Με έναν ορειβατικό περίπατο στο κοντινότερο δάσος της περιοχής βρίσκουμε παντού μανιτάρια να ξετρυπώνουν σε κορμούς δέντρων , ξύλα, στο έδαφος ανάμεσα σε ξεραμένα φύλλα..Γενικά αυτή η εποχή ενδύκνειται για μάζεμα μανιταριών για τους γνώστες αλλά μανιτάρια βρίσκουμε και στην αγορά και όλο το χρόνο αναλόγως εποχής ποικιλίας – και τιμής. Παρακάτω έχουμε τέσσερις εύκολες μανιταροσυνταγές παντός καιρού..enjoy!
 
Μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

1 κιλό μανιτάρια φρέσκα κομμένα φέτες
4 αβγά
400 γρ. λαδοτύρι σε κυβάκια ή άλλο σκληρό τυρί που βγάζει άρωμα 
4 κουτ. αλεύρι
αλάτι, πιπέρι

λίγο βούτυρο για το άλειμμα του σκεύους
(υλικά για 7-8 άτομα)
Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς C..
Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι μέχρι να γίνουν μια μάζα(μπορούμε να προσθέσουμε ότι υλικό πιστεύουμε οτι ταιριάζει). Στρώνουμε το μείγμα σε πυρέξ, σε πάχος 1-2 δάχτυλα.

Βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 220 βαθμούς C και ψήνουμε για 60’. Πρέπει να πάρει ωραίο χρώμα και να τραβήξει όλα τα υγρά του.

(Χρησιμοποιούμε, αν είναι δυνατόν, διαφανές σκεύος για να βλέπουμε αν έχει υγρά από κάτω και αν έχει ψηθεί).

Τηγανητά μανιτάρια
 
φρέσκα μανιτάρια (500 γραμ.)
2 μεγάλα κρεμμύδια
λάδι
αλάτι – πιπέρι, (και γενικά ότι μυρωδικό και μπαχαρικό τραβάει η ψυχή σας)
Εκτέλεση:
Κόβετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σε ψιλές φέτες.Βάζετε στο τηγάνι το λάδι να κάψει και μέσα τσιγαρίζετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια μέχρι να πιούνε τα υγρά τους.Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και γενικά τα μπαχαρικά κατά βούληση…. και έτοιμο
Σημείωση: Μπορείτε να το συνοδεύσετε με τζατζίκι ή γιαούρτι με λίγο σκόρδο και φυσικά τσιπουράκι της επιλογής σας…
Μανιτάρια α λα κρέμ
μανιτάρια
1 κούπα κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
 
Εκτέλεση:
Ψιλοκόψτε το φρέσκο κρεμμυδάκι και σοτάρετέ το σ’ένα τηγάνι με λίγο φρέσκο βούτυρο. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε για περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε την κρέμα γάλακτος, ρίχνοντας λίγο λίγο και ανακατεύοντας. Όταν πάρει βράση ρίξτε αλάτι και πιπέρι, καθώς και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σημείωση: Μπορεί να συνοδευτεί με ταλιατέλες ή μακαρόνια της επιλογής σας, τηγανητές πατάτες, ρύζι κ.α
Μανιταρόπιτα με φύλλο
500 γραμ. μανιτάρια
2-3 κρεμμύδια φρέσκα ή και 1 μικρό ξερό
Τυριά που λιώνουν (π.χ. γκούντα, ένταμ)
κρέμα γάλακτος
ζαμπόν (προαιρετικά)
βούτυρο
λίγο λευκό κρασί
αλάτι –πιπέρι
1 φύλλo (καλύτερα σπιτικό)
Εκτέλεση:
Βάζουμε λίγο βούτυρο σ’ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια και τα σβήνουμε με το κρασί. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι το φύλλο και ρίχνουμε το μείγμα και βάζουμε από επάνω τυρί τριμμένο. Λαδώνουμε και ψήνουμε.
Καλή Όρεξη!!
Follow us