Θυμίσου τη γενική αρχή
 
Για να έχεις μία καλή θερμοκρασία στο εσωτερικό, πρέπει πρώτα από όλα να κρατήσεις τον ήλιο έξω από το σπίτι σου και μετά να φροντίσεις για το δροσισμό του.
Χρησιμοποιήσε σκίαστρα
Τέντες, ξύλινα στέγαστρα και πέργκολες μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια στη θωράκιση του σπιτιού μας από τη ζέστη.
Χρησιμοποίησε όσο λιγότερο γίνεται τα κλιματιστικά…και αξιοποίησε τις δυνατότητες του φυσικού δροσιμού. Άφησε ανοιχτά τα παράθυρα νωρίς το πρωί και το βράδυ για να φύγει η συσσωρευμένη ζέστη από το σπίτι και να μπει η δροσιά.
Ακόμα δεν έχεις βάλει ανεμιστήρες οροφής;
Είναι φθηνοί στην αγορά (ξεκινούν από 30 ευρώ) και μπορούν να δροσίσουν πολύ αποτελεσματικά και οικονομικά. Σκέψου ότι ένας ανεμιστήρας οροφής καταναλώνει έως και 15 φορές λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα απο ό,τι ένα κλιματιστικό.
Αν παρόλα αυτά χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό…κάντο έξυπνα και συνδύασέ το με τον ανεμιστήρα οροφής. Ανέβασε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 29 βαθμούς και βάλε τον ανεμιστήρα. Ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες, θα έχεις ικανοποιητικά επίπεδα δροσισμού με εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40% σε σχέση με ένα κλιματιστικό που λειτουργεί μόνο του (προφανώς σε χαμηλότερη θερμοκρασία).
Κάνοντας το κατιτίς παραπάνω:
Αν έχεις κήπο και γενικά μεγάλους ακάλυπτους χώρους, φύτεψε φυλλοβόλα δέντρα
Αν μένεις σε διαμέρισμα, άσε αναρριχώμενα φυτά να αγκαλιάσουν πέργκολες και τοίχους. Δεν θα έχεις μόνο περισσότερη δροσιά την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά και ένα πιο όμορφο μπαλκόνι.
Βάψε το εξωτερικό μέρος με μη απορροφητικά (ανοιχτά) χρώματα
Όταν η ακτινοβολία πέφτει πάνω σε μία επιφάνεια, τότε είτε απορροφάται είτε ανακλάται είτε συμβαίνουν και τα δύο. Οι μουντοί, σκουρόχρωμοι εξωτερικοί τοίχοι απορροφούν το 70-90% της ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού και εσύ να λειτουργείς τέρμα το κλιματιστικό για να μην βράζεις. Προστάτεψε λοιπόν το σπίτι σου, την υγεία σου και το πορτοφόλι σου και βάψε το εξωτερικό μέρος με μη απορροφητικά (ανοιχτά) χρώματα και ειδικά ‘ψυχρά’ υλικά (συμβουλέψου έναν αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό).
Ακόμα καλύτερα…μπορείς να φτιάξεις μία πράσινη ταράτσα. Δοκίμασε κάτι απλό, όπως το να βάλεις πολλές γλάστρες και φυτά καλύπτοντας την εκτεθειμένη επιφάνεια στον ήλιο. Για καλύτερα αποτελέσματα, συμβουλέψου έναν πολιτικό μηχανικό ή επισκέψου ένα κηποτεχνικό γραφείο για το πώς να φτιάξεις έναν πραγματικό κήπο.
Τα διπλά τζάμια και τα σύγχρονα κουφώματα…θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τη ζέστη απ’ έξω τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού και να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήματα. Αν μπορείς, κάνε αυτήν τη μικρή επένδυση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνεις απόσβεση.
Τι; Θες να αγοράσεις τελικά κλιματιστικό;
Άκου αυτό όμως πρώτα: Πριν τρέξεις να αγοράσεις την πρώτη προσφορά που θα βρεις μπροστά σου, σκέψου αν θέλεις αυτό που θα αγοράσεις τώρα να το χρυσοπληρώνεις μια ζωή. Μην ψαρώσεις με την ενεργειακή κλάση Α αφού πλέον τα περισσότερα μοντέλα είναι πολύ πιο αποδοτικά και οικονομικά από ό,τι ορίζει η κλάση Α. Διάλεξε ένα κλιματιστικό με υψηλότερη ενεργειακή κλάση που μπορεί να φτάσει πλέον μέχρι και Α+++. Εναλλακτικά, σύγκρινε στην ενεργειακή ετικέτα την εποχιακή απόδοση, (βρες στην ετικέτα την ένδειξη ‘SEER’ για ψύξη και ‘SCOP’ για θέρμανση). Για παράδειγμα, το κατώτερο όριο που απαιτείται στη θέρμανση για την ενεργειακή κλάση Α είναι SCOP 3,4 τη στιγμή που στην αγορά ήδη υπάρχουν κλιματιστικά που επιτυγχάνουν εποχιακή απόδοση πάνω από 5, άρα είναι κατά 50% πιο αποδοτικά (και οικονομικά) από ένα απλό κλιματιστικό κλάσης Α.
 
Επίσης προτίμησε κλιματιστικό inverter. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (για παράδειγμα το καλοκαίρι στους 29 βαθμούς) θα επιτρέψει στο inverter να σου εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.
Τέλος, κατά την τοποθέτηση (από εξειδεκευμένο προσωπικό πάντα) κάνε μία χάρη στον εαυτό σου και μην αντιγράψεις τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού που έχει τοποθετήσει την εξωτερική μονάδα μέσα στον ήλιο. Τοποθέτησέ τη σε σκιά, κατά προτίμηση στο βόρειο τμήμα του σπιτιού ή φτιάξε ένα μικρό σκίαστρο από πάνω αν αυτό δεν είναι δυνατό.
Follow us