλογή του είναι να μην τα αγγίξει, απλά δεν θα αγγίξει και το επιδόρπιο.
/www.invitromagazine.gr
Follow us