Σχετικά με την επιβίωση στην ύπαιθρο & έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής

Αναδάσωση με τη χρήση drones – εκδήλωση για τα δάση και την καινοτομία στην προστασία τους

4.500 στρέμματα δασών αποψιλώνονται κάθε 1 ώρα παγκοσμίως από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι παγκοσμίως χάνονται 7,3 εκατομμύρια στρέμματα πολύτιμων δασών κάθε χρόνο.

Το 2016 ήταν σημαντικό για τον αγώνα ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή με βήματα εξέχουσας σημασίας από την σκοπιά της βιο-διπλωματίας. Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο των πολιτικών αποφάσεων από τη διεθνή συμφωνία για την μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο Παρίσι στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή του Μαρακές που κρίνουν το μέλλον όλων μας. Παρά την πρόοδο που επιτυγχάνεται μέσα από τις συμφωνίες οι περιβαλλοντικές συνέπειες που βιώνουμε καθημερινά αποδεικνύουν ότι ο χρόνος είναι σημαντικός και κυλάει αντίστροφα. Kάθε δευτερόλεπτο απραξίας μας να κοστίζει ακριβά στον βίο. Η αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής άλλωστε δεν εξαρτάται μόνο από την λήψη των αποφάσεων στα υψηλά κλιμάκια πολιτικής αλλά από την συμμετοχή των πολιτών τόσο στην διαμόρφωση των αποφάσεων όσο και στην περιβαλλοντική δράση καθημερινά.

Η Β.Ι.Ο. στην πρωτοπορία ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Για την Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής η διατήρηση και η προστασία των δασών έχει αποτελέσει βασικό πυλώνα του αγώνα μας από την δεκαετία του ’80. Καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η πατέντα ενός Έλληνα συνεργάτη, για την εκτεταμένη δενδροφύτευση με την ρίψη σπόρων ενσωματωμένων σε κάψουλες με θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τα δέντρα με την χρήση αεροπλάνων. Σήμερα η τεχνολογία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, με την χρήση drones  σε πρωτοπόρα προγράμματα αναδάσωσης και δενδροφύτευσης ανά τον κόσμο.

Η ζωτική σημασία των λειτουργιών των δασών

Τα δάση προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων: της παραγωγής οξυγόνου, της απορρόφησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα  μέσω της φωτοσύνθεσης, του καθαρισμού του εδάφους από χημικές ουσίες, της καταπολέμησης της διάβρωσης του εδάφους, της συγκράτησης των υδάτων των ισχυρών βροχοπτώσεων και της διατήρησης του κλίματος.

Οι δασικές εκτάσεις παγκοσμίως απορροφούν έως και 30 % των ανθρώπινων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα κατά τη φωτοσύνθεση. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα τα δάση παγκοσμίως αποθηκεύουν 283 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα στην βιομάζα τους. Σύγχρονες μελέτες, της τελευταίας διετίας, υπογραμμίζουν ότι η οποιαδήποτε επιβράδυνση του ρυθμού απορρόφησης CO2 θα επιταχύνει το ρυθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα η αποψίλωση των δασών, συμβάλλει  περίπου στο 17% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εκτός από τις λειτουργίες φιλτραρίσματος και καθαρισμού του αέρα οι δασικές εκτάσεις παγκοσμίως παράγουν το 28% του οξυγόνου (Ο2) του πλανήτη, αποτελώντας τον δεύτερο πάροχο οξυγόνου μετά τους ωκεανούς. Ένα ώριμο δέντρο παράγει σε 3 μήνες τόσο οξυγόνο όσο 10 άνθρωποι εισπνέουν μέσα σε ένα χρόνο. Η μαζική αποψίλωση των δασών θέτει σε κίνδυνο τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Τα δάση ανάμεσα στις άλλες λειτουργίες τους απορροφούν τις επικίνδυνες χημικές ουσίες και ρύπους που έχουν εισέλθει στο έδαφος. Τα δέντρα μπορούν είτε να αποθηκεύσουν τους επιβλαβείς ρύπους ή πραγματικά να μετατρέψουν τους ρύπους σε λιγότερο επιβλαβείς μορφές, όντας ένα φυσικό φίλτρο λυμάτων και γεωργικών χημικών ουσιών,  που μειώνει τις επιπτώσεις των ζωικών και χημικών αποβλήτων,  των διαρροών και της απορροής σε καθαρά υδάτινα ρέματα.

Παράλληλα τα δάση καταπολεμούν την διάβρωση του εδάφους, συμβάλουν στην συγκράτηση των όμβριων υδάτων και τη μείωση της απορροής των υδάτων και των καταθέσεων των ιζημάτων μετά από καταιγίδες. Ταυτόχρονα οι δασικές εκτάσεις ρυθμίζουν το κλίμα και το μικροκλίμα, μειώνοντας τις μεγάλες και αυξάνοντας τις μικρές θερμοκρασίες μέσα από τον ταυτόχρονο περιορισμό διαφυγής τόσο της ηλιακής όσο και της γήινης ακτινοβολίας.

Ζοφερό άμεσο μέλλον – φωτεινές λύσεις και προσπάθειες

Το μέλλον της κλιματικής αλλαγής φαντάζει εφιαλτικό με την μείωση των δασών στον πλανήτη εφόσον οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι αναμένεται:

  • αύξηση τουλάχιστον 50% των θερμών ημερών του έτους, άμεσα για την περίοδο 2021-2050, και μακροπρόθεσμα ως και 100% για την περίοδο 2070-2100
  • διπλασιασμός των ημερών καύσωνα την περίοδο 2021-2050 και πενταπλασιασμός τους την περίοδο 2070-2100
  • αύξηση του κίνδυνου πυρκαγιάς.

Στην χώρα μας οι πιο ευπαθείς περιοχές στις προαναφερθείσες αλλαγές φαίνεται σύμφωνα με μελέτες να είναι  η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

Σε μια κατάσταση σαν αυτή η αδράνεια και η απάθεια, δεν βοηθά. Η συμμετοχή όλων μας στις λύσεις και ο εναρμονισμός της καθημερινότητας μας, και του τρόπου διαβίωσης μας με τις λύσεις οφείλει να είναι το ελάχιστο καθήκον κάθε πολίτη.

Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής θα παρουσιάσει τους νέους τρόπους, τα νέα ζητήματα και τις πολιτικές για να ανοίξουμε νέους δρόμους για καινοτόμο δράση, συζητώντας με ειδικούς, επιστήμονες και απλούς πολίτες, προτείνοντας νέες  κατευθύνσεις για την διάσωση του βίου στην εκδήλωση της «Αναχαίτιση της Κλιματικής Αλλαγής – Έμπνευση και Καινοτομία Βιοπολιτική & Ανάπτυξη» που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του Money Show την Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017, ώρα 12:00 έως 14:00 στο Ξενοδοχείο Hilton Athens – Αίθουσα Τερψιχόρη Γ.

Πηγή: biopolitics.gr

Follow us

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GreekEnglish

«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...» Βίκτωρ Ουγκό

Enter your email address:

Αρχείο

GreekEnglish