Ο Σαίξπηρ φαίνεται τελικά πως είχε δίκιο που έλεγε ότι το δεντρολίβανο μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη! Οι ερευνητές διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι, η μυρωδιά από το αιθέριο έλαιο του βοτάνου, βοηθάει τους ανθρώπους να θυμούνται πράγματα που συνήθως ξεχνάνε.
Μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να λαμβάνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή πάντα στην ώρα τους ή ακόμα να κάνει τους «ξεχασιάρηδες» να θυμηθούν τα γενέθλια της συντρόφου τους!
Σε μια σειρά από δοκιμασίες που έγιναν, το αιθέριο έλαιο του βοτάνου βρέθηκε ότι αυξάνει κατά 60-75% τις πιθανότητες να θυμάται κανείς να κάνει πράγματα που συνήθως τα ξεχνάει, συγκριτικά πάντα με άτομα που δεν είχαν εκτεθεί στο λάδι αυτό. Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι ενισχύει όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη, αλλά και τη μακροπρόθεσμη μνήμη.
Το φυτό χρησιμοποιείται στη σύγχρονη φυτο- φαρμακοθεραπεία ως ήπιο παυσίπονο, για τις ημικρανίες, αλλά και για πεπτικά προβλήματα. Πολύ παλαιότερα ακόμα, το δεντρολίβανο είχε αναφερθεί και στη λογοτεχνία για τις ιδιότητές του, με την Οφηλία στον Άμλετ, να δηλώνει: «Υπάρχει δεντρολίβανο, που είναι για να μη ξεχνάμε…»
Στη μελέτη, το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου διαχύθηκε στην ατμόσφαιρα ενός δωματίου τοποθετώντας τέσσερις σταγόνες σε ένα μηχανισμό αρωματισμού του χώρου, πέντε λεπτά πριν οι εθελοντές μπουν στο δωμάτιο. Συνολικά 66 άτομα πήραν μέρος και τυχαιοποιήθηκαν μπαίνοντας είτε στο δωμάτιο με το άρωμα είτε σε ένα άλλο που δεν είχε έλαιο. Σε κάθε ένα από αυτά τα δωμάτια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα τεστ με σκοπό να αξιολογηθούν οι λειτουργίες της μνήμης τους, ενώ λήφθησαν και δείγματα αίματός τους.
Τα αποτελέσματα των τεστ (και των αιματολογικών εξετάσεων) έδειξαν ότι, τα άτομα που βρίσκονταν στο δωμάτιο με το δεντρολίβανο είχαν καλύτερες «μνημονικές» επιδόσεις από εκείνα που βρίσκονταν στο άλλο δωμάτιο.
Εκ παραλλήλου πρέπει να σημειωθεί ότι, έρευνες έχουν δείξει πως μόρια πτητικών αιθέριων ελαίων (όπως του δεντρολίβανου), μπορούν να απορροφηθούν μέσω της μύτης και να βρεθούν στην κυκλοφορία του αίματος, με άμεσες –θετικές στη συγκεκριμένη περίπτωση- επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη θεραπεία ατόμων με προβλήματα μνήμης, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ώστε να διερευνηθεί εάν αυτή η προσέγγιση μπορεί να φανεί χρήσιμη και για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ήδη υποστεί ζημιά στη μνήμη τους.
Πηγη :capitalhealth.gr