Γράφει η Πάλλια Φιλιώ,
Μια “δόση” από φύση συστήνουν οι γιατροί για την αντιμετώπιση του άγχους και άλλων ομοειδών προβλημάτων και όπως φαίνεται, ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.
“Έχω πολύ κακή αγωνία και κατάθλιψη”, δηλώνει η Λόριν, “και δεν τα πάω καλά με τα φαρμακευτικά προϊόντα, έτσι ο σύζυγός μου Nate μου έλεγε συνέχεια, απλά πήγαινε έξω, θα αισθανθείς πολύ καλύτερα “.
Και αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο που η Λόριν και ο γιατρός της επέλεξαν να ακολουθήσουν.
Ο γιατρός της οικογένειας Χάντλ έγραψε μια συνταγή που έλεγε: «Πέντε φορές την εβδομάδα … πηγαίνετε μια βόλτα για 30 λεπτά σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι σας».
Το πρόγραμμα θεραπείας «Χάντλ» αποτελεί μέρος ενός αναπτυσσόμενου τομέα της ιατρικής που ονομάζεται «οικοθεραπεία» – πρόγραμμα που βασίζεται στη φύση και ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές και σωματικές ασθένειες. Αντί για συνταγές για περισσότερα χάπια, οι γιατροί προβαίνουν όλο και συχνότερα σε συστάσεις για βόλτες στο πάρκο, ώστε να αντιμετωπίσουν μια σειρά από καταστάσεις, όπως άγχος και κατάθλιψη, διαταραχή έλλειψης προσοχής και χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
«Συνεργαζόμαστε με τους γιατρούς, τους νοσοκόμους και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους δείχνουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να «συνταγογραφούν» τις βόλτες στο πάρκο και πόσο εύκολο είναι να το κάνουν, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας», δήλωσε ο Dr Robert Zarr, ιατρικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού πάρκου RX America και Unity Healthcare, μιας ομάδας της Washington, DC που συντονίζει με διευθυντές δημόσιων εκτάσεων και με πάνω από 50 γιατρούς σε 11 πολιτείες.
Η Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης
Υπάρχουν πολλές αποδείξεις της θεραπευτικής δύναμης που προσφέρει μια βόλτα στο δάσος. Το « Forest bathing », αποτελεί μια έκδοση της ιαπωνικής πρακτικής Shinrin-Yoku, που αρχίσει να εφαρμόζεται στην Αμερική, ως ένας τρόπος για να τονώσει την ευτυχία και να αντιμετωπιστεί η αϋπνία. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εδώ και πολύ καιρό, το πώς η άμεση επαφή του ανθρώπου με τη φύση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος .
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Essex, διαπίστωσαν ότι 9 στους 10 ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη, αισθάνθηκαν υψηλότερη αυτοεκτίμηση μετά από μια βόλτα μέσα σε ένα πάρκο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα, ανέφεραν ότι είχαν λιγότερη κατάθλιψη και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ανέκαμψαν ταχύτερα από τις ασθένειες μέσω ενός “ανοσοποιητικού” αποτελέσματος που τους προστατεύει από μελλοντικές πιέσεις.
Κατά τη διάρκεια της Οικοθεραπείας, η οποία συνδυάζει περιπάτους στη φύση με απλές ασκήσεις, οι ασθενείς καλούνται να επικεντρωθούν σε τρία βασικά στοιχεία:
⦁ τους ήχους των πουλιών που τσιτσιρίζουν
⦁ τα σχήματα των δέντρων και των φύλλων
⦁ και τον ήχο των ρυακιών ή των ποταμών
“Γράφουμε συνταγές για όλα τα είδη φαρμάκων, εκτός από αυτό ξεκινάμε να βλέπουμε τη φύση και τα πάρκα, όχι μόνο ως ένα μέρος για να αναδημιουργήσουμε, αλλά κυριολεκτικά ως τόπο για να θεραπεύσουμε τον εαυτό σας“, δήλωσε ο Ζαρρ.
“Απλά βγαίνοντας εκεί έξω , λίγο λίγο, παρατήρησα ότι η ιδιοσυγκρασία μου ήταν καλύτερη και το άγχος μου άρχισε να μειώνεται σημαντικά”, δηλώνει η Λόριν, η οποία και ακολούθησε πιστά την συνταγή αυτή-τη συνταγή της Φύσης!
Πηγή: NBC News