Σύντομη ταξινόμηση. Οικογένεια: ROSACEAE
Γένος: Rosa
Είδος: R. Canina
Στην Ελλάδα συναντάμε το είδος αυτό με τις ονομασίες ροδαριά, κυνόροδο ή αγριοτριανταφυλλιά.
Το κυνόροδο ως πηγή θρεπτικών συστατικών, έχει απασχολήσει αρκετούς επιστήμονες παγκοσμίως. Αποτελεί πλούσια πηγή σε βιταμίνη c και περιέχει βιταμίνες B, Κ & P, οργανικά οξέα(μηλικό & κιτρικό), τανίνη και φλαβονοειδή, καροτινοειδή (προβιταμίνη Α), πηκτίνη, φυτικά έλαια και σάκχαρα (Barros, 2011; Demir et al., 2014; Ercisli, 2007).
Χρησιμοποιείται κυρίως για πρόληψη αλλά και θεραπεία ενός ευρέος φάσματος των ασθενειών όπως, αρθρίτιδα, ισχιαλγία, κρυολόγημα, γρίπη, ανεπάρκεια βιταμίνης C, διαβήτη, κακή περιφερική κυκλοφορία, γαστρεντερίτιδα, και διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (Chrubasik, , 2008).
Ακόμη μελέτες έχουν δείξει πως το είδος Rosa Canina έχει βιοδραστικές ιδιότητες όπως:
-αντιφλεγμονώδη δράση (Hartevioğlu, 2007; Jäger, 2007; Wenzig et al, 2008)
-αντιοξειδωτική (Barros, 2011; Demir et al., 2014; Ercisli, 2007)
-δράση κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη (Chrubasik et al., 2008)
Ακόμη διουρητική, στυπτική, ψυκτική.
Το είδος R. Canina μαζί με άλλα του γένους Rosa, χρησιμοποιούνται από επιστήμονες της φαρμακευτικής για την παρασκευή αντιβιοτικών φαρμάκων και αλοιφών κατά της αρθρίτιδας(Brian Chi Yan Cheng, 2016).
Tο γένος Rosa, έχει χρησιμοποιηθεί παγκόσμια στην ιατρική για θεραπεία διαφόρων τύπων αρθρίτιδας όπως ρευματοειδούς αλλά και οστεοαρθρίτιδας. Τα δραστικά συστατικά του Rosa spp., Όπως φλαβονοειδή, τριτερπενοειδή, και φυτοστερόλες, αναστέλλουν προφλεγμονώδη ένζυμα, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και καταστέλλουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες Brian Chi Yan Cheng, 2016).
Πριν τη χρήση ενός βοτάνου, σωστό είναι να ενημερώνεται ο γιατρός, ο ομοιοπαθητικός ή ο βοτανολόγος μας.
Το τσάι: Βράζουμε νερό. 1 φλιτζάνι. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σπασμένους καρπούς καθώς οι περισσότερες ουσίες βρίσκονται στους σπόρους. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά και σουρώνουμε.
Σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα υπάρχουν αιθέρια έλαια, μαρμελάδες και αποξηραμένοι καρποί προς χρήση.
Κείμενο & μετάφραση: Βουτσικάκη Όλγα, Τεχ. Γεωπόνος, Μεταπτυχιακή σπουδάστρια.
Πηγές:
-Jelena D. Nadpal, 2016, Food chemistry, “Comparative study of biological activities and phytochemical composition of two rose hips and their preserves: Rosa canina L. and Rosa arvensis Huds.”, Elsevier.
-Brian Chi Yan Cheng, 2016, Pharmacological research, “The genus Rosa and arthritis: Overview on pharmacological perspectives”, ELSEVIER