Ενα μαγικό μυητικό ταξίδι στον αληθινό μικρόκοσμο των εντόμων και των ερπετών. 
Πολύχρωμες πεταλούδες από τροπικά δάση της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, αράχνες με ιστό σκληρότερο ακόμη και από το ατσάλι, σκαθάρια ικανά να σηκώσουν έως και οκτακόσιες φορές το βάρος του σώματός τους, αλλά και αποικίες μυρμηγκιών από κάθε γωνιά του πλανήτη είναι ορισμένα μόνο από τα σπάνια έντομα και αρθρόποδα που παρουσιάζονται στην έκθεση “Insectopia” στη Θεσσαλονίκη.


“Σε έναν χώρο περίπου 800 τ.μ., στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται περίπου εκατό ζωντανά είδη εντόμων από τουλάχιστον είκοσι πέντε περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Νότια και η Δυτική Αφρική, η Αυστραλία, η Ασία, η Ευρώπη, καθώς και η Λατινική και η Κεντρική Αμερική”, επισημαίνει ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Ιορδάνης Λεοντιάδης. “Στόχος της έκθεσης”, προσθέτει ο ίδιος, “είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος, ενώ υπάρχει και ένας σαφώς διδακτικός χαρακτήρας για την προώθηση των ιδεών της ομαδικότητας και της οργάνωσης, όπως αυτές γίνονται φανερές κυρίως από τον τρόπο λειτουργίας στις αποικίες των μυρμηγκιών”.


Παρατηρήστε ζωντανά πεταλούδες να μεταμορφώνονται μπροστά στα μάτια σας και να πετούν ελεύθερα τριγύρω σας σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που εξομοιώνει τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσής τους.
Τροπικές πεταλούδες
Τα βλέμματα μικρών και μεγάλων μαγνητίζουν οι εκατό και πλέον πεταλούδες που πετούν ελεύθερα μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου έχουν μεταφερθεί φυτά από τροπικά δάση, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες που να προσομοιώνουν το φυσικό περιβάλλον των εντόμων.
Είναι το πιο συνεργάσιμο έντομο και ένας από τους πιο εργατικούς οργανισμούς στη φύση. Στην έκθεση να δείτε μια ολόκληρη αποικία από τις λίγες που υπάρχουν σε κλειστό χώρο.
“Η Insectopia”, αναφέρει ο κ. Λεοντιάδης, “περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκθεση ζωντανών αποικιών διαφορετικών ειδών μυρμηγκιών του κόσμου και επιπλέον βαλσαμωμένο το μεγαλύτερο σε μέγεθος μυρμήγκι του πλανήτη, που υπάρχει μόνο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ”. Πρόκειται για το λεγόμενο camponotus gigas, το οποίο συναντάται στην Ταϊλάνδη, στο Βόρνεο και στη Μαλαισία, και μπορεί να φθάσει σε μήκος μέχρι και τα 3,2 εκατοστά. “Το μυρμήγκι αυτό το παρουσιάζουμε βαλσαμωμένο και όχι ζωντανό, διότι ήταν αδύνατο να εξασφαλίσουμε την τροφή του, αφού προτιμά τα απόβλητα ενός παπαγάλου που τρώει ένα συγκεκριμένο τροπικό φρούτο”, εξηγεί ο κ. Λεοντιάδης.

Δείτε τι ακριβώς γίνεται μέσα σε μια αληθινή μυρμηγκοφωλιά. Στην έκθεση θα βρείτε αρκετά διαφορετικά είδη μυρμηγκιών και θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τον βασιλικό θάλαμο, το θάλαμο εκτροφής των προνυμφών και τους θαλάμους αποθήκευσης. Δείτε τους στρατιώτες, τους φύλακες και τους συλλέκτες της τροφής, το κυνήγι του θηράματος, τη διατήρηση των σκλάβων καθώς και την καλλιέργεια μυκητών.
Και τρωκτικά μινιατούρες Οι επισκέπτες της έκθεσης, εξάλλου, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα μικρότερα ποντίκια του κόσμου, τα οποία προέρχονται από την Αφρική. Τα μεγαλύτερα του είδους τους έχουν μήκος μόλις εξήντα χιλιοστά και ζυγίζουν από τρία έως δώδεκα γραμμάρια το πολύ. Αντίθετα, γιγαντιαία σε σχέση με όσα γνωρίζουμε στην Ελλάδα είναι τα σαλιγκάρια που παρουσιάζονται από την Κεντρική Αφρική και την Γκάνα. Το κέλυφός τους έχει μήκος 18 μέχρι 30 εκατοστά, ενώ τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια τρέφονται με πεντακόσια διαφορετικά είδη φυτών, αλλά ακόμη και με σοβά ή μπογιά από τα κτίρια.

Στην έκθεση θα βρείτε διάφορες γιγάντιες ταραντούλες καθώς και τη μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο η οποία μπορεί να φτάσει και το μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου. Δείτε την ελληνική δηλητηριώδη Μαύρη Χήρα όπως και την αράχνη που ο ιστός της είναι πιο σκληρός και από ατσάλι
Παρατηρήστε από κοντά αυτά τα αξιοθαύμαστα έντομα-κλαριά και έντομα-φύλλα. Είναι πραγματικές αυθεντίες του καμουφλάζ και θα χρειαστείτε αρκετή ώρα για να τα εντοπίσετε.

Οι αυθεντίες του καμουφλάζ Ξεχωριστή εντύπωση προκαλούν τα φασμίδια, έντομα που θεωρούνται αυθεντίες στο καμουφλάζ. Οι επισκέπτες της έκθεσης χρειάζονται πολλή ώρα, για να καταφέρουν να εντοπίσουν τα έντομα αυτά ανάμεσα στα φυτά, καθώς καμουφλάρονται ως κλαριά ή φύλλα δέντρων.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο περιβόητος “Mantis της ορχιδέας”, που παίρνει τη μορφή άνθους, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί. Το συγκεκριμένο έντομο προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ πολλά φασμίδια συναντώνται στη Μαλαισία και στα υψίπεδα του Καμερούν. 
Από τα τελευταία εκθέματα στην έκθεση είναι μια ποικιλιά από ερπετά που αποτελείται από φίδια, σαύρες, ιγκουάνα, βαράνους και διάφορα άλλα είδη. Προέρχονται απο διαφόρους ιδιώτες οι οποίοι λόγω αδυναμίας συντήρησης τους, μας τα παραχώρησαν αντί να τα παρατήσουν ελεύθερα ή και να τα θανατώσουν
 makthes.gr

Η έκθεση “Insectopia” λειτουργεί στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Εκθέσεων Θεσσαλονίκης στο 1ο όροφο. Καθημερινά δέχεται τους επισκέπτες της από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη 1.30 μετά το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ και Δευτέρα απόγευμα κλειστά. Τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη 1.30 μετά το μεσημέρι και κατά τις ίδιες απογευματινές ώρες, όπως και τις καθημερινές. Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται σε έξι ευρώ για τους ενήλικες, τέσσερα για τους μαθητές και τους φοιτητές, δώδεκα για τις οικογένειες και τρία για τα σχολικά γκρουπ, ενώ η είσοδος για τα άτομα με αναπηρίες είναι δωρεάν.

Πράσινη Ιγκουάνα:Φτάνει το 1.5 μέτρο σε μήκος και διαθέτει ένα “τρίτο μάτι” στην κορυφή του κεφαλιού για να ανιχνεύει την κίνηση από πάνω του.
Για όσους θέλουν να πληροφορηθούν πιο συγκεκριμένα για τους οργανισμούς που φιλοξενούνται στην έκθεση, έχουν διαμορφωθεί ειδικές ξεναγήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό που μπορούν να επεξηγήσουν και τις πιο μικρές λεπτομέρειες για κάθε οργανισμό ξεχωριστά. Έτσι, ενώ παράλληλα ενημερώνεται το κοινό για την ζωή, την ανάπτυξη και την λειτουργία των δομών κάθε οργανισμού, παράλληλα, υπερπηδούνται οι φόβοι που έχουν αναπτυχθεί από τους ανθρώπους. Σημαντικό είναι ότι και οι επισκέπτες, μαθαίνουν μέσα από την ξενάγηση και τρόπους προφύλαξης από επικίνδυνους οργανισμούς. Για να συνεχίσει όμως να ζει και να παράγει επιστημονικό έργο η Insectopia, χρειάζεται την υποστήριξή όλων μας. Το χαμηλό εισιτήριο για το τόσο άρτια εξοπλισμένο αυτό Μουσείο, δίνει την ευκαιρία στον καθένα να επισκεφθεί την έκθεση και να θαυμάσει από κοντά όλο αυτό το μεγαλείο της φύσης. Η Insectopia, αντιλαμβανόμενη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, αναπτύσσει και ένα εταιρικό κοινωνικό προφίλ που επέτρεψε και επιτρέπει σε Σωματεία και Οργανώσεις να επισκεφθούν την έκθεση εντελώς δωρεάν. Σειρά όμως έχει κι η πολιτεία. Οφείλει να εξετάσει την σημασία ύπαρξης και δράσης αυτής της έκθεσης σε επιστημονικό επίπεδο και να χρηματοδοτήσει την δωρεάν επίσκεψη των μαθητών και των τριών βαθμίδων, μέσα από κονδύλι που μπορεί να απορροφήσει από το ΕΣΠΑ. Η πολιτεία και η εκπαιδευτική κοινότητα, οφείλουν να αντιληφθούν την επιστημονική συνιστώσα που η έκθεση δίνει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να συνειδητοποιήσει πόσο ωφέλιμη είναι η διάρκεια του κύκλου ζωής στον μικρόκοσμο των εντόμων και των ερπετών.
Από charity.gr
 INSECTOPIA
Μόνιμη εκθεση ζωντανών εντόμων, πεταλούδων και ερπετών
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, Περίπτερο 2 – 1ος Όροφος
Για τον προγραμματισμό της ξενάγησής καλέστε στα παρακάτω τηλέφωνα:
69 4020 9092 ή 2510 517 609
Μεταμόρφωση :Σε λίγες μέρες αυτά τα κουκούλια θα μεταμορφωθούν σε πεταλούδες. Ένα σπάνιο θέαμα που μπορείτε να παρακολουθήσετε από κοντά.
Χαμαιλέων:Τα μάτια του λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο δίνοντάς του άριστη περιφερειακή όραση. 
Photos by insectopia.gr
 

 

Follow us