“Earth sheltering” είναι ο ξένος όρος που αφορά την αρχιτεκτονική, η οποία στηρίζεται στην αξιοποίηση της εξωτερικής θερμικής μάζας της γης. Κτίρια που χτίζονται στη γη ως καταφύγια. Η μάζα της γης απορροφά και διατηρεί τη θερμότητα. Με την πάροδο του καιρού αυτή η θερμότητα εκλύεται στο περιβάλλον.
Φωτογραφία Mum White
Εξαιτίας της μεγάλης πυκνότητας της γης οι αλλαγές θερμοκρασίας γίνονται αργά, φαινόμενο γνωστό ως θερμική υστέρηση. Λόγω της θερμικής υστέρησης η γη προσφέρει σταθερή θερμοκρασία στα καταφύγια αυτά, ακόμα κι όταν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας. Το κλειδί επιτυχίας για τη σωστή διαβίωση σε ένα τέτοιο σπίτι, είναι η υγιής κυκλοφορία του αέρα.
Φωτογραφία Morini
Ως υλικά δόμησης χρησιμοποιούνται: ξύλο, πέτρα, σκυρόδεμα, ασβεστοκονίαμα, πλαστικό, γυαλί και χλοοτάπητες. Μπορούν να χτιστούν σε επίπεδες εκτάσεις (berming), δίπλα σε λόφους (επικλινείς εκτάσεις) ή να αξιοποιηθούν σπήλαια και βράχοι, τα οποία με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορούν να τα υποστηρίξουν.
Φωτογραφία michael clarke stuff
Πλεονεκτήματα αυτών των κατασκευών είναι: εξοικονόμηση ενέργειας, σταθερή εσωτερική θερμότητα, προστασία έναντι των φυσικών στοιχείων, αποδοτική χρήση της γης σε αστικές περιοχές, χαμηλό κόστος συντήρησης, ηχομόνωση. Πιθανά προβλήματα, που οφείλονται σε κακό σχεδιασμό, είναι η κακή ακουστική και η κακή ποιότητα του αέρα.
Φωτογραφία Xfigpower
Η ζωή σε γήινα καταφύγια, όπως μπορούν να ονομαστούν, αρχικά συνδέεται με την κατοίκηση των σπηλαίων. Στη βόρεια Ευρώπη η τεχνική αυτή χρονολογείται τουλάχιστον από την Εποχή του Σιδήρου. Οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή οχυρών και φρουρίων στις βορειότερες περιοχές της αυτοκρατορίας τους. Σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Γροιλανδία, τα νησιά Φερόες, καθώς και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνική, κυρίως από τοις φτωχότερες τάξεις.
Φωτογραφία Chris73
Η Ισλανδία είναι η χώρα που ξεχώριζε σε αυτού του είδους τις κατασκευές. Οι Ισλανδοί χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνική από τον 9ο αιώνα. Η τύρφη ήταν από τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνταν για τους τοίχους και τη σκεπή, ενώ για την κυρίως δομή του κτιρίου χρησιμοποιούσαν ξυλεία.
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιούνταν απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και για κάθε είδος κτιρίου (σπίτια, στάβλοι, αποθήκες, εκκλησίες κ.λ.π.).
Φωτογραφία Ira Golstein
Με το πέρασμα των αιώνων, εκείνο που έχει αλλάξει είναι η μορφή του χλοοτάπητα, ενώ τα άλλα υλικά παραμένουν τα ίδια. Στη χώρα αυτή ακόμα και σήμερα εφαρμόζεται η τεχνική “Earth sheltering” και υπάρχουν λίγοι τεχνίτες που έχουν την τεχνογνωσία γι’ αυτές τις κατασκευές, από παλαιότερες γενιές.
Φωτογραφία sly06
Σήμερα τα κτίσματα αυτά δεν κατοικούνται πλέον, (χρησιμοποιούνται μόνο ως αποθηκευτικοί χώροι σε αγροτικές περιοχές) αποτελούν όμως κομμάτι της ιστορίας των Ισλανδών και πολιτιστική κληρονομιά τους.
Φωτογραφία Chris73
Δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση και εξέλιξη αυτού του τύπου δόμησης, καθώς θεωρήθηκε από αρχιτέκτονες και μηχανικούς ως αντισυμβατικός τρόπος στέγασης. Το 1973, κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, υπήρξε ένα ήπιο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ.
Φωτογραφία Someone35
Στις μέρες μας, που υπάρχει ανάγκη για οικολογικά οικοδομικά υλικά το ενδιαφέρον γι’ αυτήν την αρχιτεκτονική τεχνική είναι αυξανόμενο. Αρχιτεκτονική απόλυτα εναρμονισμένη και με σεβασμό προς το περιβάλλον!Φανταστείτε πόλεις που τη θέση των τσιμεντόσπιτων έχουν πάρει σπίτια σαν κι αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες!!!
Φωτογραφία TommyBee
Κανένα σχόλιο