Site icon Επιστροφή στη φύση

Γιαούρτι και μακροζωία

Αθανασία, μια λέξη κλειδί πολλών φιλοσοφικών αναλύσεων και αναζητήσεων ανά τους αιώνες
Παρότι το ελιξίριο της παντοτινής νεότητας ομοιάζει με θρύλο, υπάρχει ωστόσο ένας τρόπος παράτασης του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής, καθώς και της διατήρησης της φθαρτής μας φύσης σε πολύ καλά επίπεδα. 
 
Αρχή για τα ελπιδοφόρα αυτά μηνύματα, έδωσαν χρόνια πριν έρευνες γύρω από τον τρόπο ζωής των κατοίκων  των Νήσων Φίτζι, των Εσκιμώων, των κατοίκων της Χαβάης, των Καναδών Ινδιάνων, των Ινδιάνων Seminole, των κατοίκων των Ελβετικών χωριών των Άλπεων, της Μελανησίας και του Καυκάσου. Πέρα από την παράταση των χρόνων ζωής, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, σύμφωνα με μια έρευνα του Weston A. Price, απολάμβαναν το προνόμιο της καλής κατάστασης της υγείας τους, σε επίπεδα ξένα με το μέσο παγκόσμιο όρο, όπως για παράδειγμα, το γεγονός της έλλειψης  εκφυλιστικών ασθενειών.  
 
Στον ελλαδικό χώρο, παρόμοια φαινόμενα παράτασης της ζωής, συναντούμε στο νησί της Ικαρίας, το οποίο έχει αποτελέσει πόλο έλξης πολλών Ελλήνων επιστημόνων. 
Ανάμεσα στους λόγους που χαρίζουν μακροζωία, ανευρίσκεται και η κατανάλωση ενζύμων.
 
Σύμφωνα με το Ρώσο ανοσοβιολόγο Elie Metchnikoff (1904), το αποτέλεσμα της γήρανσης οφείλεται στις τοξίνες που απελευθερώνονται από τα βακτήρια στο έντερο. Άποψή του ήταν, πως η κατανάλωση γιαουρτιού θα μπορούσε να επιμηκύνει την ανθρώπινη ζωή γύρω στα 200 χρόνια. 
 
Το γιαούρτι
 
Οι Γάλλοι το έχουν ονομάσει: Το γάλα της αιώνιας ζωής. 
 
Το γιαούρτι είναι πηγμένο γάλα, που έχει υποστεί ζύμωση λόγω της δράσης βακτηρίων που παράγουν  γαλακτικό οξύ. Τα βακτήρια αυτά είναι δυο και ονομάζονται Lactobacillus bulgaricus και Lactobacillus acidophilus,  τα οποία πρέπει να είναι “ζωντανά” στο γιαούρτι μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης, ώστε όταν φτάσουν στο έντερο, να αποκαθιστούν τη φυσική μικροβιακή χλωρίδα και να καταπολεμούν τα βλαβερά βακτήρια. 
 
 Η διατροφική αξία του γιαουρτιού
 
100 γραμμάρια γιαουρτιού, περιέχουν: 
  • Ενέργεια: 61 θερμίδες
  • Υδατάνθρακες: 4,7 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνες: 3,5 γραμμάρια
  • Λίπος: 3,3 γραμμάρια (2,1 κορεσμένα & 0,9 μονοακόρεστα) 
  • Βιταμίνη Α: 27 μg
  • Ασβέστιο: 121 μg
  • Βιταμίνη Β2: 0,14 μg
  • Φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο 
  • Σάκχαρα: 4,7 γραμμάρια
Ευεργετικές ιδιότητες

  • Ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις μολύνσεις.
  • Προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης. 
  • Βοηθά στην πρόληψη προσβολής των ταξιδιωτών από  ξένα μικρόβια.  
  • Δρα ως βελτιωτικό της άμυνας του οργανισμού και αυξάνει την αντίσταση στις μολύνσεις.
  • Ανακουφίζει από δυσκοιλιότητα και πόνο των εντέρων. 
  • Καταπολεμά τις στοματίτιδες και τις αλλεργίες. 
  • Ανακουφίζει την καούρα στο στομάχι.
  • Προστατεύει ενάντια στις καρδιοπάθειες, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη. 
  • Περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες, όπως το αλκοόλ.
  • Μειώνει τη συχνότητα έλκους του στομάχου 
  • Διατηρεί σε εγρήγορση το νου και αποτρέπει το γήρας, άνω του συνηθισμένου ορίου. 
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. 
  • Βοηθά στην καλή υγεία των οστών. 
  • Διευκολύνει την πέψη και την αφομοίωση των τροφών.    
  • Προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου.
  • Αποτελεί την εναλλακτική λύση των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς παρέχει το απαραίτητο για τον οργανισμό ασβέστιο. 
  • Προλαβαίνει τον εκφυλισμό του συκωτιού. 
  • Μειώνει την κακοσμία του στόματος (αν καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη) και των επιβλαβών βακτηριδίων που ζουν στη γλώσσα και στο σάλιο. 
  •  Καταπολεμεί την τερηδόνα.
  • Διασπά ξένα οιστρογόνα-χημικές ουσίες , που συμπεριφέρονται σαν ορμόνες του οργανισμού μας και είναι καρκινογόνες. 
Τρόπος παρασκευής
 
Ο τρόπος παρασκευής σπιτικού γιαουρτιού, είναι αρκετά εύκολος και αποτελείται από τρία στάδια. Αρχικά, βράζουμε το γάλα σε δοχεία με μεγάλη και ανοιχτή επιφάνεια, έτσι ώστε να εξατμίζεται το νερό και ταυτόχρονα να αποστειρώνεται το γάλα. Μετά το βράσιμο, το αφήνουμε να κρυώσει, ώστε να φτάσει μια χλιαρή θερμοκρασία (όπως αυτή της στιγμής του αρμέγματος). Έπειτα ρίχνουμε μέσα στο γάλα μια μικρή ποσότητα ήδη φτιαγμένου γιαουρτιού, το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον να κρυώσει με αργούς ρυθμούς και δίχως να μετακινηθεί( αν το δωμάτιο παρασκευής είναι κρύο, καλό είναι να το τυλίξουμε με μια κουβέρτα). Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας, είναι έτοιμο για κατανάλωση. Ως χώρο αποθήκευσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ψυγείο, ποτέ όμως την κατάψυξη. 
 
Συνδυασμός με άλλες τροφές
 
 Το γιαούρτι, μπορείτε να το συνδυάσετε με πλήθος τροφών, γλυκών και αλμυρών. Ένα πολύ γρήγορο και υγιεινό σνακ, είναι η ανάμιξη με μέλι και καρύδια. Χρησιμοποιείται ακόμα ως ντρεσινγκ στις σαλάτες, μόνο του ή αναμεμειγμένο με ελαιόλαδο, ξύδι, λεμόνι και μαγιονέζα. Επίσης το μαρινάρισμα των κρεατικών σε γιαούρτι, βοηθά τα τελευταία να μαλακώσουν. Στα γλυκά γενικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι, έτσι ώστε να γίνουν πιο ελαφρά και εύπεπτα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καταναλώνεται ως ρόφημα, γνωστό ως αριάνι (ξινόγαλα), το οποίο φτιάχνεται με μια κουταλιά της σούπας, ανακατεμένο σ’ ένα ποτήρι με νερό, χωρητικότητας 0,3 περίπου λίτρα(η δοσολογία είναι ενδεικτική). 
 
Tip: Το γιαούρτι είναι καλό να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος, για να μην “κόβει”. 
Η εμπειρία των άλλων χωρών
 
Στην περιοχή του Καυκάσου, οι άνθρωποι καταναλώνουν το Κεφίρ. Επιστήμονες που ερευνούν το μέσο όρο του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων της περιοχής (το οποίο αγγίζει -τα φανταστικά για τα σημερινά δεδομένα- 110 χρόνια), θεωρούν πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην κατανάλωση κεφίρ. Το ρόφημα αυτό, ομοιάζει με το αριάνι, καθώς, πέρα από τη γεύση τους που είναι παραπλήσια, παρασκευάζεται επίσης από γάλα, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση με τους σπόρους του κεφίρ. Οι σπόροι αυτοί είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και του πολυσακχαρίτη κεφιράν.  
 
 Η αιώνια ζωή μπορεί να είναι άφταστο όνειρο, η μακροζωία όμως και η διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού μας σε επίπεδα ζηλευτά και από έναν έφηβο, είναι στο χέρι μας. 
 
Μήπως τελικά ισχύει πως είμαστε ό,τι τρώμε;  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Follow us
Exit mobile version