Το έγχυμα είναι ένας πολύ απλός τρόπος χρήσης των βοτάνων, παρασκευάζεται με τρόπο παρόμοιο με το τσάι. Χρησιμοποιείται το νερό ακριβώς πριν βράσει, γιατί το νερό που κοχλάζει διασκορπίζει πολύτιμα πτητικά έλαια στον ατμό. Χρησιμοποιείστε την μέθοδο αυτήν για τα άνθη και τα φυλλώδη τμήματα των φυτών. Η πρότυπη αυτή ποσότητα πρέπει να παρασκευάζεται φρέσκια κάθε μέρα και πεαρκεί για τρις δόσεις. Πιείτε το ζεστό ή κρύο.
Διαδικασία:
1)Βάζουμε το βότανο σε ένα δοχείο που κλίνει καλά, η τσαγιέρα είναι ιδανική. Ρίχνουμε το νερό στο βότανο.
2)Το αφήνουμε για 10 λεπτά για να γίνει η έγχυση και μετά ο στραγγίζουμε με το σουρωτήρι σε μια κούπα του τσαγιού. Φυλάσσουμε το υπόλοιπο σε μια κανάτα σε δροσερό μέρος.
Πρότυπες ποσότητες:
30 γραμμάρια αποξηραμένο βότανο ή 75 γραμμάρια νωπό βότανο σε 500 ml νερό.
Πρότυπη δόση:
1 φλυτζάνι τσαγιού, 3 φορές την ημέρα
ΑΦΕΨΗΜΑ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ
Με τη μέθοδο αυτή τα ενεργά συστατικά του φυτού παραλαμβάνονται με πιο δυναμικό τρόπο από ότι με το έγχυμα. Χρησιμοποιείται για ρίζες, φλοιούς, κλαδάκια και για μερικές ράγες. Θερμάνετε το βότανο σε κρύο νερό και αφήστε το να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου. Όπως και στο έγχυμα, η πρότυπη ποσότητα πρέπει να παρασκευάζεται φρέσκια, κάθε μέρα και επαρκεί για τρις δόσεις. Πιείτε το ζεστό ή κρύο.
Διαδικασία:
1)Βάλτε το βότανο σε ένα κατσαρολάκι και ρίξτε κρύο νερό. Βάλτε το να βράσει και μετά αφήστε το να σιγοβράσει γαι 1 ώρα, μέχρι ο όγκος του να μειωθεί κατά ένα τρίτο.
2)Στραγγίστε με νάιλον σουρωτήρι σε μία κανάτα ή σε μία κούπα. Φυλάξτε το σε δροσερό μέρος.
Πρότυπη ποσότητα:
30 γρ. αποξηραμένο βότανο ή 60 γρ. νωπό βότανο σε 750ml νερό, που με την θέρμανση γίνονται 500ml
Πρότυπη δόση:
Μία κούπα τσαγιού, 3 φορές την ημέρα
ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ
Τα ενεργά συστατικά των φυτών μπορούν να παραλαμβάνονται και σε έλαιο, για εξωτερική χρήση τοπικά ή για μασάζ. Τα έλαια με έγχυση διατηρούνται μέχρι και 1 χρόνο αν φυλαχτούν σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, αν και οι μιρκότερες ποσότητες που χρησιμοποιούνται φρέσκες είναι πάντα πιο ισχυρές. Υπάρχουνε δύο μέθοδοι η μέθοδος εν θερμώ, ή αλλιώς θεροδιαβροχή, κατάλληλη για το σύμφυτο, τη στελάρια και το δεντρολίβανο, και η μέθοδος εν ψυχρώ, ή αλλιώς εξανθοσμία, κατάλληλη για τον κατηφέ και το βάλσαμο. Αν είναι δυνατό, για το έλαιο με εξανθοσμία επαναλάβατε την διαδικασία χρησιιμοποιώντας νέα ποσότητα βοτάνου για το έλαιο που έχει υποστεί έγχυση ήδη μία φορά, αφήνοντάς το να σταθεί για μερικές ακόμα εβδομάδες πριν το στραγγίσετε.
ΘΕΡΜΟΔΙΑΒΡΟΧΗ
1)Βάλτε το έλαιο σε μια γυάλινη λεκάνη ή κατσαρόλα πάνω από μία δεύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει και θερμάνετε ήπια για τρις ώρες περίπου
2)Χύστε το μίγμα σε μία σακούλα από ζελατίνη ή μουσελίνα στερεωμένη καλά στο χείλος μιας πρέσσας κρασιού και στραγγίστε σε μία κανάτα. Αντίστοιχα μπορείτε να χρησιμοποιείσετε φίλτρο καφέ το οποίο θα στραγγίσετε σφίγγοντάς το.
3)Βάλτε το σε καθαρή αεροστεγή μπουκάλα για αποθήκευση, χρησιμοποιώντας χωνί, αν χρειαστεί.
ΕΞΑΝΘΟΣΜΙΑ
1)Γεμίστε μέχρι πάνω μια μεγάλη γυάλα με το βότανο, πατικώνοντάς το και καλύψτε το τελείως με έλαιο. Βάλτε το καπάκι και αφήστε σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο ή σε θερμοκήπιο για 2-3 εβδομάδες.
2)Χύστε το μίγμα σε σακούλα από ζελατίνη ή μουσελίνα στερεωμένο με σχοινί ή λαστιχάκι στο χείλος μια κανάτας.
3)Στίψτε το λάδι πιέζοντας για να βγει μέσα από τη σακούλα. Επαναλάβετε τα βήματα 1 και 2 με νέο βότανο και με το έλαιο που έχει υποστεί έγχυση μια φορά. Μετά από μερικές εβδομάδες στραγγίστε και πάλι και αποθηκεύστε το.
Πρότυπες ποσότητες:
250γρ. αποξηραμένο βότανο ή 750γρ, νωπό βότανο σε 500ml ηλιέλαιο. (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ελαιόλαδο)
ΣΙΡΟΠΙ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ
Για να διατηρήσουμε τα αφεψήματα και τα εγχύματα μπορούμε να χρησιμοποιείσουμε μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη. Το σιρόπι είναι ιδανικό γιατρικό για τον βήχα γιατί το μέλι είναι ιδιαίτερα μαλακτικό. Η επιπρόσθετη γλυκύτητα καλυπτει και την πιο δυσάρεστη γεύση βοτάνων όπως ο λεόνουρος. Τα σιρόπια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουμε τα γιατρικά για τα παιδιά.
Διαδικασία:
1)Θερμάνετε 500ml πρότυπου εγχύματος ή αφεψήματος σε μία κατσαρόλα. Προσθέστε 500γρ. μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθούν.
2)Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και βάλτε το σε μια μπουκάλα από σκούρο γυαλί. Σφραγίστε με φελό. (ο φελός είναι σημαντικός γιατί συχνά γίνονται ζυμώσεις στα σιρόπια και οι μπουκάλες με βιδωτό πώμα μπορεί να εκραγούν).
Πρότυπες ποσότητες:
500ml έγχυμα ή αφέψημα σε 500gr μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη
Πρότυπη δόση:
5-10ml , 3 φορές την ημέρα
ΒΑΜΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ
Το βάμμα παρασκευάζεται εμβαπτίζοντας το αποξηραμένο ή νωπό βότανο σε διάλυμα 25% αλκοόλης σε νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιδήποτε μέρος του φυτού. Εκτός του ότι παραλαμβάνει τα ενεργά συστατικά του φυτού, η αλκοόλη δρα και ως συντηρητικό και μπορούμε να κρατήσουμε το βάμμα γαι μέχρι και 2 χρόνια. Παρασκευάζετε το βάμμα κάθε βοτάνου χωριστά, συνδιάστε μεταξύ τους τα έτοιμα βάμματα όπως χρειάζεται. Στα βάμματα που διατήθενται στο εμπόριο χρησιμοποιείται αιθυλική αλκοόλη, αλλά για την οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αραιωμένα οινοπνευματώδη ποτά. Η βότκα είναι ιδανική γιατί περιέχει πολύ λίγα πρόσθετα, αν και το ρούμι βοηθάει να καλυφθεί η γεύση των λιγότερων εύγευστων βοτάνων.
Διαδικασία:
1) Βάλτε το βότανο σε μία μεγάλη γυάλα και καλύψτε το με το μίγμα βότκας/νερού. Σφραγίστε την γυάλα, φυλάξτε την σε δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες και ανακατεύεται από καιρού εις καιρόν.
2)Εφαρμόστε μία ζελατινένια σακούλα γύρω από το χείλος ενός σταφυλοπιεστηρίου και ρίξτε το μίγμα μέσα από την σακούλα ώστε να το σουρώσετε.
3)Πιέστε το μίγμα μέσα στο σταφυλοπιεστήριο για να περάσει σε μία κανάτα. Με το υπόλειμμα μπορείτε να φτιάξετε πολύ καλή κομπόστα.
4)Χύστε το στραγγισμένο υγρό σε καθαρές μπουκάλες από σκούρο γυαλί.
Πρότυπες ποσότητες:
200γρ. αποξηραμένο βότανο ή 600γρ. νωπό βότανο σε 1 λίτρο διαλύματος αλκοόλης/νερού 25% (πχ. προσθέστε 75ml νερό σε 25ml αλκοόλη ή αραιώστε ένα μπουκάλι των 750ml βότκα, αλκοόλ 37,5%, με 37,5ml νερό).
Πρότυπη δόση:
5ml, 3 φορές την ημέρα. Τα βάμματα πρέπει να χορηγούνται αραιωμένα σε νερό ( λίγο μέλι, ή φρουτοχυμός συχνά βελτιώνουν την γεύση).
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ
Η κρέμα είναι μίγμα νερού με λίπη ή έλαια, που αναμιγνύεται με το δέρμα και το μαλακώνει. Μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα με μια γαλακτωματοποιητική αλοιφή (διατήθεται στα περισσότερα φαρμακεία), η οποία είναι μίγμα ελαίων και κηρών που αναμιγνύονται με το νερό. Οι σπιτικές κρέμες διατηρούνται για αρκετούς μήνες αλλά η ζωή τους παρατείνεται αν αποθηκευτούν σε ένα δροσερό κελάρι ή στο ψηγείο αφού προσθέσετε μερικές σταγόνες βάμμα βενζόης ως συντηρητικό.
Διαδικασία:
1)Λιώστε τα λίπη και το νερό σε μία λεκάνη πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ή σε διπλή κατσαρόλα. Προσθέστε το βότανο και θερμάνετε ήπια για 3 ώρες.
2)Στερεώστε μία σακούλα από ζελατίνη ή ένα τούλι στο χείλος ενός σταφυλοπιεστηρίου. Στραγγίστε το μίγμα σε μία λεκάνη. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να κρυώσει.
3)Χρησιμοποιείστε μία μικρή μεταλλική σπάτουλα για να γεμίσετε τα βάζα. Βάλτε λίγη κρέμα στα τοιχώματα του βάζου πρώτα και μετά γεμίστε το κέντρο.
Πρότυπες ποσότητες:
150γρ. γαλακτωματοποιητική αλοιφή, 70ml γλυκερίνη, 80ml νερό, 30γρ. αποξηραμένο βότανο.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΟΙΦΕΣ
Η αλοιφή περιέχει μόνο έλαιο ή λίπη χωρίς νερό και, αντίθετα με την κρέμα, δεν αναμιγνύεται με το δέρμα, αλλά σχηματίζει ένα ξεχωριστό στρώμα επάνω του. Οι αλοιφές είναι κατάλληλες για τα σημεία όπου το δέρμα είναι ήδη εξασθενημένο και μαλακό ή όπου χρειάζεται προστασία από την επιπρόσθετη υγρασία, (όπως στο σύγκαμα από τις πάνες των μωρών). Παλιότερα οι αλοιφές παρασκευάζονταν από ζωϊκά λίπη, αλλά εξ’ ίσου αποτελεσματικές είναι η βαζελίνη και η παραφίνη.
Διαδικασία:
1)Λιώστε το κερί παραφίνης ή την βαζελίνη σε μία λεκάνη πάνω από νερό που βράζει ή σε διπλή κατσαρόλα. Ρίξτε μέσα τα βότανα ανακατεύοντας και θερμάνετε για 2 περίπου ώρες ή μέχρι τα βότανα να γίνουν εύθρυπτα.
2)Ρίξτε το μίγμα σε μία σακούλα από ζελατίνη ή σε τούλι στερεωμένο στο χείλος μίας κανάτας.
3)Φορώντας λαστιχένια γάντια, γιατί το μίγμα είναι καυτό, στίψτε το μέσα από την σακούλα στην κανάτα.
4)Γρήγορα βάλτε το στραγγισμένο μίγμα ενώ είναι ακόμα θερμό και λιωμένο σε καθαρά γυάλινα βάζα
Κανένα σχόλιο